Čiovo - Trogir in njegova okolica, kaj obiskati in videti

# Čiovo - Trogir in njegova okolica, kaj obiskati in videti

Srednja dalmacija

Trogir

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Trogir je med najlepšimi mesti na Hrvaškem, mesto pa je zelo bogato z zgodovino. Upravno pripada Splitsko-dalmatinski županiji. Mesto Trogir je svojo zgodovino zapisalo že od antičnih časov, ko so grški kolonisti z otoka Visa v III. st. Kristus je naselil to območje. Je eno izmed najbolje ohranjenih romansko-gotskih mest in je vsekakor lepo videti. Grad in stolp, obdan z obzidjem, tvorita jedro Trogirja.

Trogir Što vidjeti i posjetitiKamerlengov stolp je bil zgrajen v 15. stoletju, za njegovo gradnjo pa je odgovoren Marin Radoj. Nekoč je bila vojaška utrdba, danes pa je bila preurejena v oder za poletne koncerte in predstave. Z vrha je lep pogled na romantično vzdušje preteklosti. Veselil me je, da so ga obiskali in da so vsi radi prišli videti stare zidove stolpa. Stolp s svojim položajem in obliko ponosno predstavlja s svojo silhueto Trogir edinstven videz. Kamerlengo se nahaja na jugozahodnem robu mesta Trogir, na samem vogalu obzidja, najstarejši del pa je poligonalni stolp s konca 14. stoletja, stene pa so danes oblikovane po beneški vladavini. Gradbeni inženir se je posvetoval z državnim inženirjem Lorenzom Picinom, izvedbo pa je zaupal inženirju prototipa Marin Radoj. Utrdba je bila zgrajena od leta 1420 do 1437 in je služila za nastanitev beneških vojaških ekip.

Kula Kamerlengo Trogir

Trogirska katedrala je eden od najbolj znanih spomenikov v Trogirju in je uvrščena na UNESCO seznam zaščitenih območij svetovne dediščine. Na tej stavbi so vidni slogi od romanov do baročnega, v njem pa so dragocena umetniška dela. Seveda razmišljamo o katedrali sv. Patrika. Lawrence. Gradnja katedrale se je začela leta 1213 na temeljih zgodnje krščanske katedrale, ki so jo leta 1123 uničili Saraceni. Tako kot prejšnja, je tudi ta katedrala posvečena sv. Lovri, znana pa je tudi kot katedrala sv. Ivana (zavetnika mesta, ki je umrla leta 1111), škofa, ki je bil znan po svojem brezmadežnem življenju in odpornosti na kralja Kolomana, ki je zasedel Dalmacijo in Hrvaško.

TrogirMestna tržnica Trogir - Nahaja se tik pred vhodom v staro mestno jedro, lokalni prebivalci pa ga imenujejo Pazar. Tržnica Trogir v tej obliki obstaja že 200 let, danes pa obiskovalcem ponuja široko paleto mediteranskih in drugih okusnih sadežev in zelenjave ter drugih živil. Poleg sadja in zelenjave je trg dobro založen z oljčnim oljem, okusnimi žganji, različnimi vrstami medu, pekmezom, likerjem in vinom, ribami ...

Tržnica TrogirRadovanov portal - Če prihajate v Trogir, rad gledate in iščete zgodovinske vrednote - Radovanov portal je stavba, ki jo morate obiskati. To je osupljiva konstrukcija, ki pritegne pozornost na vse možne načine. To je glavni portal katedrale sv. Lovre v Trogirju, znan kot Radovanov portal. Zgrajena je bila v času vladavine kneza Kolomana, ki je kot mlajši brat kralja Bela IV. Upravljal Hrvaško, Slavonijo in Dalmacijo. Koloman je bil izredno pomemben hrvaški vladar, ki je spodbujal gradnjo trogirske katedrale, s svojimi zaslugami pa so na severu Hrvaške postavili tudi številne spomenike. Danes mnogi uživajo samo gledati to impozantno stavbo in lahko dobite popolne izkušnje, ko jo spoznate še bolje. Potem pojdimo v to smer, tako da spoznamo zanimive podrobnosti tega objekta.

Radovanov Portal TrogirPlaže v okolici Trogirja in otoka ČiovoPlaža Kava Slatine Čiovo - ena izmed najlepših plaž na otoku Čiovo je zagotovo plaža Kava. Nahaja se na skrajnem koncu, na vzhodu in gleda na mesto Split. Plaža je v nenaseljenem delu, ločena in popolnoma obdana z naravnimi lepotami. Ob plaži je samo en bar za kopalce, ki potrebujejo osvežilno pijačo. Barvni kontrast na plaži je nekaj resnično očarljivega. Plaže, ki ščitijo plažo, so delno pokrite z zelenjem, barva barve v kombinaciji z gramozom pa daje popoln vizualni spektakel.

Plaža Kava ČiovoPlaža Slatine - V vasi Slatine na otoku Čiovo leži isto ime, glavna lokalna plaža. To je lepo urejena, zelo dobro opremljena in seveda - priljubljena med turisti. Plaža je prodnata, ima lep dostop do morja in je primerna za vse starosti. V bližini je majhno pristanišče, čolni pa ne bodo motili. Plaža se nahaja v središču tega kraja, kar pomeni, da so hrana in pijača na voljo vsem. V bližini plaže so kavarne in restavracije.

Plaža Slatin Ciovo beachPlaža Tatinje Čiovo - Poglejte to osamljeno majhno plažo. Plaža Tatinje se nahaja v naravnem okolju, v majhnem zalivu, ki je zaščiten s skalami, na sredini pa prodnata. Vhod v morje je lahek, morsko dno pa je iz istega gramoza kot sama plaža. Voda je čista, z lepimi toni modro-zelenih odtenkov. Nad plažo vas zasenčijo krone z zelenimi iglami. Če je sonce prevroče, ga morate vzeti. Čeprav je plaža ločena, je v bližini nekaj zasebnih nastanitev.

Uvala Tatinje Čiovo više slikaStari Porat Čiovo je ena najbolj znanih plaž na Čiovu. Nahaja se v Okrugu Donjem, v bližini malega pristanišča. Prodnata dna v morskem dnu dajejo žive barve, kot vidite na fotografijah. Plaža je prodnata, lepo urejena z naravno senco. Hempline so narejene iz borovih vej, ki prav tako dajejo poseben vonj v zraku. Ob plaži so lokalne kavarne in bari, kjer lahko sedite in uživate v razgledu. Malo naprej se na obzorju pogosto vidijo čolni, ki dopolnjujejo celotno sliko. Če želite fotografirati počitnice, imate tukaj veliko možnosti za lepo ozadje.

Plaža Porat ČiovoPlaža Labaduša v Čiovu je zelo priljubljena in priljubljena. Nahaja se v naselju Okrug Gornji, ob istem avtokampu in je opremljeno z vsemi potrebnimi vsebinami. Poleg kampa je plaža obdana s kavarnami in bari ter restavracijo z različnimi obroki. Ponudba je odlična, saj bo ambient in lepota plaže najbolje ponazarjali fotografije, ki jih podpiramo. Za dodatno razpoloženje vam bomo dali tudi kratek video, na katerem si lahko ogledate dinamiko plaže, zbiranje gostov in uživanje v soncu.

Plaža Labduša Čiovo ebachPlaža Bočići je ena največjih, zelo priljubljenih plaž na otoku Čiovo, v bližini plaže Mavarštica. Plaža je, če pogledamo teren, drugačne sestave, tako da lahko najde mesta za vsakogar. Delno je skalnata, z nekaterimi betoniranimi ploščadi za sončenje in lažjim dostopom do morja. Na nekaj mestih so med naravnimi skalami skrite majhne prodnate zalive. So odlični za kopanje in sončenje v manjši množici.

Plaža Bočići ČiovoKaj za obisk na otoku Čiovo in okolici TrogirjaDioklecijanova palača Če omenimo Split v kontekstu zgodovine, kulture ali celo današnjega videza tega mesta, se lahko vsi strinjamo, da bodo naše misli prevladovale v Dioklecijanovi palači. Dioklecijanova palača je starodavna palača Dioklecijanovega cesarja v Splitu. Zgrajena je bila okoli 300 let v času vladavine rimskega cesarja Dioklecijana. Dioklecijan je ostal v palači po upokojitvi s prestola (305) do svoje smrti (316).

Dioklecijanova palača Split što vidjetiKatedrala sv. Duje Split. Ena od najpomembnejših znamenitosti Splita je zagotovo katedrala sv. Duje. Pravijo, da je to najstarejša katedrala na svetu, zato jo bomo skušali čim bolje opisati. Splitska katedrala je posvečena Vnebovzetju Blažene Device Marije. Znana je kot katedrala sv. Dujma in Sv. Duje. Splitska katedrala se nahaja v Dioklecijanovem palačnem kompleksu Peristil in je bila prvotno cesarski mavzolej. Prva stavba je bila zgrajena v začetku 4. stoletja in kasneje obnovljena v katedrali. Menijo, da je ta katedrala najstarejša katedrala na svetu.

Katedrala SplitProkurative, ali uradno Trg republike, je prestižni mediteranski trg v središču Splita. Nahaja se zahodno od Dioklecijanove palače in je znan kot oder za kulturne prireditve v mestu Marjan. Tukaj že skoraj petdeset let poteka tradicionalni Splitski zabavni festival.

Split što posjetiti what to visitSplitska riva je svojo obliko prevzela v začetku 19. stoletja. V tem obdobju so Francozi vladali Francozom in večino zaslug lahko pripišemo njenemu videzu, ki je preprosto očarljiv. Stotine let kasneje so avtohtone rastlinske vrste nadomestile palme in nova velika sprememba je nastala pred koncem 20. stoletja, ko je bila Riva končno zaprta za promet.

Split rivaKip Gregorja Ninskega. En kip se nahaja v Varaždinu, Ninu in Splitu, kjer je najbolj znana Split. Splitski kip je bil postavljen 29. septembra 1929 v Peristilu. Split je dobil verzijo Gregorja Ninskega kljub velikemu neodobravanju dela Splinića. Med njimi je bil tudi slavni konservator in arheolog, fra Frane Bulić. Vendar je bil leta 1954 spomenik premaknjen na današnjo lokacijo - med Zlata vrata in Dardan.

Omiš Nahaja se ob izlivu reke Cetine, le 21 kilometrov južno od Splita, ki je oddaljeno 25 kilometrov. Omiš je mesto s posebnim, zelo ugodnim položajem, ki mu je omogočil, da se je branil pred napadi v zgodovini in danes ponuja veliko za turizem in razvoj mesta na splošno.Rafting Omiš - Najbolj priljubljena dejavnost v Omišu, zaradi katere jo obiskuje Hrvaška, in svet je rafting v ustju Cetine. Spust po kanjonu se razteza več kot 2 milji navzdol po Cetini in ponuja nepozaben občutek s posebnim adrenalinskim doživetjem. Če ste v Omišu, si zagotovo privoščite to izkušnjo.

Rafting Omiš

Katedrala Šibenik (samo 15 kilometrov oddaljeno od Vodic) Ta stavba je zanimiva in presenetljiva, tako na Hrvaškem kot v svetu. Mnogi se potapljajo v ta objekt, gledajo ga z očmi strokovnjakov ali obiskovalca, ki ima radi zgodovino in staro stavbo, katedrala v Šibeniku pa je zagotovo najpomembnejši arhitekturni dosežek od 15. do 16. stoletja na hrvaških tleh. Poseben je za mnoge stvari in danes je simbol tega mesta.

Šibeniška katedrala je zaradi izjemnih vrednot leta 2000 uvrščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Katedrala je bila zgrajena na južni strani osrednjega starega mestnega trga, na mestu romanske cerkve sv. James. Gradnja se ni kmalu končala, še več - trajala je več kot sto let.

Ideja o izgradnji velike katedrale sega v leto 1298. V tem obdobju je Šibenik dobil lastno škofijo in naziv mesta. Na ta način je potreba po katedrali prišla v naravnem zaporedju, ki je potekalo v večini drugih mest.

Šibenska katedralaDalmatinska etno vas je edinstvena atrakcija hrvaške turistične ponudbe. Ta okrašen prostor z vsemi svojimi dvorišnimi objekti je v središču Solaris Beach Resource, o katerem smo že pisali. Njegova kamnita tlakovana dvorišča in kamnite hiše razkrivajo povsem nov svet. Pravzaprav razkrivajo svet preteklih časov, danes skoraj pozabljenega. To je priložnost, da se spomnimo nekaterih stvari že od začetka sto let.

Vrata dalmatinske etno vasi so odprta za vse. Posebna pozornost bo namenjena ljudem, ki ljubijo in spoštujejo kakovost ponudbe, hkrati pa cenijo globoko zakoreninjeno dalmatinsko tradicijo.

Etno selo SolarisNarodni park Krka, znan po svojih veličastnih slapovih, se nahaja v bližini Skradina v Šibensko-kninski županiji. Drugi najbolj obiskani nacionalni park na Hrvaškem ponuja turistom številne vrednote, od izjemno ohranjene narave in čudovite pokrajine do kulturnih znamenitosti in aktivnih počitnic. Če ste ljubitelj narave ali želite raziskati kulturo lokalnega prebivalstva, je NP Krka idealna destinacija za vas. Ena od najpomembnejših stvari, ki jih ljudje pogosto pozabimo omeniti, je čudovito mesto Skradin, s katerim se začne skoraj vsako potovanje do NP Krka. Skradin z manj kot 500 prebivalci ponuja zgodovino in kulturno dediščino, ki jo lahko vidijo številna večja mesta.

KrkaNaravni park Biokovo je čudovit gorski masiv s svojimi kraškimi vrhovi, nepozabnimi gazebo, biotsko raznovrstnostjo in botaničnim vrtom. Biokovo je leta 1981 razglašeno za park narave in je del gorskega območja Dinaridov. Odlikujejo ga strmi in visoki vrhovi, ki se rahlo spustijo do čudovitega Jadranskega morja in lokalnih naselij, predvsem mesta Makarska.Par Prirode BiokovoNacionalni park Mljet je bil razglašen 11. novembra 1960, njegova površina pa pokriva severozahodni del otoka Mljeta in okoliški del morja.

NP Mljet predstavlja prvi institucionaliziran poskus zaščite prvotnega ekosistema v Jadranu.

Park s površino pokriva zahodno tretjino otoka Mljeta. Meje parka prihajajo iz območja Black Rocka do najgloblje točke otoka, Cape Goli. V narodnem parku je nekaj naselij: Polače (glavno turistično in turistično pristanišče), Goveđari (najstarejša vas v Jezerah), Soline (majhno mesto na vhodu v Veliko jezero) in Priština (pošta in nacionalni park) Pomena (edini hotel na otoku).

Mljet National ParkNacionalni park Kornati je bil razglašen leta 1980, ko je bil postavljen pod zaščito. Skupna površina tega parka je približno 220 kvadratnih kilometrov in je sestavljena iz večjih in manjših otokov ter kamnin, ki izhajajo iz modrega Jadranskega morja. Od celotnega območja Kornatov je zasedenih le ¼ celine. Ostali del narodnega parka je morje in živi svet, ki tam živi.

Čeprav je na prvi pogled Kornati puščava in zelo osamljen kraj, je ta park bogat z naravnimi in kulturnimi bogastvi. Tudi živalski in rastlinski svet je še vedno posebnost parka. Ima naravne in kulturne značilnosti. Posebno se odlikujejo navpične stene, ki gledajo na odprto morje, ti krono. So nekakšen fenomen Kornatov, habitat pa so redke rastlinske in živalske vrste. Lepote se odlikujejo po naravni raznolikosti in mogočni silhueti tega otoka. Kulturna dediščina bo le dopolnila lepoto Kornatov in ponudila posebno ponudbo za tiste, ki želijo obiskati Narodni park. Kornate karte lahko kupite v številnih turističnih agencijah v Vodicah.

Nacionalni park KornatiPlaže v bližini ČiovaPlaža Bačvice Split. Če je slišal za Split, je slišal tudi za Bačvice. Vredno in obratno. Bačvice je glavna mestna plaža in najbolj znana plaža v Splitu. Če ste nekoč bili na Bačvicah, ste slišali ali morda celo igrali picigin. Poleg tega, da je priljubljeno turistično zbirališče, domačini pogosto obiskujejo domači fantje, tako da dekleta igrajo najbolj priljubljeno igro v Splitu - seveda po nogometu. Za to igro so primerni pregibi zaradi posebnih plitvin in s tem so postali planetarno priljubljeni. Tudi izven sezone, v plitvo vodo skoraj vsak dan lahko vidite ljubitelje picigina, ko skačejo, ulovijo majhno kroglo.

Bačvice SplitPlaža Kašjuni Split. Marjan ima še eno čudovito plažo v Splitu. Plaža Kašjuni se nahaja v istoimenskem zalivu, na južnem delu obale Marjana. Zelo je priljubljena in seveda napolnjena. Do plaže lahko pridete z avtomobilom, parkirate ga v bližini in nadaljujete po čistih belih kamenčkih. En del je nenehno na soncu, z urejenimi ležalniki, drugi konec pa je skrit v zelenem borovem gozdu. Plaža je popolnoma opremljena in primerna za vse vrste gostov.

 

Najlepše plaže na ČiovuPlaža Zlatni rat Bol Brač - Ta plaža je zagotovo najbolj znana na celotnem otoku in ena najbolj znanih na Hrvaškem. Plaža Zlatni rat je posebna zaradi svoje podobe, še posebej, če jo gledamo iz zraka. Je blagovna znamka hrvaškega turizma in je glavna podrobnost številnih brošur ali voščilnic. Seveda je priljubljena in zelo dobro opremljena. Plaža ima vse, kar potrebuje. Obstajajo kabine za preoblačenje, tuši in spremljevalci za reševalce, ki skrbijo za varnost plavalca.

Zlatni Rat Bol BračPlaža Stiniva Vis - Otok Vis je morda najbolj impresivna plaža v zalivu Stiniva. Je zelo priljubljena, predvsem zaradi svojega videza in kamenja, ki obdaja to plažo. Malo je reči, da so skale nedostopne. Ko pogledate fotografije, boste razumeli, kaj mislimo. Še vedno pa so na plaži Stiniva ljudje, ki uživajo v plezanju po teh visokih in strmih pečinah. Adrenalin je šport za tiste, ki so dobro usposobljeni in pogumni, da naredijo kaj takega.

Stiniva VisPlaža Vinišće - Zavarovana zaliv se lahko pohvali z majhno, a očarljivo prodnato plažo z betonsko ploščo na eni strani in skalami na drugi. Plaža se nahaja v naravnem okolju, z minimalnimi sledmi človeške konstrukcije. Naravna pokrajina ji daje resničen videz, še posebej, če pogledamo iz bližnjih apartmajev na drugo stran zaliva.

Plaža VinišćePlaža zaliva Lučišća Hvar je čudovita zaliv, ki se nahaja približno dva kilometra severno od Svete Nedjelje na otoku Hvaru. Plaža je zelo majhna in je ne more sprejeti veliko število ljudi, a na srečo je zelo težko doseči, večinoma ni poplavljena. Do plaže Sv. Nedjelje je potrebno sprehoditi.

Plaža Mala Luka Omiš. Če odidete iz Omiša, boste po Staniću našli čudovito plažo Mala Luka. Skrita je z naravnim zelenjem in lepo urejena s kamnitimi zidovi. Little Port je plaža, na kateri lahko preživite dan. Ima naravno senco, lepo in čisto morje ter prostor velikih balvanov. Vzemite s seboj vse, kar potrebujete, ker ko ste prišli na to plažo, je težko oditi, ko je sonce. Čeprav je na plaži senca, jo zaščitite z zaščito pred soncem

Mestna plaža Primošten se nahaja v primorskem zalivu, zelo je prostorna in dobro urejena. Na plaži v Primoštenu imate tuše, kabine za preoblačenje in v času sezone reševalec, ki je skrbno spremljan zaradi varnosti gostov. Gramoz je ta plaža, ki je dovolj dolga, da sprejme vse goste, in spet imajo mesta za nove. Ob plaži so zasebne nastanitve, hoteli in trgovine. Vse kar potrebujete je v bližini. V bližini plaže je Velika Rudača.
Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala