St. Duje v Splitu - Kaj obiskati v Splitu Hrvaška

# St. Duje v Splitu - Kaj obiskati v Splitu Hrvaška

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna
članek
Položaj
Split
17.08.2017. 08:49 dodajeIvan

Ena od najpomembnejših znamenitosti Splita je zagotovo katedrala sv. Duje. Pravijo, da je to najstarejša katedrala na svetu, zato jo bomo skušali čim bolje opisati.
Splitska katedrala je posvečena Vnebovzetju Blažene Device Marije. Znana je kot katedrala sv. Dujma in Sv. Duje. Splitska katedrala se nahaja v Dioklecijanovem palačnem kompleksu Peristil in je bila prvotno cesarski mavzolej. Prva stavba je bila zgrajena v začetku 4. stoletja in kasneje obnovljena v katedrali. Menijo, da je ta katedrala najstarejša katedrala na svetu.

Katedrala ni zasnovana na samem začetku. V zgradbi današnje katedrale, ki je bila zgrajena v 4. stoletju, je bil nameščen mavzolej rimskega cesarja Dioklecijana. Na predvečer cesarjeve smrti so v 63. milanskem ediktu kristjani dobili svobodo priznanja vere, tako da so bili v Saloni. Salona je bila takrat upravno središče pokrajine Dalmacije, kjer je bila zgrajena bazilika nad grobovi krščanskih mučencev, ki je postala sedež romanja in kult svetnikov. V 7. stoletju so se Avari in Slovani zrušili v Salonu. Preživeli prebivalci so pobegnili na otoke, od katerih so nekateri po nekaj časa prišli na kopno in se naselili v zapuščeni carski palači. Sčasoma so cesarski mavzolej spremenili v krščansko cerkev, odstranili poganske idole in sarkofag, v katerem je bil počival avtomobil. Iz uničenih bazilik v Saloni so bile poslane kosti svetega mučenika, ki jih je Dioklecijan smel izvršiti: Dujma, prvi salonski škof, in Anastazija, delavke, ki so bili deponirani v cesarjevem mavzoleju, posvečeni metropoli.Danes imamo zapisane zapise - predaje, ki so jih ohranili v Splitski kroniki Tomaža arhiđakona iz 13. stoletja, v katerem je zapisal, da je bil prvi splitski nadškof Ivan Ravenjanin v 7. stoletju. Ivan Ravenjanin je uredil in uredil splitsko cerkev.

Priznanje katedrale v SplituSplitsko katedralo lahko prepoznamo po lesenih vratih, ki jih je izdelala gospodinja Andrija Buvina leta 1214. V orehovem lesu je izrezal 28 prizorov o Jezusovem življenju. Vrata so dobro ohranjena, razen spodnjih okončin, ki jih poškodujejo mimoidoči. Buvina je vrata v redkosti evropske umetnostne dediščine, predvsem zaradi dejstva, da so bronasta romanska vrata veliko večja od lesenih v istem obdobju.

Predpostavlja se, da je bil zvonik katedrale zgrajen v 13. stoletju. Ta teorija gre z roko v roki z nekaj zgodovinskimi zapisi, zlasti 1257. obletnico omembe Kolafisa (Golubice), vdove splitskega kneza Ivana Krcke, kot donatorja zvonika. Lokalna tradicija ji je dala zasluge in dvignila prižnico v katedrali.

Najstarejša svetovna katedrala se nahaja v SplituKo pišemo ali govorimo o krščanstvu v Hrvatih, obstaja vsaj ena ironija. Mnogi tega ne vedo, zato vam pojasnimo. Dejstvo, da je Splitska katedrala in najstarejša katedrala na svetu zelo zanimiva. Ne bi bilo tako čudno, da ta katedrala ni v Dioklecijanovi palači, torej v cesarjevi palači, ki je bila nekoč eden najbolj preganjanih kristjanov.

Bogata zgodovinska in kulturna dediščinaSplitska katedrala je bila zgrajena v 4. stoletju kot mavzolej rimskega cesarja Dioklecijana. Katedrala sv. Duje je znana po lesenih vratih, ki jih je izdelal homemat Andrije Buvine leta 1214. V venec štiriindvajsetih zgodb o Jezusovem življenju, Vrata so zelo dobro ohranjena, razen v spodnjem delu, ki so ga sčasoma poškodovali mimoidoči, ki so prišli skozi vrata. Vrvice so redkost v evropski umetniški dediščini, saj so redka vrata iz lesa in so se do danes ohranila. Katedrala je prepoznavna tudi po visokem in lepem zvoniku, ki je kombinacija romanske in gotske arhitekture, katere gradnja se je začela v 13. stoletju.

Posebej zanimiva sta dva medaljona s trakovi, kjer arheologi in splitska tradicija priznavajo portrete cesarja Dioklecijana in njegove žene Priscile. Zanimivo je, da je konstrukcija kupole zidana z opečno razporeditvijo opeke v spodnji in krožni razporeditvi v zgornji tretjini. Kupola je sijala z bleščečim mozaikom kot tudi v Vestibulu.

Levo od vhoda v katedralo je stolnica iz 13. stoletja iz 16. stoletja. Zgrajen je bil iz dragocenega zelenega porfira, ko je bil povsem pozlačen. Desni stranski oltar je bil posvečen salonski škofu in mučeniku sv.

Še posebej čudovit osrednji relief na sarkofagu s prikazom Kristusovega blagoslova. Delo tega umetnika, kipar Dalmatinac, kaže, da je Kristus naredil vse bolj udobno. Glavni oltar je bil postavljen nekje med letoma 1685 in 1689. V severni niši je oltar, ki ga je leta 1767 izdelal beneški kipar Morlaiter, v katerem je od leta 1770 moč sv. Duje iz Boninovega oltarja. Najpomembnejše delo v baročnem pokopavanju katedrale so bile lesene klopi, ki so bile prvotno postavljene pred glavnim oltarjem, izrezljane že v prvi polovici 13. stoletja.

Zanimivosti o splitski katedraliPod mauzolejem v katedrali je kripta, posvečena sv. Luciji, devici in krščanskemu mučeniku. V katedralni zakladnici danes stoji Evangelist St. Dujma iz druge polovice 6. stoletja. To je najstarejši rokopis, napisan na pergamentih, ohranjenih na tleh Hrvaške. Obiskovalci katedrale si lahko ogledajo zgodovinske podrobnosti iz časa vladanja cesarja Dioklecijana.

Med zakladniškimi vrednotami so dragoceni arhivski dokumenti, srednjeveške kode (Historia Salonitana), številne relikvije, srebrni oltar oltarja. Dujma iz prve polovice 14. stoletja. Obstaja tudi premišljena preproga, lončarstvo in čudežna ikona Gospe od zvonika, vzetega iz cerkve nad železnimi vrati.

Poleg celotnega bogastva zgodovinskih zapisov, kulturne dediščine in ohranjanja splitske katedrale bo objavljen tudi članek, objavljen na portalu CNN, tudi v članku "20 najlepših krajev Hrvaške". Duje. To znamenito cerkev vsako leto obišče veliko število turistov, ki občudujejo umetnine in zgodovinske stavbe, ki obkrožajo samo katedralo.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala