Šibenik in njegova okolica, kaj videti in videti

# Šibenik in njegova okolica, kaj videti in videti

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Šibenik je najstarejše hrvaško samozvano mesto na Jadranu. Je glavno kulturno, izobraževalno, upravno in gospodarsko središče Šibensko-kninske županije. Obstaja dovolj razlogov za obisk Šibenika, vendar ni niti blizu tistemu, kar to mesto ponuja.
Ponujamo vam seznam najbolj znanih znamenitosti in lokacij, ki jih morate obiskati, če ste v Šibeniku ali v bližnjih mestih, pa tudi v regiji Severna Dalmacija in predloge kaj storiti v Šibeniku.

Šibenik se prvič omenja leta 1066 v dar Petra Krešimira IV. Zato se pogosto imenuje Krešimirov. Zanimivo je, da je bil Šibenik do epidemije kuge sredi 17. stoletja največje mesto na celotni vzhodni jadranski obali. Dejanska prestolnica Hrvaške je bila od decembra 1944 do maja 1945.Šibenik što vidjeti

Katedrala Šibenik - Ta stavba je zanimiva in presenetljiva, tako na Hrvaškem kot v svetu. Mnogi se potapljajo v ta objekt, gledajo ga z očmi strokovnjakov ali obiskovalca, ki ljubi zgodovino in staro stavbo, katedrala v Šibeniku pa je zagotovo najpomembnejši arhitekturni dosežek od 15. do 16. stoletja na Hrvaškem. Poseben je za mnoge stvari in danes je simbol tega mesta. Katedrala je bila dokončana leta 1536, leta 1555 pa škof Ivan Lucija Štafilić. Po temeljiti rekonstrukciji v 19. stoletju je bila katedrala obnovljena leta 1860.

Šibeniška katedrala je zaradi izjemnih vrednot leta 2000 uvrščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Katedrala je bila zgrajena na južni strani osrednjega starega mestnega trga, na mestu romanske cerkve sv. James. Gradnja se ni kmalu končala, še več - trajala je več kot sto let.

Šibenska katedralaDalmatinska etno vas je edinstvena atrakcija hrvaške turistične ponudbe. Ta čudovit ambient je le nekaj korakov oddaljen od morja v turističnem naselju Solaris v Šibeniku in tam se odvijajo številni dogodki in dogodki.

Tukaj lahko iz nekaterih zgodnjih časov doživite Dalmacijo in dalmatinske običaje. Če želite videti, kako so se nekoč gledale hiše, kako so bile zgrajene in kako so bile urejene v notranjosti, obiščite etno vas in izvedite vse o njem.

Etno selo SolarisAkvarij Šibenik - Če ste v Šibeniku in iščete kraj za obisk in obogatite svoj dan - obiščite šibenski akvarij. Ta kraj je še posebej privlačen za otroke in mlade, starejši pa imajo kaj videti. Poleg uživanja v številnih rastlinah in živalih, če vas zanima, se lahko naučite veliko zanimivih stvari o naravi, ki obkroža naše mesto.

Aquarium Šibenik što vidjetiMuzej mesta Šibenik - ustanovljen 20. decembra 1925, ob tisočletnici hrvaškega kraljestva. Nahaja se v bližini katedrale, v nekdanji palači Kneževo. Knežja palača je bila v svojem času del obalnega obrambnega sistema mesta. Zgrajena je bila v XIII-XIV stoletju in danes služi na popolnoma drugačen način.

Muzej mesta Šibenik je muzej kompleksnega tipa. Sestavljajo ga arheološki, kulturno-zgodovinski in etnografski oddelki. Muzej se ukvarja z zbiranjem, ohranjanjem, predelavo in predstavitvijo kulturne in zgodovinske dediščine tega območja. V svojih zbirkah Šibenski muzej ohranja številne predmete zgodovinske vrednosti, pomembne za preučevanje šibeniške preteklosti, od najzgodnejših časov do današnjih dni.

Muzej Grada ŠibenikaTrdnjava sv. Mihaela je še vedno ena od številnih šibeniških zgradb, ki jih je vredno obiskati. To je zgodovinski spomenik in nas spominja na čas, skozi katerega je mesto prešlo. Trdnjava se dviga na vrh stare mestne aglomeracije, na skalnatem hribu 60 metrov nad morjem. Skozi svojo gorečo zgodovino je pogosto spremenil svoje ime. Ta trdnjava ima pomembno vlogo in je nekakšen epicenter Šibenika. Najstarejši dokaz o obstoju civilizacije na šibeniškem območju so našli na tem mestu.

Tvrđava svetog Mihovila Šibenik

Utrdba Šubićevac Šibenik se nahaja nekaj sto metrov jugovzhodno od sv. Ivana. Nahaja se na nadmorski višini 80 metrov, na hribu Vidakuša. Brdo se imenuje Vidakuša, ker je na njej, pred stavbo trdnjave, obstajala majhna cerkev sv. Vida. Cerkev je bila zgrajena leta 1646, istočasno s trdnjavo sv. Ivana in z njo igrala pomembno vlogo pri obrambi mesta pred Turki leta 1647.

Tvrđava Šubićevas Šibenik what to visit what to see Šibenik

Sv. Nikole se nahaja na vhodu v Sv. Ante. Zgrajena je bila v 16. stoletju za zaščito mesta pred turškimi zasegi. Danes stoji in prikazuje stanje mesta in njegov razvoj v tem obdobju. Oblikoval jo je beneški vojaški graditelj Michiela Sammichelle. Spodnji deli trdnjave so izdelani iz belega kamna, zgornji del zidane opeke. Sv. Nicholas sodi med najmočnejše pomorske utrdbe na hrvaški jadranski obali. Poleg tega je ena najbolj impresivnih zgradb te vrste v Evropi in bi si upala biti napisana tudi v svetu.

Tvrđava Sv. NikoleOtok Krapanj - Ta zanimiv otok se nahaja v bližini Šibenika in imate priložnost obiskati samostanski muzej in različne potapljaške veščine iz prejšnjih časov. Otok je zanimiv tudi zato, ker je med otoki na Jadranu kraj z najnižjo nadmorsko višino. To je vasica Krapanj na istoimenskem otoku, najvišja nadmorska višina ne presega 1,25 metra. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja, kjer je živelo več kot 1.500 prebivalcev, je bil to najbolj naseljen otok na Jadranu.

Plaže v ŠibenikuPlaža Banj je najbolj priljubljena plaža v Šibeniku, ki je edinstvena, saj ponuja čudovit razgled na Šibenik kot celoto. Plaža je prodnata in ker je plaža v samem mestu zelo bogata, zato kavarne, restavracije, šport in zabava ne manjkajo.

Plaža Banj Šibenik više informacijaSolaris Šibenik je hotelsko turistično središče, ki ga sestavlja 5 velikih hotelov in veliko število prikolic in bungalovov, približno 5 kilometrov od centra Šibenika. Letovišče je polno vsebin za odrasle in otroške zanimivosti. Skoraj ni vsebine, ki bi jo stranka morda želela ponuditi v Solarisu, od gostinstva, zabave, športnih aktivnosti in vsebin do otrok.

Solaris Šibenik

Plaža Sv Nikola - Prodnata plaža v bližini otočka, na katerem je trdnjava Sv. Nikole, ki je pod zaščito Unesca. Divja plaža z veliko senco borovcev, ki nima gostinskih prostorov, edino, kar lahko za okrepčilo kupite, je sladoled. Kljub temu pa je prijeten in miren kraj za dnevno varstvo na plaži, sončenje, kopanje in uživanje v čudovitem razgledu na promenado, ki se razteza vzdolž celotnega kanala sv. Antona in pobeg iz poletne gneče.

Sveti Nikola Šibenik

Plaže v bližini ŠibenikaPlaže v Biogradu na Moru - Dražica je glavna plaža v Biogradu na morju v bližini plaže Soline, ki se nadaljuje na plaži Dražica. Plaža se nahaja na jugovzhodni strani mesta in se začne s hoteli Ilirija in Jadranom. Plaža je vzdolž borovih gozdov po vsej dolžini, tako da je senca zavarovana z vsemi obiskovalci. Ob plaži je sprehajališče, kjer je široka paleta vsebin z raznovrstnimi ponudbami, tako da skoraj nič ne najdete daljših teh velikih sprehajališč. Obstajajo bari, kavarne, nočni klubi, restavracije s hitro prehrano, kabine, sladoledni saloni, spominki.

Dražica Biograd na moru beachPlaža Soline se nadaljuje na plaži Dražice. Plaža se nahaja na jugovzhodni strani mesta in se nahaja v borovem gozdu, tako da je bogata s senco, razen v osrednjem delu peščene plaže. Plaža vodi do plaže od mestnega središča, ki je dolg približno kilometer in je promenada sama polna rekreacij, kot so bari, kavarne, nočni klubi, restavracije s hitro prehrano, kabine, sladoledni saloni, spominki.

Plaža Soline BiogradPlaža Podvrške Murter Još jedna od plaža kojima se otočani mogu pohvaliti je plaža Podvrške. Iako se na prvu čini da mještani Murtera kriju ovaj dragulj i čuvaju ga samo za sebe, to naravno nije istina. Svi gosti su dobrodošli, a otočani se trude da im u što boljem svjetlu predstave svoje prirodne ljepote. Plaža se posebno izdvaja zbog bijelog pijeska koji moru daje azurnu i kristalno bistru boju. More koje zapljuskuje plažu nije duboko, što znači da će slabiji plivači u potpunosti moći da uživaju, kao i roditelji koji dođu sa svojim mališanima. Ako tražite mjesto za opuštanje i smirujući efekt, Podvrške je plaža za vas. 

Podvrške MurterPlaža Pine Pakoštane se nalazi u blizini Pine Beach Pakoštane resorta i omiljeno je mjesto za sve goste resorta ali i ostale goste kao i domaćine zbog svoje ljepote i raznovrsnosti. Središte ove plaže je malena pješćana uvala koja je potpuno prirodna i prava je atrakcija. Oko pješčane uvale se uglavnom nalazi stjenovito područje, na dijelove i šljunčano a sve zajedno se nalazi u borovoj šumi koja ide sve do mora i osigurava hlad za sve goste. 

Plaža Pine PakoštanePlaža Slanica je glavna plaža na otoku Murter. Smještena je na južnoj strani otoka, u blizini hotela Colentum. Riječ je o pješčanoj plaži, a mnogi tvrde i najljepšoj plaži u tom području. Zbog plitkih voda koje zapljuskuju plažu, pogodna je za djecu i osobe koje slabije ili nikako ne plivaju. Također, plaža je odličan izbor i za one koji vole sportske aktivnosti u vodi, pa će dobro doći za igranje picigina, odbojke i sličnih aktivnosti koje su specifične za naše more.

Slanica MurterPlaža Oaza mira smještena je u mjestu Drage u blizini Biograda. Plaža je većim djelom šljunčana a dio plaže je kameni i stjenovit. Plaža se nalazi pored kampa Oaza mira. Do plaže vodi šetnica iz samog naselja a do centra mjesta je 10ak minuta hoda po šetnici. Plaža obiluje borovom šumom te je hlad osiguran za sve goste.

Plaža Oaza Mira DragePlaža Hangar nalazi se u Vodicama nedaleko od centra grada, ispred hotela Olympia te nedaleko od hotela Imperial i Miramare. Sam položaj među hotelima i nedaleko od centra Vodica sugerira da je ponuda na plaži bogata pa tako gotovo ne postoji sadržaj koji možete poželjeti a da ga ne možete pronaći u blizini plaže. Nedostatak pozicije plaže su velike gužve u ljetnim mjesecima pa je na plaži teško pronaći mjesto za ručnik. Plaža je šljunčana sa dijelovima koji su popločani. Na plaži se u večernjim satima održavaju razne zabave i ater beach party pa ova plaža nije namijenjena samo za kupanje i sunčanje.

Plava plaža Vodice se nalazi na izlazu iz Vodica u smjeru Tribunja i jedno je od glavnih kupališta za Vodičane i njegove goste. Plaža obiluje sadržajima za zabavu i gastronomiju. Tako se u blizini nalaze kafe barovi Beach Bar Bamboo, Tropicana restorani Grill Plava plaža, TonIvan i razni štandovi sa sladoledima, fritulama, palačinkama, napitcima... Ova plaža ima uređenu rampu za lakše ulaženje invalidima i starijima u more. Podloga je šljunčana a na ulazu i more na nekim dijelovima prelazi u pješčanu pa je idealan za malu djecu a tu si betonski šesterokuti koji su pogodni za skokove u more. 

plaža VodiceGradska plaža Primošten nalazi se u morskoj uvali, jako je prostrana i dobro uređena. Na plaži u Primoštenu imate tuševe, kabine za presvlačenje te, kroz sezonu, spasioce koju budno prate za sigurnost gostiju. Šljunčana je ovo plaža, dovoljno dugačka da primi sve goste, i opet da ima mjesta za nove. Pored plaže se nalaze privatni smještaji, hoteli te potrebne trgovine. Sve što vam zatreba nalazi se u blizini. U blizini je plaža Velika Rudača.

Što posjetiti u Šibeniku i okoliciNacionalni park Krka, poznat po veličanstvenim slapovima, smješten je u blizini Skradina na području Šibensko-kninske županije od Vodica udaljen oko 25 kilometra. Drugi najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj turistima ima za ponuditi brojne vrijednosti, od iznimno sačuvane prirode i predivnog krajolika do kulturnih znamenitosti i aktivnog odmora. UPrirodne ljepote parka najviše se ogledaju u slapovima rijeke Krke, kojih ima 7 i zajedno čine prirodni krški fenomen. Najljepšu prirodnu „predstavu“ možete doživjeti u proljeće i na ljeto, kada su slapovi u punom sjaju, a temperature dozvoljavaju osvježenje u vodi, u neposrednoj blizini slapova.

KrkaNacionalni Park Kornati proglašen je 1980. godine, kada je i stavljen pod zaštitu. Ukupna površina ovog parka iznosi oko 220 četvornih kilometara, i sastavljen je od većih i manjih otoka, te hridi koje izranjaju iz plavetnila Jadranskog mora. Od ukupne površine Kornata, samo ¼ zauzima kopno. Ostatak Nacionalnog Parka sačinjava more i živi svijet koji u njemu obitava.

Iako se na prvi pogled Kornati doimaju pustim i izrazito izoliranim mjestom, ovaj park obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvom. Također, životinjski i biljni svijet još su jedna posebnost parka. Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Posebno se izdvajaju okomite litice, okrenute prema otvorenom moru, takozvane krune. One su svojevrsni fenomen Kornata, i stanište su rijetkim vrstama biljaka i životinja. Ljepote se najviše odlikuju u prirodnim raznolikostima, i moćnoj silueti ovog otočja. Kulturna baština samo će još više obogatiti ljepotu Kornata, i dati jednu posebnu ponudu za one koji žele posjetiti Nacionalni Park. Karte za Kornate možete kupiti u brojnim turističkim agencijama u Vodicama.

Nacionalni park KornatiNacionalni Park Paklenica, udaljen oko 70 kilometara od Vodica. Po svom proglašenju, Nacionalni Par Paklenica je drugi u Hrvatskoj. Proglašen je nacionalnim parkom sada već davne 1949. godine, točnije 19. listopada 1949.g. Paklenica je proglašena parkom te par mjeseci nakon Nacionalnog Parka Plitvička jezera.

Zanimljivo je spomenuti da je Paklenica prvi put bila proglašena Nacionalnim parkom još 1929. godine, no prema tadašnjim zakonima, proglašenje se trebalo revidirati svake godine – što nije učinjeno, pa je godinama Paklenica bila bez statusa Nacionali Park.

Nacionalni Park Paklenica je 7. srpnja 2017. godine upisan i na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe“. Svakako vrijedno spomena je činjenica da park obiluje biljnim vrstama, među kojima se posebno ističu šumske zajednice. Šume sačinjavaju predjeli crnog bora (Pinus nigra), po čijoj smoli „Paklini“ je Paklenica i dobila ime.

Osim borova, šume Paklenice bogate su bukvom (Fagus sylvatica), a tu raste i bir krivulja. Paklenica, po svojoj površini, posjeduje najveći sačuvani šumski kompleks u Dalmaciji. Više od pola parka je prekriveno vegetacijom, a ostatak je krški reljef.

 Okolica Biograda na moru gradoviSplit Dioklecijanova palača  - Ako spomenemo Split u bilo kakvom kontekstu povijesti, kulture ili čak i današnjeg izgleda ovog grada – svi se možemo složiti da će našim mislima dominirati Dioklecijanova palača. Ne treba nas to čuditi, jer je Dioklecijanova palača svojevrsni simbol grada i prva nam je poveznica sa ljepotama Splita, te njegovim povijesnim i kulturnim bogatstvom.

Upoznajte malo bolje Dioklecijanovu palaču, zavirite u neke tajne i uživajte u ljepotama povijesnih činjenica koje nam govore detalji po vanjskim zidovima i unutrašnjim prostorijama.

Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu. Sagrađena je oko 300. godine, za vrijeme vladanja rimskog cara Dioklecijana. Dioklecijan je u palači boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.g) sve do svoje smrti (316.g).

DioklecijanovaPozdrav Suncu Zadar Pozdrav suncu je instalacija arhitekta Nikole Bašića, smještena u zadarskoj luci u kamenom popločenju gradske rive.

Riva u Zadru postala je turistička atrakcija, i omiljeno je mjesto okupljanja mnogim zadranima, kao i gostima koji dođu u Zadar. Pogled sa rive oduševit će sve koji se prošeću, posebno u večernjim satima kada sunce zalazi, a počinju se paliti svjetlosni efekti u spomenutoj instalaciji.

Pozdrav SuncuCrkva Sv. Donata Zadar Ova zadarska crkva je i zaštitni znak grada, te pripada najpoznatijim i najznačajnijim europskim predromaničkim crkvama.

Izvorno posvećena Svetom Trojstvu, a od 15. stoljeća s današnjim imenom, nazvana po zadarskom biskupu Donatu koji je inicirao gradnju. Crkva je neobičnog cilindričnog oblika, sa dvostrukim unutarnjim prostorom zbog čega se ističe originalnošću i jedinstvenošću. Nismo povezali neke uzore za gradnju, a tek je neki povezuju s krstionicom Karla Velikog ili s crkvom Sv. Vitalea u Ravenni. Ona je ponos i simbol Zadra, s ostacima rimskog foruma u temeljima, grandiozna s obzirom na vrijeme izgradnje. Danas je crkva mjesto održavanja Glazbenih večeri u Donatu zbog svojih izvanrednih akustičkih karakteristika te stoga što je dugo bez sakralne funkcije.

Donat ZadarKatedrala Zadar - Zadarska katedrala svete Stošije, odnosno Anastazije je trobrodna romanička građevina. Ujedno je i najveća crkva u Dalmaciji.

Sagrađena je u dva navrata, u 12. i 13. stoljeću, sa sačuvanom starijom iz 9. i 11. stoljeća, koja se uzdigla na mjestu starokršćanske bazilike. Počeci gradnje zadarske katedrale sežu u daleku povijest, još u 4. ili 5. stoljeće.

Sarkofag s moćima sv. Stošije dao je izraditi zadarski biskup Donat. Čuva se u katedrali na oltaru u sjevernoj apsidi, odnosno u lijevoj lađi crkve. U studenome 1202. godine grad Zadar su nakon opsade osvojili i razorili Mlečani uz pomoć vitezova IV. križarske vojne kada je teško stradala i sama katedrala. Obnova katedrale trajala je kroz čitavo 13. stoljeće, a kada je njezina obnova dovršena, ponovno ju je posvetio, dana 27. svibnja 1285. godine nadbiskup Lovro Periandar.

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala