Split in okolica, kaj videti

# Split in okolica, kaj videti

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Ponujamo vam seznam najbolj znanih znamenitosti in lokacij, ki jih lahko obiščete, če ste v Splitu ali v bližnjih mestih v regiji Srednja Dalmacija ali kje najti apartmaje v Splitu.


Dioklecijanova palača Če omenimo Split v kontekstu zgodovine, kulture ali današnjega videza tega mesta, se lahko vsi strinjamo, da bodo naše misli prevladovale v Dioklecijanovi palači. Dioklecijanova palača je starodavna palača Dioklecijanovega cesarja v Splitu. Zgrajen je bil okoli 300 let v času vladavine rimskega cesarja Dioklecijana. Dioklecijan je ostal v palači po upokojitvi s prestola (305) do svoje smrti (316).

Dioklecijanova palača Split što vidjetiKatedrala Sv. Duje Split. Ena od najpomembnejših znamenitosti Splita je zagotovo katedrala sv. Duje. Pravijo, da je to najstarejša katedrala na svetu, zato jo bomo skušali čim bolje opisati. Splitska katedrala je posvečena Vnebovzetju Blažene Device Marije. Znana je kot katedrala sv. Dujma in Sv. Duje. Splitska katedrala se nahaja v Dioklecijanovem palačnem kompleksu Peristil in je bila prvotno cesarski mavzolej. Prva stavba je bila zgrajena v začetku 4. stoletja, kasneje pa obnovljena v katedrali. Menijo, da je ta katedrala najstarejša katedrala na svetu.

Katedrala SplitProkurative, ali uradno Trg republike, je prestižni mediteranski trg v središču Splita. Nahaja se zahodno od Dioklecijanove palače in je znan kot oder za kulturne prireditve v mestu Marjan. Tukaj že skoraj petdeset let poteka tradicionalni Splitski zabavni festival.

Split što posjetiti what to visitSplitska riva je svojo obliko prevzela v začetku 19. stoletja. V tem obdobju so Francozi vladali Francozi, ki jim lahko pripišemo večino zaslug njene podobe, ki je preprosto očarljiva. Stotine let kasneje so avtohtone rastlinske vrste zamenjale palme, nova velika sprememba pa je nastala pred koncem 20. stoletja, ko je bila Riva končno zaprta za promet.

Split rivaKip Gregorja Ninskega. En kip se nahaja v Varaždinu, Ninu in Splitu, kjer je najbolj znan Split. Splitski kip je bil ustanovljen 29. septembra 1929 v Peristilu. Split je dobil svojo verzijo Gregorja Ninskega kljub velikemu neodobravanju dela Splinića. Med njimi je bil tudi slavni konzervator in arheolog fra Frane Bulić. Kljub temu je bil spomenik leta 1954 premaknjen na današnjo lokacijo - med Zlata vrata in Dardan.

Kaj obiskati v Splitu in njegovi okoliciDalmatinska etno vas je edinstvena atrakcija hrvaške turistične ponudbe. Ta okrašen prostor z vsemi svojimi dvorišnimi objekti se nahaja v središču Solaris Beach Resorta, o katerem smo že pisali. Njegova kamnita tlakovana dvorišča in kamnite hiše razkrivajo povsem nov svet. Pravzaprav razkrivajo svet preteklih časov, danes skoraj pozabljenega. To je priložnost, da se spomnimo nekaterih stvari, od časa od začetka sto let.

Vrata dalmatinske etno vasi so odprta za vse. Posebna pozornost bo namenjena ljudem, ki ljubijo in spoštujejo kakovost ponudbe, hkrati pa cenijo globoko zakoreninjeno dalmatinsko tradicijo.Etno selo SolarisŠibenska katedrala (samo 15 km od Vodic) Ta stavba je zanimiva in presenetljiva, tako na Hrvaškem kot v svetu. Mnogi se potapljajo v ta objekt, gledajo ga z očmi strokovnjakov ali obiskovalca, ki ima radi zgodovino in staro stavbo, katedrala v Šibeniku pa je zagotovo najpomembnejši arhitekturni dosežek od 15. do 16. stoletja na Hrvaškem. Poseben je za mnoge stvari in danes je simbol tega mesta.

Šibeniška katedrala je zaradi izjemnih vrednot leta 2000 uvrščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Katedrala je bila zgrajena na južni strani osrednjega starega mestnega trga, na mestu romanske cerkve sv. James. Gradnja se ni kmalu končala, še več - trajala je več kot sto let.

Zamisel o izgradnji velikega katedralnega hrama sega v leto 1298. V tem obdobju je Šibenik dobil lastno škofijo in naziv mesta. Tako je potreba po katedrali prinesla naravna sekvenca, ki je potekala v večini drugih mest.

 Nacionalni park Krka, znan po svojih veličastnih slapovih, se nahaja v bližini Skradina na Šibensko-kninski županiji. Drugi najbolj obiskani nacionalni park na Hrvaškem ponuja turistom številne vrednote, od izjemno ohranjene narave in čudovite pokrajine do kulturnih znamenitosti in aktivnih počitnic. Če ste ljubitelj narave ali želite raziskati kulturo lokalnega prebivalstva, je NP Krka idealna destinacija za vas. Ena od najpomembnejših stvari, ki jih ljudje pogosto pozabimo omeniti, je čudovito mesto Skradin, s katerim se začne skoraj vsako potovanje do NP Krka. Skradin z manj kot 500 prebivalci ponuja zgodovino in kulturno dediščino, ki jo lahko vidijo številna večja mesta.

Krka

Nacionalni park Mljet je bil razglašen 11. novembra 1960, njegova površina pa pokriva severozahodni del otoka Mljeta in okoliški del morja.

NP Mljet je prvi institucionaliziran poskus zaščite prvotnega ekosistema v Jadranu.

Park s površino pokriva zahodno tretjino otoka Mljeta. Meje parka prihajajo iz območja Blackbird do najgloblje točke otoka, Cape Goli. Nekateri nacionalni parki so Polače (glavno turistično in turistično pristanišče), Goveđari (najstarejša vas na Jezerih), Soline (majhno mesto na vhodu v Veliko jezero) in Priština (pošta in nacionalni park) in Pomena (edini hotel na otoku).

 

Nacionalni park Kornati je bil razglašen leta 1980, ko je bil postavljen pod zaščito. Skupna površina tega parka je približno 220 kvadratnih kilometrov in je sestavljena iz večjih in manjših otokov ter kamnin, ki izhajajo iz modrega Jadranskega morja. Od celotnega območja Kornatov je zasedenih le ¼ celine. Ostali del narodnega parka je morje in živi svet, ki tam živi.

Čeprav je na prvi pogled Kornati puščava in zelo osamljen kraj, je ta park bogat z naravnimi in kulturnimi bogastvi. Tudi živalski in rastlinski svet je še vedno posebnost parka. Ima naravne in kulturne značilnosti. Posebno se odlikujejo navpične stene, ki gledajo na odprto morje, ti krono. So nekakšen fenomen Kornatov, habitat pa so redke rastlinske in živalske vrste. Lepote se odlikujejo po naravni raznolikosti in mogočni silhueti tega otoka. Kulturna dediščina bo le dopolnila lepoto Kornatov in ponudila posebno ponudbo za tiste, ki želijo obiskati Narodni park. Kornate karte lahko kupite v številnih turističnih agencijah v Vodicah.

 Plaže Split in okolicaPlaža Bačvice Split. Če je slišal za Split, je slišal tudi za Bačvice. Vredno in obratno. Bačvice je glavna mestna plaža in najbolj znana plaža v Splitu. Če ste nekoč bili na Bačvicah, ste slišali ali morda celo igrali picigin. Poleg tega, da je priljubljeno turistično zbirališče, domačini pogosto obiskujejo domači fantje, tako da dekleta igrajo najbolj priljubljeno igro v Splitu - seveda po nogometu. Za to igro so primerni pregibi zaradi posebnih plitvin in s tem so postali planetarno priljubljeni. Tudi izven sezone, v plitvo vodo skoraj vsak dan lahko vidite ljubitelje picigina, ko skačejo, ulovijo majhno kroglo.

 

Plaža Kašjuni Split. Marjan ima še eno čudovito plažo v Splitu. Plaža Kašjuni se nahaja v istoimenskem zalivu, na južnem delu obale Marjana. Zelo je priljubljena in seveda napolnjena. Do plaže lahko pridete z avtomobilom, parkirate ga v bližini in nadaljujete po čistih belih kamenčkih. En del je nenehno na soncu, z urejenimi saloni, drugi konec pa je skrit v zelenem borovem gozdu. Plaža je popolnoma opremljena in primerna za vse vrste gostov.

 

Najlepše plaže iz okolice SplitaPlaža Zlatni rat Bol Brač. Ta plaža je zagotovo najbolj znana na celotnem otoku in ena najbolj znanih na Hrvaškem. Plaža Zlatni rat je posebna zaradi svoje podobe, še posebej, če jo gledamo iz zraka. Je blagovna znamka hrvaškega turizma in je glavna podrobnost številnih brošur ali voščilnic. Seveda je priljubljena in zelo dobro opremljena. Plaža ima vse, kar potrebuje. Obstajajo kabine za preoblačenje, tuši in spremljevalci za budne reševalce, ki skrbijo za varnost plavalca.

 Plaža Stiniva Vis Otok Vis je morda najbolj impresivna plaža v zalivu Stiniva. Je zelo priljubljena, predvsem zaradi svojega videza in kamenja, ki obdaja to plažo. Malo je reči, da so skale nedostopne. Ko pogledate fotografije, boste razumeli, kaj mislimo. Na plaži Stiniva prihajajo ljudje, ki uživajo v plezanju po teh visokih in strmih pečinah. Adrenalin je šport za redke, dobro usposobljene in pogumne, da naredijo kaj takega.

 Plaža zaliva Lučišća Hvar je čudovit zaliv, ki se nahaja približno dva kilometra severno od Svete Nedjelje na otoku Hvaru. Plaža je zelo majhna in ne more sprejeti velikega števila ljudi, a na srečo je zelo težko doseči, večinoma ni poplavljena. Potrebno je sprehod do plaže od Svete nedelje.

Plaža Mala Luka Omiš. Če zapustite Omiš, ob kraju Stanići, boste videli to čudovito plažo Mala Luka. Skrita je z naravnim zelenjem in lepo urejena s kamnitimi zidovi. Little Port je plaža, na kateri lahko preživite dan. Ima naravno senco, lepo in čisto morje ter dno debelih kamenčkov. Vzemite s seboj vse, kar potrebujete, ker ko ste prišli na to plažo, je težko oditi, ko je sonce. Čeprav je na plaži senca, jo zaščitite z zaščito pred soncem

Plaža Primošten se nahaja v morskem zalivu, zelo prostorna in dobro urejena. Na plaži v Primoštenu imate tuše, kabine za preoblačenje in v času sezone reševalec, ki pozorno spremlja varnost gostov. Prodnata je ta plaža, ki je dovolj dolga, da sprejema vse goste, in spet imajo mesta za nove. Ob plaži so zasebne nastanitve, hoteli in trgovine. Vse kar potrebujete je v bližini. V bližini plaže je Velika Rudača.

Soseska Split MestaTrogirska katedrala je eden od najbolj znanih spomenikov v Trogirju in je uvrščena na UNESCO seznam zaščitenih območij svetovne dediščine. Na tej stavbi so vidni stili od romanov do baroka, v njem pa so dragocena umetniška dela. Seveda razmišljamo o katedrali sv. Patrika. Lawrence.Trogir

V ohranjenem zgodovinskem središču Trogirja so številne znamenitosti, med katerimi je zagotovo tudi stolp Kamenlergo. Stolp je bil zgrajen v 15. stoletju, za njegovo gradnjo pa je odgovoren Marin Radoj. Nekoč je bila vojaška utrdba, danes pa je bila preurejena v oder za poletne koncerte in predstave. Z vrha je lep pogled na romantično vzdušje preteklosti. Bil je vesel, da je bil obiskan in vsi radi pridejo pogledat staro steno stolpa.

Omiš Nahaja se ob izlivu reke Cetine, le 21 kilometrov južno od Splita, ki je oddaljeno 25 kilometrov. Omiš je mesto s posebnim, zelo ugodnim položajem, ki mu je omogočil, da se je branil pred napadi v zgodovini, danes pa ponuja veliko za turizem in razvoj mesta na splošno.

 

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala