Okolico Bibinje, kaj videti, kaj videti

# Okolico Bibinje, kaj videti, kaj videti

Sjeverna dalmacija

Bibinje

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Bibinje je mesto s približno 4.000 stalnimi prebivalci nekaj kilometrov južno od Zadra, Zadar pa deli le pristanišče Gaženica. Takoj za Bibinjami se v smeri proti jugu nadaljuje mesto Sukošan, med marino D-Marin, ki je največja marina na Jadranu in deloma na območju občine Bibinje in drugega Sukošana. Bibinjci se že od antičnih časov ukvarjajo s kmetijstvom in ribištvom, v zadnjih letih pa so se obrnili k turizmu, ki je zdaj glavna dejavnost kraja.

Ponujamo vam seznam najpomembnejših znamenitosti, ki jih lahko obiščete, če ste na počitnicah v mestu Bibinje ali v okolici, kot tudi v regiji Severna Dalmacija in predloge kaj storiti v Bibinju.

Bibinje znamenitosti što vidjeti

Bibinje kaj videtiCerkev Sv. Reke Bibinje - Sveti Roko je zaščitnica Bibinja, cerkev sv. Roka je simbol Bibinje. Glavna značilnost cerkve je kamniti zvonik z dvema zvonikoma na zahodu. V notranjosti so značilni baročni marmorni oltarji. Cerkev je bila prvič omenjena leta 1673. ko je bila obnovljena po velikem turškem napadu. Najstarejši ohranjeni oltar sega v leto 1680, ki se je ohranil do druge svetovne vojne, danes pa je ostal le njegov fragment. Današnji glavni oltar je delo mojstra Michiele Coste, zgrajene leta 1768.

Portus Beach Club se nahaja v marini D-marin, ki je največja marina na Jadranu in se nahaja med Bibinjami in Sukošanom. Plaža je bila prestrukturirana v letu 2016, vrednost investicije pa je znašala 6,5 milijona evrov za plažo, skupna naložba skupine Doğuş v Marini pa je znašala 25 milijonov evrov. Na plaži je luksuzna restavracija s sredozemskimi specialitetami in bar, ki poteka pozno v poznih urah.

Plaže BibinjePlaža Punta Rožica Bibinje - ena izmed glavnih plaž v Bibinju - plaža Punta Rozica Bibinje je od lanske sezone dobila povsem nov videz. Opremljen je in opremljen s potrebnimi rekviziti. Na plaži je vse, kar je potrebno za kopanje, morska globina pa jo imenuje bolj spretno, da jo vrže v vodo in se vpije. Na meji z morjem je plaža peščena, vendar je prostor za sončenje in počitek v celoti okrašen z konstrukcijsko strukturo, ki bo plavalcem olajšala lepljenje na kopnem.

Plaža beach Punta rožica BibinjePlaža Punta Bibinje - Če ste na poti do Jelenske riviere in pridete do samega kraja, boste v Bibinju našli še eno plažo. To je plaža Punta, na majhnem polotoku, ki tvori zaliv z obalo, natančneje zavetišče za čolne v marini. Plaža ni izolirana, kar pomeni, da imate veliko možnosti za počitek, rekreacijo ali sedenje v lokalnem kavarni in se osvežite s pijačo. V bližini so številni klubi, ki delajo pozno v noč, primerni za goste, ki bivajo več dni. Plaža se nahaja na plaži plaže Bibano.

Plaža Punta BibinjePlaža Karabani - V naselju Karabani v Bibinju je na eni strani lepa promenada s plažo. Kot lahko vidite na fotografijah, je plaža v poseljenem območju in je priljubljena. Za plažo je vrstni red že zraslih dreves, ki so zasenčene. Ob morju je plaža sestavljena iz kamenčkov, del substrata pa je betoniran in obložen s kamnom na strani. To je odlična plaža za sončenje, z občasnim kopanjem, še posebej, če ste gost bližnje namestitve.

Plaža Šulterovo ali Šulterova vala se nahaja med plažo Na splavu, ki je ob zalivu Jaz, ki je poletni center kraja in na drugi strani plaže Karabani, če greste proti Zadru. Plaža je prodnata in betonska, po nekaj metrih pa vstopite v peščeno morje. Ob plaži so drevesa, ki poleti zagotavljajo senco za vse plavalce, ki se želijo izogniti soncu. Če želite osvežiti najbližjo kavarno, ki jo najdete na plažah Škaljica in Karabani, le sto metrov proti jugu ali severu, restavracije pa v stari vasici, 5 minut hoje od plaže.

Plaža Šultarevo BibinjePlaža za rolkanje - Ta plaža se skriva na križišču plaž Alfred Lisice in Špirinske ulice. Plaža je narejena iz gramoza, ki se nahaja v naseljenem delu Bibinja, najbližje centru vseh plaž, ob zalivu, ki meji na eno stran. Plaža je lepo urejena in palme so zasajene med ulicami, ki jih obkrožajo.

Plaža Škaljica BibinjePlaža Lipauska Bibinje - Ta plaža se nahaja na izhodu iz Bibinja v smeri Zadra. Plaža je v nekaterih delih prodnata, lahko pa jo najdete tudi v bazi z nizkim plevelom. Zeleni del plaže je v naravni senci, na prodnati plaži pa se lahko sončite. Na plaži je otroško igrišče, na katerem so otroci ljubezen.

Plaža Lipauska BibinjeV bližini so nacionalni parki in naravni parkiNacionalni park Kornati je bil razglašen leta 1980, ko je bil postavljen pod zaščito. Skupna površina tega parka je približno 220 kvadratnih kilometrov in je sestavljena iz večjih in manjših otokov ter kamnin, ki izhajajo iz modrega Jadranskega morja. Od celotnega območja Kornatov je zasedenih le ¼ celine. Ostali del narodnega parka je morje in živi svet, ki tam živi.

Čeprav je na prvi pogled Kornati puščava in zelo osamljen kraj, je ta park bogat z naravnimi in kulturnimi bogastvi. Tudi živalski in rastlinski svet je še vedno posebnost parka. Ima naravne in kulturne značilnosti. Posebno se odlikujejo navpične stene, ki gledajo na odprto morje, ti krono. So nekakšen fenomen Kornatov, habitat pa so redke rastlinske in živalske vrste. Lepote se odlikujejo po naravni raznolikosti in mogočni silhueti tega otoka. Kulturna dediščina bo le dopolnila lepoto Kornatov in ponudila posebno ponudbo za tiste, ki želijo obiskati Narodni park. Kornate karte lahko kupite v številnih turističnih agencijah v Vodicah.

Nacionalni park KornatiNacionalni park Krka, znan po svojih veličastnih slapovih, se nahaja v bližini Skradina v Šibensko-kninski županiji v Vodicah, približno 25 kilometrov stran. Drugi najbolj obiskani nacionalni park na Hrvaškem ponuja turistom številne vrednote, od izjemno ohranjene narave in čudovite pokrajine do kulturnih znamenitosti in aktivnih počitnic. Če ste ljubitelj narave ali želite raziskati kulturo lokalnega prebivalstva, je NP Krka idealna destinacija za vas. Ena od najpomembnejših stvari, ki jih ljudje pogosto pozabimo omeniti, je čudovito mesto Skradin, s katerim se začne skoraj vsako potovanje do NP Krka. Skradin z manj kot 500 prebivalci ponuja zgodovino in kulturno dediščino, ki jo lahko vidijo številna večja mesta.

KrkaNaravni park Vransko jezero - Jezero se nahaja med dvema zgodovinskima mestoma Zadar in Šibenik. Vransko jezero je bilo skupaj z okolico leta 1999 razglašeno za naravni park. Nastal je zaradi prelivanja kraškega polja s pojavom kriptodepresije. Vransko jezero dopolnjuje nekaj naravnih manjših izvirov. Na tem območju je veliko redkih močvirskih ptic. Jezero je bogato z različnimi sladkovodnimi ribami in je zato majhen raj za športne ribiče. Posebej dragocen je prebivalec podmorskega sredozemskega podmorja (Scardinius erythrophtalamus), ki je po vsej Hrvaški le v tem jezeru.

Vodice i okolica što posjetitiNacionalni park Paklenica, približno 70 kilometrov od Vodic. Nacionalna Paklenica Paklenica je po razglasitvi druga na Hrvaškem. Od leta 1949 je bil razglašen za narodni park, natančneje 19. oktobra 1949. Paklenica je bila razglašena za park in nekaj mesecev po narodnem parku Plitvička jezera.

Nacionalni park Paklenica je bil 7. julija 2017 uvrščen tudi na seznam svetovne dediščine UNESCO v Evropi, kot del skupne dediščine 13 držav, imenovanih bukovi gozdovi v Karpatih in drugih območjih Evrope. Omeniti velja dejstvo, da je park bogat z rastlinskimi vrstami, med katerimi so posebej poudarjene gozdne skupnosti. Gozdovi so sestavljeni iz črnega bora (Pinus nigra), katerega smola "Paklina" je Paklenica in njeno ime.

ZadarKatedrala Zadar - Zadarska katedrala sv. Stošije ali Anastazije je triladijska romanska stavba. Je tudi največja cerkev v Dalmaciji.

Zgrajena je bila v dveh primerih, v 12. in 13. stoletju, z ohranjenim starim iz 9. in 11. stoletja, ki je zrasla na mestu zgodnjekrščanske bazilike. Začetki zadarske katedrale segajo v daljno zgodovino, celo v 4. ali 5. stoletju.

Sarkofag s silami sv. Stošije je ustvaril zadarski škof Donat. Hrani se v katedrali na oltarju v severni apsidi ali v levem travniku cerkve. Novembra 1202 je mesto Zadar po obleganju osvojilo in opustošilo Benečane s pomočjo vitezov IV. križarska vojska, ko je bila katedrala hudo poškodovana. Obnova katedrale je trajala vse do 13. stoletja, ko pa je bila obnovljena, jo je 27. maja 1285 ponovno posvetila nadškof Lovro Periandar.

Cerkev sv. Donata Zadar Ta zadarska cerkev je tudi zaščitena znamka mesta in spada med najbolj znane in najpomembnejše evropske predromanične cerkve.

Prvotno je bila posvečena Sveti Trojici, od 15. stoletja do današnjega imena, poimenovana po zadarskem škofu Donatu, ki je začel graditi. Cerkev je nenavadne valjaste oblike z dvojnim notranjim prostorom, zato izstopa s svojo izvirnostjo in edinstvenostjo. Nekaterih vzorcev nismo povezali z gradnjo, le nekateri so bili povezani s krstilnico Carle Velike ali s cerkvijo sv. Vitalea v Ravenniju. To je ponos in simbol Zadra, z ostanki rimskega foruma v njegovih temeljih, velik v času gradnje. Danes je cerkev zaradi odličnih akustičnih lastnosti in zaradi dolge odsotnosti sakralne funkcije prostor za glasbene večeri v Donatu.

Donat ZadarPozdrav soncu Zadar Pozdrav soncu je postavitev arhitekta Nikole Bašića, ki se nahaja v zadarskem pristanišču v kamniti pločnici mestne obale in je postala turistična atrakcija, priljubljeno zbirališče številnih laikov in gostov, ki prihajajo v Zadar. Pogled z obale bo navdušil vse, kar bo minilo, še posebej zvečer, ko sonce zaide, in svetlobni učinki se začnejo v napravi.

Pozdrav SuncuZadar - Narodni trg Narodni trg v Zadru je okrašen s številnimi zgodovinskimi stavbami, med katerimi je tudi čudovita cerkev sv. Lovre.

Predromanska cerkev je bila dolgo časa ohranjena. Danes krasi del trga in ga bogati s ponudbo - zgodovinsko in kulturno. Na vzhodnem delu trga je bila palača Ghirardini zgrajena v romanskem slogu z balkonom iz 15. stoletja.

Rimski forum Zadar - Rimski forum v Zadru je največje območje te vrste na vzhodni strani Jadrana. Ustanovitelj foruma je bil prvi rimski avto Augustin. O tem pričajo dva kamnita napisa iz 3. stoletja, ko je bila končana gradnja foruma. Po površini forum v Zadru zavzema 90 × 45 metrov, vendar se je sčasoma spremenil.

Nekaj časa je bil Rimski forum zaprt v okviru galerij na tleh. Na žalost so danes ohranjeni le prvotni pločnik in stopnice ter dva okrasna monumentalna stebra, od katerih je eden v svojem prvotnem mestu. Zanimivo je, da je v enem samem obdobju služil kot steber sramu, kar dokazujejo verige iz tega obdobja.

Rimski forum ZadarMesto Biograd na moru se nahaja v severni Dalmaciji, 28 kilometrov južno od Zadra. En del je mesto, zgrajeno na polotoku, druge pa na kopnem. Biograd na Moru danes predstavlja središče riviere, ki vključuje Sv. Petar na Moru, Turanj, Sveti Filip i Jakov, Biograd, Pakoštane in Dragaš. Obstajajo tudi naselja na otoku Pašman Tkon, Kraj, Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljane, Banj in Ždrelac ter Vrgada na istoimenskem otoku.

Biograd na moru što vidjeti i posjetiti okolica

Plaže v okolici BibinjaPlaža Kolovare Zadar je mestna plaža in se razprostira ob isti ulici v Zadru. Zaradi bogate zgodovine mesta in dejstva, da je plaža v središču mesta, tik ob starem mestnem jedru, se ob plaži nahajajo številne stare stavbe. Na severni strani ima ta stara stara obzidja, toda odhod proti jugu se ujema z naravnim okoljem in majhnim gozdom, ki spominja na grm. Blizu te plaže je majhna plaža med bari Popaj in Portos Karma Če pa se sprehodite po promenadi Arbana 10 minut, pridite na plažo Podbrig Arbanasi i Punta Bajlo.  

Plaža Kolovare ZadarPlaža za otroke - ta plaža je najbolj znana plaža v Sukošanu. Če pogledate naše fotografije, je enostavno ugotoviti, zakaj je tako. Otroška rajska plaža dobesedno bogati z vsebino za otroke, pa tudi za odrasle. Veliko število gostinskih obratov zagotavlja vrhunsko storitev in kraj, kjer si ob uživanju pijače lahko ogledate otroke, ki se zabavajo v vodi. Obstajajo splavarji za otroke, različni napihljivi rekviziti in druge vodne igre, ki jih bodo zasedli, medtem ko boste uživali in se ne skrbi, da jim bo dolgčas.

Dječji raj sukošanPlaža Kraljičina Nin - Če potujete iz Nina na otok Vir, na desni imate majhno naselje, ki skriva to čudovito peščeno plažo. Plaža Kraljičina se nahaja za majhno cesto ulice Put Škril in kljub temu, da je v letovišču, ta plaža še vedno ponuja povsem naravno ozračje. Morje je plitvo, zelo primerno za otroško igro, igranje piciginov ali drugih vodnih športov.

Kraljičina plaža NinPlaža Dražica je glavna plaža v Biogradu na morju v bližini plaže Soline, ki se nadaljuje na plaži Dražica. Plaža se nahaja na jugovzhodni strani mesta in se začne s hoteli Ilirija in Jadranom. Plaža je vzdolž borovih gozdov po vsej dolžini, tako da je senca zavarovana z vsemi obiskovalci. Ob plaži je sprehajališče, kjer je široka paleta vsebin z raznovrstnimi ponudbami, tako da skoraj nič ne najdete daljših teh velikih sprehajališč. Obstajajo bari, kavarne, nočni klubi, restavracije s hitro prehrano, kabine, sladoledni saloni, spominki.

Dražica Biograd na moru beachPine Pakoštane Beach se nahaja v bližini Pine Beach Pakostane Resort in je priljubljen kraj za vse goste letovišča, kot tudi druge goste, kot tudi gostitelji za njihovo lepoto in raznolikost. Središče te plaže je majhen peščeni zaliv, ki je povsem naraven in je prava atrakcija. Okoli peščenega zaliva je večinoma skalnato območje, deli in gramoz, vse skupaj v borovem gozdu, ki gre vse do morja in zagotavlja senco za vse goste.

Plaža Pine PakoštanePlaža Oaza miru se nahaja v Drageh v bližini Biograda. Plaža je večinoma prodnata in del plaže je skalnata in skalnata. Plaža se nahaja tik ob taborišču Oaza miru. Plaža vodi do plaže od same vasi in do središča je 10 minut hoje po promenadi. Plaža je bogata z borovci in senca je zagotovljena vsem gostom.

Plaža Oaza Mira DrageModra plaža Vodice se nahaja na izhodu iz Vodic v smeri Tribunja in je ena izmed glavnih kopališč Vodnika in njegovih gostov. Plaža je bogata z zabavo in gastronomijo. V bližini so cafe bari Beach Bar Bamboo, Tropicana restavracije Grill Modra plaža, Tonivan in različne stojnice s sladoledom, fritulami, palačami, pijačami ... Ta plaža ima dobro opremljeno rampo za lažji dostop invalidov in starejših do morja. Osnova je prodnata in na vhodu in v nekaterih delih morje preide v peščeno in je idealna za majhne otroke in obstajajo betonski šesterokotniki, ki so primerni za skakanje v morje.

Kaj obiskati v Bibinju in njegovi okoliciZabavni park Mirnovec je tematski park ob Biogradu na moru, ki je prvič odprl svoja vrata 3. avgusta 2017 in je prvi na Hrvaškem in v njegovi okolici. Biogradski park je največja naložba v zabaviščni industriji na Hrvaškem v vrednosti 12 milijonov evrov, investitor pa je Mirnovec, ki je bolj znan po pirotehniki. Zajema površino 45 tisoč kvadratnih metrov. Park se nahaja na idealni lokaciji na jadranski magistrali in je viden vsem mimoidočim.

Fun park MirnovecDalmatinska etno vas je edinstvena atrakcija hrvaške turistične ponudbe. Ta čudovit ambient je le nekaj korakov oddaljen od morja v turističnem naselju Solaris v Šibeniku in tam se odvijajo številni dogodki in dogodki.

Tukaj lahko iz nekaterih zgodnjih časov doživite Dalmacijo in dalmatinske običaje. Če želite videti, kako so se nekoč gledale hiše, kako so bile zgrajene in kako so bile urejene v notranjosti, obiščite etno vas in izvedite vse o njem.

Etno selo SolarisVodice - Vodice so manjše zgradbe, ki se nahajajo v bližini Šibenika, s pogledom na otok Prvić. Čeprav so majhno mesto, je Vodice pomembna turistična destinacija za celotno regijo. Vodice so danes turistično središče, ki vsako leto obišče veliko število gostov. Na srečo je število nastanitev zadovoljivo, vendar se zaradi vse večjega zanimanja za počitnice v Vodicah vsako leto gradijo nove stavbe, ki so znane po živahni, raznoliki turistični ponudbi in prijaznih gostiteljih. Tu so predvsem mladi in pari, vendar obstajajo tudi starejši, pa tudi družine z otroki. Gradic ponuja veliko, ponudba pa je pestra, tako da lahko vsakdo najde nekaj, kar jim je všeč. Nahajajo se na obali, v širokem zalivu, le nekaj kilometrov severozahodno od Šibenika.

VodiceSolaris Šibenik je hotelsko turistično središče, ki ga sestavlja 5 velikih hotelov in veliko število prikolic in bungalovov, približno 5 kilometrov od centra Šibenika. Letovišče je polno vsebin za odrasle in otroške zanimivosti. Skoraj ni vsebine, ki bi jo stranka morda želela ponuditi v Solarisu, od gostinstva, zabave, športnih aktivnosti in vsebin do otrok.

Solaris ŠibenikKatedrala Šibenik - Ta stavba je zanimiva in presenetljiva, tako na Hrvaškem kot v svetu. Mnogi se potapljajo v ta objekt, gledajo ga z očmi strokovnjakov ali obiskovalca, ki ljubi zgodovino in staro stavbo, katedrala v Šibeniku pa je zagotovo najpomembnejši arhitekturni dosežek od 15. do 16. stoletja na Hrvaškem. Poseben je za mnoge stvari in danes je simbol tega mesta. Katedrala je bila dokončana leta 1536, leta 1555 pa škof Ivan Lucija Štafilić. Po temeljiti rekonstrukciji v 19. stoletju je bila katedrala obnovljena leta 1860.

Šibeniška katedrala je zaradi izjemnih vrednot leta 2000 uvrščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Katedrala je bila zgrajena na južni strani osrednjega starega mestnega trga, na mestu romanske cerkve sv. James. Gradnja se ni kmalu končala, še več - trajala je več kot sto let.

Šibenska katedralaNajlepše plaže v okolici Bibinja in regije Severne DalmacijeSakarun je peščena plaža, dolga približno 800 metrov. Nahaja se na severozahodni strani Dugega otoka in s svojim pogledom na južni del Jadrana očara vse goste, ki si želijo nepozabne trenutke v naravnem ambientu. Čeprav je plaža plitka, le po nekaj metrih globine doseže povprečno 10 metrov. Posebnost te plaže in barve morja, ki jo je preplavila, daje droben pesek, na obali pa debelejši prodnik, tako imenovani kamniti prodniki. Plaža je obdana z borovim gozdom, ki daje gostom naravno senco. Na plaži Sakarun lahko najdete tri gostinske objekte z izbiro obrokov in pijač. Poleg naravne sence, če jo potrebujete, si lahko izposodite tende iz platna, ki se odlično prilegajo naravnemu okolju plaže.

SakarunKraljičina plaža Nin Če greste iz Nina na otok Vir, na desni imate majhno vasico, ki skriva to čudovito peščeno plažo. Plaža Kraljičina se nahaja za majhno cesto ulice Put Škril in kljub temu, da je v letovišču, ta plaža še vedno ponuja povsem naravno ozračje. Morje je plitvo, zelo primerno za otroško igro, igranje piciginov ali drugih vodnih športov. Ob plaži je gostinski objekt z možnostjo zabave na plaži. Pod senčniki so gostje skriti, če pa ste na plaži, se sončite s seboj. Plaža nima naravne sence, zato je dobro imeti dežnik. V bližini je lepa plaža Ninska Laguna.Več fotografij Queen's BeachPlaža Podvrák Murter Ena izmed plaž, ki se jih lahko pohvalijo otočani, je plaža Podvrák. Čeprav se zdi, da domačini Murter skrivajo ta dragulj in ga obdržijo zase, to zagotovo ni res. Vsi gostje so dobrodošli, otočani jim poskušajo pokazati svojo naravno lepoto v najboljši luči. Plaža je posebej prepoznavna zaradi belega peska, ki daje morju modro in kristalno čisto barvo. Morje, ki zboli za plažo, ni globoko, kar pomeni, da bodo šibkejši plavalci lahko v celoti uživali v njem, pa tudi starši, ki prihajajo s svojimi malčki. Če iščete prostor za sprostitev in pomirjujoč učinek, je podmornica plaža za vas.

Podvrške MurterPlaža Beritnica se nahaja na Pagu, južno od majhne vasice Metajna. Posebna je v naravno kompleksnih kamninah v plitki vodi, odlična za fotografije ali preprosto za občudovanje z obale. Sprostite se v Beritnici s čudovito tri-rock sceno. Malo bolj usposobljeni se lahko povzpnejo na eno od njih in si zapomnijo nepozabne trenutke s poletnih počitnic. Plaža je sicer obdana s skalnato pokrajino z manjšo prodnato plažo. Ni naravne sence, kot tudi nobenih kavarn (najbližje plaži Ručice).

Beritnica PagPlaža Slanica je glavna plaža na otoku Murter. Nahaja se na južni strani otoka, v bližini hotela Colentum. To je peščena plaža, in mnogi trdijo, najlepša plaža na tem območju. Zaradi plitve vode, ki se spušča na plažo, je primerna za otroke in ljudi, ki se ne kopajo in ne kopajo. Tudi plaža je odlična izbira za tiste, ki radi uživajo v športnih aktivnostih v vodi, zato bo dobro igrati picigine, odbojko in podobne aktivnosti, ki so specifične za naše morje.

Slanica Murter


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala