Poreč in okolica - kaj obiskati in početi

# Poreč in okolica - kaj obiskati in početi

Istra

Poreč

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Poreč je mesto na zahodni obali istrskega polotoka in eno najbolj obiskanih turističnih mest na Hrvaškem. Danes je turizem glavna dejavnost, ki poganja gospodarstvo Poreča. Mesto je bogato z zgodovinskimi spomeniki, kulturno dediščino in močno turistično ponudbo. Domneva se, da je mesto staro približno dva tisoč let. Mesto Poreč sodi med tri manjše otoke, občasno naseljene ali nenaseljene.V preteklosti je bil Poreč mesto kmetijstva in ribištva, vendar se je Poreč s časom spremenil v turistično mesto. Danes večina državljanov živi neposredno ali se zanaša na to razvojno vejo. Večina ljudi najame apartmaje in različne turistične dejavnosti. Ponudba v Poreču je odlična v vsakem pogledu. Velika izbira najem apartmajev in plaž v tem mestu so opremljeni po najvišjih standardih na svetu. Če dodamo bogato zgodovinsko dediščino, lahko vidimo le popolno in popolno sliko tega mesta.

Ponujamo vam seznam najbolj znanih znamenitosti in lokacij, ki jih lahko obiščete, če ste v Poreču ali Poreču in Istri.Poreč što vidjeti u Poreču i okolici

Kaj obiskati v Poreču in njegovi okoliciEufrazijeva bazilika v Poreču se je začela graditi leta 553 in je eden najstarejših in najlepših ohranjenih spomenikov zgodnje bizantinske umetnosti v Sredozemlju. Danes velja za najlepši ohranjen spomenik zgodnje umetnosti v Sredozemlju. Bazilika je bila zgrajena v 6. stoletju v času Evfrazijevega škofa in cesarja Justinijana I. Pomembnost te bazilike je dovolj, da pokaže, da je bila leta 1997 Eufrazijeva bazilika v Poreču uvrščena na seznam svetovne kulturne dediščine UNESCO. Kompleks, ki ga vidimo danes, je sestavljen iz Evfrazijeve bazilike, župnijske cerkve, sakristije in celega tricota, krstilnice in zvonika, Mauro oratorija ter bližnje škofovske palače. Zanimivo je, da so najnovejše sodobne raziskave pokazale, da škofovska palača pripada istemu bizantinskemu obdobju kot sama bazilika. V njem je sakralna zbirka Porečko-pulske škofije. Kompleks se lahko pohvali z bogato zbirko sakralnih spomenikov, umetniških predmetov in seveda arheoloških najdb v baziliki in njeni neposredni bližini. Posebej dragoceni mozaiki iz 3. stoletja.

Jama Baredine je zaščiten geomorfološki spomenik narave in prvo speleološko območje v Istri, ki je namenjeno za turistične namene. Jama se nahaja v bližini Nove Vasi, med Porečem, Višnjanom in Taro. Stran je bila odprta leta 1995. Ta jama je zakladnica stalaktitov in stalagmitov, podzemnih skulptur, ki so se udejanjale skozi potrpežljivo delo desetletja.

PorečAquapark Aquacolors blizu Poreča, skupna investicija v višini 25 milijonov evrov je odprta za sezono 2015. Aquacolors je največji vodni park na Hrvaškem, ki ponuja 500 metrov dolgo reko, 3 bazene in 4 igrišča, 12 toboganov, 5 restavracij in dnevno animacijo. Vodni park je namenjen vsem starostnim skupinam, zato so za otroke in tiste z malo več adrenalina za odrasle.

Aquacolors PorečAquapark Istralandia je zabavni vodni park v bližini, ki je od Novigrada oddaljen približno 5 kilometrov proti notranjosti Istre. Park je odprt leta 2014 in je prvi vodni park v Istri, ki se nahaja na površini 80.000 kvadratnih metrov in ponuja veliko število zanimivosti za otroke in odrasle.

Istralndia Novigrad IstraTrg Marafor Poreč je nekdanji rimski forum, kjer so potekala javna srečanja. V preteklosti je bilo veliko rimsko svetišče ali Marsov tempelj, iz katerega so danes ostali le še drugi. Trg je bil potem veliko večji kot danes. Prvotni pločnik je še vedno ohranjen ob severnem redu hiše na trgu. Zahodno od pravokotnega trga, v majhnem parku, so ruševine templja Neptuna iz 1. stoletja, posvečenega bogu morja.

Trg Poreč što vidjetiCerkev Marije Anđelske se nahaja na Trgu svobode v Poreču, nedaleč od starega mestnega jedra. Cerkev je bila zgrajena v baročnem slogu leta 1746 na mestu nekdanje romanske cerkve. Cerkev se ponaša s čudovitim baročnim zvonikom visokim 18 metrov. V notranjosti cerkve je več oltarjev, na glavnem oltarju so kipi Blažene Device Marije, sv. Katarine in sv. V cerkvi so orgazmi iz leta 1924, ki so jih tu preselili iz bazilike. Škof Gaspar Negri je tukaj zgradil dominikanski samostan, ki je bil ukinjen leta 1806.

Crkva Gospe od Anđela PorečKrajevni muzej Poreč ali Poreč je muzej, ki je podedoval dva prejšnja muzeja: Pokrajinski arheološki muzej Istre, ki je bil ustanovljen leta 1884, in Mestni muzej umetnosti in zgodovine, ustanovljen leta 1926. Njihov muzejski fundus je vključen v današnji muzej. Od leta 1952 se ta fundus nahaja v baročni palači družine Sincic. Muzej oskrbe več stavb in kulturno-zgodovinskih spomenikov v mestu Poreč in na širšem območju Poreča. Osnovna naloga muzeja je zbiranje, ohranjanje in raziskovanje civilizacijskih in kulturnih dobrin Poreča in Poreča. Muzej s svojim strokovnim in znanstvenim delom javnosti predstavlja dragocene zgodovinske trenutke.

Muzej PorečRovinjski akvarij se nahaja v večstoletni stavbi znotraj pomorskega raziskovalnega centra na Institutu Ruđer Bošković, kjer lahko doživite raznolikost jadranskega podvodnega sveta. Odprt je bil leta 1891 kot Berlinski akvarijski živalski vrt in je ena najstarejših tovrstnih institucij na svetu. Akvarij je odprt za obiskovalce in bogat z vzorci lokalne flore in favne, ki predstavljajo tipične skupnosti, ki živijo v našem podvodnem svetu. Akvarij je zanimiva in lepa zbirka različnih vrst rib, rakov, školjk, ki naseljujejo Jadran.

Rovinjski akvarij 

Cerkev sv. Evfemije je znana tudi kot cerkev sv. Fume, ki je najbolj znan spomenik v Rovinju. Na mestu današnje cerkve je bila nekoč majhna cerkev sv. Jura, na katere mestu se v 10. stoletju gradi nova, večja cerkev.

Crkva RovinjMestni muzej Rovinj se nahaja na Trgu maršala Tita 11, v baročni palači grofov Califfi 17. stoletja. Odprt je vsak dan od 10. do 22. ure. Muzej je bil ustanovljen leta 1954 na pobudo rovinjskih umetnikov in razdeljen na več oddelkov. Oddelek za arheologijo sestavljajo arheološke in numizmatične zbirke, Etnografski oddelek, Oddelek za zgodovino, likovno umetnost in knjižnica. V muzejskem prostoru potekajo različne razstave in aktivnosti, ki so objavljene na spletni strani muzeja muse-rovinj.hr.

Plaže PorečV centru Poreča je velika plaža, ki je popolnoma opremljena za kopanje in uživanje na obali. To je glavna mestna plaža, in ker je Poreč eno izmed najbolj znanih turističnih mest, ni presenetljivo, da imamo bogato ponudbo za turiste. V bližini plaže je Plava Laguna Poreč. Plaža je maksimalno prilagojena vsem starostnim skupinam. Ploščice so prekrite s kamnom. Plaža ima lahek dostop do vode in je dobro opremljena.

Kupalište PorečNa majhnem polotoku v Poreču, med restavracijo in luksuznim hotelom, je plaža Perentium. Prostoren je in sprejema veliko število gostov. Plaža je naravno skalnata, večinoma betonirana in prekrita s kamnom. Vse to omogoča preprosto sprehode po plaži, vstop v morje in odhod po osvežilnem plavanju. Za plažo je borov gozd, idealen kraj za počitek pred soncem. Ko ste se kopali in sončili, vam priporočamo, da pridete v bližnjo restavracijo in naročite svoj najljubši obrok. Uživajte v okusnih prigrizkih in si oglejte teraso z restavracije. Vabimo vas, da pridete in uživate na naši plaži.Perentium PorečV naselju Špadići se nahaja poreška plaža. Razteza se ob obali, je priljubljena in zelo zasedena. Poleg plavalcev plaži obišče goste, ko hodijo in hodijo ob obali. Ob plaži so gostinski objekti, kavarne in restavracije s terasami, ki so idealne za uživanje v sončnem zahodu. Če ste bili nekje v bližini, pridite in preživite večer na tem delu obale. Pogled na odprto morje je očarljiv, sproščen in zagotovo navdihuje čudovite občutke v človeku. Izkušnje bodo popolne, če se boste odločili sedeti in preživeti čas s prijetnim pogovorom z osebo, ki je poleg vas.

Na samem vhodu v Poreč, na severni strani, se nahaja ta čudovita plaža. Poseben je na prodnatem delu ene strani, na koncu pa se skale skalijo v morje. Za plažo je travnata zelena ravnina s spremljajočimi objekti in turističnimi vsebinami. Kako narediti plažo v turističnem naselju, in naša plaža je zelo dobro urejena in dobro opremljena. Na plaži ni naravnega sence, zato so dobri senčniki dobri. Če nimate senčnika, si ga lahko izposodite kot ležalnik.

Poreč Materada što raditi u PorečuPlaže v okolici PorečaAmber Beach je ena izmed najbolj priljubljenih plaž v Puli, ki se nahaja na turističnem območju Verudele, na zahodni strani polotoka in se nadaljuje na plaži Brioni. V bližini je priljubljena plaža Puljska Hajvajka. Od centra Pule je oddaljeno približno 4 kilometre. Plaža ima modro zastavo za čistost morja, urejenost plaže in ponudbo. Zaradi nežnih vhodov v morje so Ambrelove prodnate površine zelo priljubljene za družine z otroki. Na plaži lahko najamete sončnike in ležalnike ter uživate v različnih športnih in adrenalinskih aktivnostih. Če ste malo oddaljeni od osrednjega dela prodnate plaže, lahko najdete senco v bližnjem borovem gozdu, v teh delih je skalnata plaža z manjšimi prodnatimi plažami.

Pula plažePlaža Grotte Von Pula Pokrita plaža v zalivu Mužilj je naravno okolje, ki ga mnogi obožujejo in cenijo. Dostop do plaže prihaja iz gozda, majhne poti, ki vodi do prodnate plaže. Plaža je večinoma skalnata, stranska, vendar dostopna in primerna za sončenje. Tukaj želijo priti avanturisti, ljudje, ki v neokrnjeni naravi ne trpijo velikih množic in ljubiteljev. Morje je izjemno čisto, prijetno toplo in lepe barve. Skale pod vodo dajejo odsev, ki oživlja odtenke modre in zelene barve.

Sv. Ivan Pula se nahaja na istem imenu Cape in je v stiku z morjem iz zaliva Sveti Ivan. Je zelo lepa, čista in dobro opremljena. Ta plaža je priljubljena, kar ni presenetljivo glede na lokacijo, saj je odbojka na mivki neizpodbitna. Toda ljudje, ki ne iščejo velikih koristi, naj bi prišli sem. Ob plaži nimate nobenih objektov ali gostinske ponudbe. Sprostite se, uživajte v naravi. Morje je zelo čisto in lepo. Udoben je za kopanje, dostop do morja pa je preprost in udoben za vse ljudi.

Pula what to visitPlaža Kamenjak Premantura Ta plaža v celoti opisuje svoje ime - Kamenjak je le kamnita plaža, natančneje kamnita skala. Do plaže se lahko pripeljete z avtomobilom, pustite jo na plaži in nadaljujete peš. Ko se spustite do morja, vas bodo pozdravile velike kamnite površine in seveda morje, ki se jih dotakne.

Kamenjak premanturaPlaža - Zaliv Klancac Brseč, čudovita plaža obdana s skalami na treh straneh, v bližini Opatije.

Istria best beachesV bližini Raklja je plaža Luka. Nahaja se v zalivu, izdelanem iz srednje velikih tlakovanih kamnov in obkrožen s skalami. Zaliv Žbirac je v bližini. To je zanimiva podrobnost, še posebej, če delate na počitniških fotografijah. Silhueta nagnjenih čolnov bo odlična podlaga za dobre fotografije iz morja.

Plaža Kanica Peruški se nahaja med Peruškim in Krnico. Nekateri, ki se lahko pohvalijo s to čudovito plažo. Če pogledate fotografije, lahko vidite čudovito plažo, obdano z belimi skalami. Plaža je izdelana iz srednje velikih grmov, ki so popolnoma bele barve in dajejo najboljši bleščic na poletnem soncu. Zaradi tega je tukaj posebna barva morja. Morje je čisto in prijetno toplo, sama plaža pa je zelo dostopna. Vstop v morje je nežen in primeren za vse ljudi. Naša plaža ve, kako vrteti valove, vendar ni veliko, da bi motili vaše kopanje. Če nas obiščete, smo prepričani, da boste uživali. Vabimo vas, da preživite počitnice in se zabavate na naši plaži.

Plaže Bech Strand IstriaPlaža Guboka Rabac Labin se nahaja v popolnoma naravnem okolju, v bližini plaže Sveta Marina. Prišli boste na pot skozi gozd in globoko senco. Plaža je zgrajena iz gramoza, zelo lepa in čista. Morje je mirno, udobno toplo in izjemno čisto. Na strani je skalnata obala, ki je porasla v zelenju, kar daje odličen kontrast modrim morskim barvam.

Gozdni park Zlatni rt je največja rovinjska naravna atrakcija, idealen kraj za različne športne aktivnosti in uživanje v naravnem okolju in plažah. Park je tudi največje zbirališče plavalcev, ki poleti ostanejo v Rovinju zaradi razvejane obale, ki je bogata s prodnatimi zalivi, ki so večinoma prekrite s kamni. Nedaleč od plaže Zlatni rt je plaža Cuvi Rovinj.

Zlatni Rt RovinjPlaža Cisterna Rovinj. V obalnem območju Rovinja so našli tudi čudovito plažo Cisterna. Narejena je iz srednje velikih tlakovanih kamnov, izolirana je in se nahaja v naravnem okolju. Vendar pa na plaži imate kavarno, ki bo po sončenju prinesla osvežitev. Morje je mirno in prijetno toplo, dostop do vode pa nežen. Je popolna plaža za družinski izlet ali za mlade pare, ki želijo uživati v miru in ne toliko množic.

Rovinj ZnamenitostiMulini je plaža v atraktivnem predelu Rovinja, ki se konča v zelenem območju parka Zlatni rt. Plaža, od središča mesta do zelenih površin, se razteza na lepo urejeno promenado. Plaža je ena izmed najbolj priljubljenih v mestu in zagotovo med najlepšimi.

Plaža Mulini RovinjKaj videti v okolici PorečaNacionalni park Brioni, čeprav je znan kot rezidenca maršala Josipa Broza Tita, predsednika nekdanje Jugoslavije, svojim obiskovalcem ponuja veliko več. Samo 3 km od istrske obale je Brijuni oaza rastlinskega in živalskega sveta, ki jo sestavlja okoli 700 vrst rastlin in okoli 250 vrst ptic. Med zanimivimi podatki je 14 otočkov, ki se razprostirajo na približno 7,4 km² površine, skupna površina nacionalnega parka pa je približno 34 km². Največji otok, Veliki Brijun, zavzema približno 75% celotne površine. Zanimivo je, da otoki Brioni niso bili nikoli otoki, ki bi nam povedali globino Fažanskega kanala, le 12 metrov stran. Pred desetimi tisoč leti so bili Brioni sestavni del istrske obale.

Nacionalni Park Brijuni što vidjeti PulaPulska arena je največji spomenik antične gradnje na Hrvaškem, šesti največji amfiteater na svetu in ena najbolje ohranjenih vrst na svetu. Zgrajena je bila v prvem stoletju in se domneva, da jo išče cesar Augusta, gradnjo pa je nadaljeval Vespazijan Vespaziano, ki je bil odgovoren za izgradnjo rimskega Koloseja.

Muzej sodobne umetnosti Istre v Puli je bil ustanovljen leta 2008, ko je bil registriran na pobudo Istrske županije. Muzej ima še lastno muzejsko stavbo, vendar je bil uporabljen za galerijski namen starega puljskega natisa Sv. Janeza 1, Pula, ki je bil predan Muzeju mesta Pule za uporabo 10 let s Pogodbo o uporabi starega tiska 01.06.2011.

Što vidjeti u IstriMesta v bližini PorečaMesta Pule in Rovinja. Oba mesta so bogata s kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi ter močno turistično ponudbo.

Rovinj

Rovinj

Poreč

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala