Biograd na moru, kaj obiskati in narediti

# Biograd na moru, kaj obiskati in narediti

Sjeverna dalmacija

Biograd na moru

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Ponujamo vam seznam najbolj znanih znamenitosti in lokacij, ki jih morate obiskati, če ste v Biogradu na morju ali v okolici in v regiji Severna Dalmacija ter predlogi in aktivnosti v Biogradu na moru.
Mesto se nahaja v severni Dalmaciji, 28 kilometrov južno od Zadra. En del je mesto, zgrajeno na polotoku, druge pa na kopnem. V severnem delu mesta se nahaja zaliv Bošana, ki ima čudovito istoimensko plažo. Južna obala Biograda se konča v zalivu Soline. Biograd na Moru danes predstavlja središče riviere, ki vključuje Sv. Petar na Moru, Turanj, Sveti Filip i Jakov, Biograd, Pakoštane in Dragaš. Obstajajo tudi naselja na otoku Pašman Tkon, Kraj, Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljane, Banj in Ždrelac ter Vrgada na istoimenskem otoku. 

Plaže v BiograduPlaža Dražica je glavna plaža v Biogradu na morju v bližini plaže Soline, ki se nadaljuje na plaži Dražica. Plaža se nahaja na jugovzhodni strani mesta in se začne s hoteli Ilirija in Jadranom. Plaža je vzdolž borovih gozdov po vsej dolžini, tako da je senca zavarovana z vsemi obiskovalci. Ob plaži je sprehajališče, kjer je široka paleta vsebin z raznovrstnimi ponudbami, tako da skoraj nič ne najdete daljših teh velikih sprehajališč. Obstajajo bari, kavarne, nočni klubi, restavracije s hitro prehrano, kabine, sladoledni saloni, spominki.

 Plaža Soline se nadaljuje na plaži Dražice. Plaža se nahaja na jugovzhodni strani mesta in se nahaja v borovem gozdu, tako da je bogata s senco, razen v osrednjem delu peščene plaže. Plaža vodi do plaže od mestnega središča, ki je dolg približno kilometer in je promenada sama polna rekreacij, kot so bari, kavarne, nočni klubi, restavracije s hitro prehrano, kabine, sladoledni saloni, spominki.

 Red Harbor Biograd NM - Okoli 3 kilometre od središča mesta je plaža Red Harbor. To je odličen kraj, če vam ni všeč hrup in množica, ki sta prisotna na Biogradski plaži v centru. Plaža se nahaja v peščenem zalivu, obkroženem z borovim gozdom v letovišču Red Harbour, ki je v lasti francoske družbe Pierre & Vacances. Naravna senca, fini pesek in zamegljenost valov so idilična kombinacija sprostitve. Do plaže lahko enostavno pridete peš, lahko pa pridete tudi do čolna, ki ga najamete na plaži Soline ali Dražica, na koncu pa z osebnim avtomobilom.

 Plaža Kumenat se nahaja pred istim apartmajskim naseljem, južno od Biograda na morju, v kampu Soline. Plaža je idealna za vse turiste, ki želijo uživati v miru in oddaljenosti od množice, ki je poleti neizogibna v središču Biograda.

 Kaj obiskati v Biogradu na moru in njegovi okoliciDalmatinska etno vas je edinstvena atrakcija hrvaške turistične ponudbe. Ta čudovit ambient je le nekaj korakov oddaljen od morja v turističnem naselju Solaris v Šibeniku in tam se odvijajo številni dogodki in dogodki.

Tukaj lahko iz nekaterih zgodnjih časov doživite Dalmacijo in dalmatinske običaje. Če želite videti, kako so se nekoč gledale hiše, kako so bile zgrajene in kako so bile urejene v notranjosti, obiščite etno vas in izvedite vse o njem. Solaris Šibenik je hotelsko turistično središče, ki ga sestavlja 5 velikih hotelov in veliko število prikolic in bungalovov, približno 5 kilometrov od centra Šibenika. Letovišče je polno vsebin za odrasle in otroške zanimivosti. Skoraj ni vsebine, ki bi jo stranka morda želela ponuditi v Solarisu, od gostinstva, zabave, športnih aktivnosti in vsebin do otrok.

Solaris ŠibenikKatedrala Šibenik - Ta stavba je zanimiva in presenetljiva, tako na Hrvaškem kot v svetu. Mnogi se potapljajo v ta objekt, gledajo ga z očmi strokovnjakov ali obiskovalca, ki ima radi zgodovino in staro stavbo, katedrala v Šibeniku pa je zagotovo najpomembnejši arhitekturni dosežek od 15. do 16. stoletja na Hrvaškem. Poseben je za mnoge stvari in danes je simbol tega mesta. Katedrala je bila dokončana leta 1536, leta 1555 pa škof Ivan Lucija Štafilić. Po temeljiti rekonstrukciji v 19. stoletju je bila katedrala obnovljena leta 1860.

Šibeniška katedrala je zaradi izjemnih vrednot leta 2000 uvrščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Katedrala je bila zgrajena na južni strani osrednjega starega mestnega trga, na mestu romanske cerkve sv. James. Gradnja se ni kmalu končala, še več - trajala je več kot sto let. Nacionalni park Krka, znan po svojih veličastnih slapovih, se nahaja v bližini Skradina v Šibensko-kninski županiji v Vodicah, približno 25 kilometrov stran. Drugi najbolj obiskani nacionalni park na Hrvaškem ponuja turistom številne vrednote, od izjemno ohranjene narave in čudovite pokrajine do kulturnih znamenitosti in aktivnih počitnic. Če ste ljubitelj narave ali želite raziskati kulturo lokalnega prebivalstva, je NP Krka idealna destinacija za vas. Ena od najpomembnejših stvari, ki jih ljudje pogosto pozabimo omeniti, je čudovito mesto Skradin, s katerim se začne skoraj vsako potovanje do NP Krka. Skradin z manj kot 500 prebivalci ponuja zgodovino in kulturno dediščino, ki jo lahko vidijo številna večja mesta.

 Naravni park Vransko jezero - Jezero se nahaja med dvema zgodovinskima mestoma Zadar in Šibenik. Vransko jezero je bilo skupaj z okolico leta 1999 razglašeno za naravni park. Nastal je zaradi prelivanja kraškega polja s pojavom kriptodepresije. Vransko jezero dopolnjuje nekaj naravnih manjših izvirov. Na tem območju je veliko redkih močvirskih ptic. Jezero je bogato z različnimi sladkovodnimi ribami in je zato majhen raj za športne ribiče. Posebej dragocen je prebivalec podmorskega sredozemskega podmorja (Scardinius erythrophtalamus), ki je po vsej Hrvaški le v tem jezeru.

 Nacionalni park Kornati je bil razglašen leta 1980, ko je bil postavljen pod zaščito. Skupna površina tega parka je približno 220 kvadratnih kilometrov in je sestavljena iz večjih in manjših otokov ter kamnin, ki izhajajo iz modrega Jadranskega morja. Od celotnega območja Kornatov je zasedenih le ¼ celine. Ostali del narodnega parka je morje in živi svet, ki tam živi.

Čeprav je na prvi pogled Kornati puščava in zelo osamljen kraj, je ta park bogat z naravnimi in kulturnimi bogastvi. Tudi živalski in rastlinski svet je še vedno posebnost parka. Ima naravne in kulturne značilnosti. Posebno se odlikujejo navpične stene, ki gledajo na odprto morje, ti krono. So nekakšen fenomen Kornatov, habitat pa so redke rastlinske in živalske vrste. Lepote se odlikujejo po naravni raznolikosti in mogočni silhueti tega otoka. Kulturna dediščina bo le dopolnila lepoto Kornatov in ponudila posebno ponudbo za tiste, ki želijo obiskati Narodni park. Kornate karte lahko kupite v številnih turističnih agencijah v Vodicah. Nacionalni park Paklenica, približno 70 kilometrov od Vodic. Nacionalna Paklenica Paklenica je po razglasitvi druga na Hrvaškem. Od leta 1949 je bil razglašen za narodni park, natančneje 19. oktobra 1949. Paklenica je bila razglašena za park in nekaj mesecev po narodnem parku Plitvička jezera.

Zanimivo je omeniti, da je bil Paklenica prvič razglašen za Narodni park leta 1929, vendar je po takratnih zakonih razglasitev treba vsako leto revidirati - kar ni bilo storjeno, in Paklenica že leta nima statusa narodnega parka.

Nacionalni park Paklenica je bil 7. julija 2017 uvrščen tudi na seznam svetovne dediščine UNESCO v Evropi, kot del skupne dediščine 13 držav, imenovanih bukovi gozdovi v Karpatih in drugih območjih Evrope. Omeniti velja dejstvo, da je park bogat z rastlinskimi vrstami, med katerimi so posebej poudarjene gozdne skupnosti. Gozdovi so sestavljeni iz črnega bora (Pinus nigra), katerega smola "Paklina" je Paklenica in njeno ime.

Poleg borovcev so Paklenski gozdovi bogati z bukvami (Fagus sylvatica), obstajajo pa tudi breza. Paklenica ima po površini največji ohranjeni gozdni kompleks v Dalmaciji. Več kot polovica parka je pokrita z vegetacijo, ostalo je kraški relief.Plaže Biograd na moru in okolicaPine Pakoštane Beach se nahaja v bližini Pine Beach Pakostane Resort in je priljubljen kraj za vse goste letovišča, kot tudi druge goste, kot tudi gostitelji za njihovo lepoto in raznolikost. Središče te plaže je majhen peščeni zaliv, ki je povsem naraven in je prava atrakcija. Okoli peščenega zaliva je večinoma skalnato območje, deli in gramoz, vse skupaj v borovem gozdu, ki gre vse do morja in zagotavlja senco za vse goste.

 Plaža Oaza miru se nahaja v Drageh v bližini Biograda. Plaža je večinoma prodnata in del plaže je skalnata in skalnata. Plaža se nahaja tik ob taborišču Oaza miru. Plaža vodi do plaže od same vasi in do središča je 10 minut hoje po promenadi. Plaža je bogata z borovci in senca je zagotovljena vsem gostom.

 Plaža Hangar se nahaja v Vodicah, nedaleč od centra mesta, pred hotelom Olympia in nedaleč od hotelov Imperial in Miramare. Lokacija hotelov in nedaleč od centra Vodic kažejo, da je ponudba na plaži bogata, tako da skoraj ni vsebine, ki si jo lahko privoščite, če je ne morete najti blizu plaže. Pomanjkanje položaja na plaži je v poletnih mesecih velika množica, zato je na plaži težko najti prostor za brisačo. Plaža je prodnata z deli, ki so tlakovani. Na plaži v večernih urah so različne zabave in zabave na plaži, zato ta plaža ni le za kopanje in sončenje.

Modra plaža Vodice se nahaja na izhodu iz Vodic v smeri Tribunja in je ena izmed glavnih kopališč Vodnika in njegovih gostov. Plaža je bogata z zabavo in gastronomijo. V bližini so cafe bari Beach Bar Bamboo, Tropicana restavracije Grill Modra plaža, Tonivan in različne stojnice s sladoledom, fritulami, palačami, pijačami ... Ta plaža ima dobro opremljeno rampo za lažji dostop invalidov in starejših do morja. Osnova je prodnata in na vhodu in v nekaterih delih morje preide v peščeno in je idealna za majhne otroke in obstajajo betonski šesterokotniki, ki so primerni za skakanje v morje.

  Najlepše plaže v okolici Biograda ob morjuSakarun je peščena plaža, dolga približno 800 metrov. Nahaja se na severozahodni strani Dugega otoka in s svojim pogledom na južno Jadransko morje vas bo očaral vseh gostov, ki si želijo nepozabne trenutke v naravnem ambientu. Čeprav je plaža plitka, le po nekaj metrih globine doseže povprečno 10 metrov. Posebnost te plaže in barve morja, ki diši, daje droben pesek, na obali pa debelejši prodnik, tako imenovani kamniti prodniki. Plaža je obdana z borovim gozdom, ki daje gostom naravno senco. Na plaži Sakarun lahko najdete tri gostinske objekte z izbiro obrokov in pijač. Poleg naravne sence, če jo potrebujete, lahko brezplačno najamete sončnike, izdelane iz platna, ki se odlično prilegajo naravnemu ambientu plaže.

 Kraljičina plaža Nin Če greste iz Nina na otok Vir, na desni imate majhno vasico, ki skriva to čudovito peščeno plažo. Plaža Kraljičina se nahaja za majhno cesto ulice Put Škril in kljub temu, da je v letovišču, ta plaža še vedno ponuja povsem naravno ozračje. Morje je plitvo, zelo primerno za otroško igro, igranje piciginov ali drugih vodnih športov. Ob plaži je gostinski objekt z možnostjo zabave na plaži. Pod senčniki so gostje skriti, če pa ste na plaži, se sončite s seboj. Plaža nima naravne sence, zato je dobro imeti dežnik. V bližini je lepa plaža Ninska Laguna.Plaža Podvrák Murter Ena izmed plaž, ki se jih lahko pohvalijo otočani, je plaža Podvrák. Čeprav se zdi, da domačini Murter skrivajo ta dragulj in ga obdržijo zase, to zagotovo ni res. Vsi gostje so dobrodošli, otočani jim poskušajo pokazati svojo naravno lepoto v najboljši luči. Plaža je posebej prepoznavna zaradi belega peska, ki daje morju modro in kristalno čisto barvo. Morje, ki zboli za plažo, ni globoko, kar pomeni, da bodo šibkejši plavalci lahko v celoti uživali v njem, pa tudi starši, ki prihajajo s svojimi malčki. Če iščete prostor za sprostitev in pomirjujoč učinek, je podmornica plaža za vas.

 Plaža Beritnica se nahaja na Pagu, južno od majhne vasice Metajna. Posebna je v naravno kompleksnih kamninah v plitki vodi, odlična za fotografije ali preprosto za občudovanje z obale. Sprostite se v Beritnici s čudovito tri-rock sceno. Malo bolj usposobljeni se lahko povzpnejo na eno od njih in si zapomnijo nepozabne trenutke s poletnih počitnic. Plaža je sicer obdana s skalnato pokrajino z manjšo prodnato plažo. Ni naravne sence, kot tudi nobenih kavarn (najbližje plaži Ručice).

 Plaža Slanica je glavna plaža na otoku Murter. Nahaja se na južni strani otoka, v bližini hotela Colentum. To je peščena plaža, in mnogi trdijo, najlepša plaža na tem območju. Zaradi plitve vode, ki se spušča na plažo, je primerna za otroke in ljudi, ki se ne kopajo in ne kopajo. Tudi plaža je odlična izbira za tiste, ki radi uživajo v športnih aktivnostih v vodi, zato bo dobro igrati picigine, odbojko in podobne aktivnosti, ki so specifične za naše morje.

 Plaža Primošten se nahaja v morskem zalivu, zelo prostorna in dobro urejena. Na plaži v Primoštenu imate tuše, kabine za preoblačenje in v času sezone reševalec, ki pozorno spremlja varnost gostov. Prodnata je ta plaža, ki je dovolj dolga, da sprejema vse goste, in spet imajo mesta za nove. Ob plaži so zasebne nastanitve, hoteli in trgovine. Vse kar potrebujete je v bližini. V bližini plaže je Velika Rudača.

Okolje Biograd na moruPozdrav soncu Zadar Pozdrav soncu je postavitev arhitekta Nikole Bašića, ki se nahaja v pristanišču Zadar v kamnitem pločniku mestne obale.

Riva v Zadru je postala turistična atrakcija in je priljubljeno zbirališče številnih tujcev in gostov, ki prihajajo v Zadar. Pogled z obale bo navdušil vse, kar bo minilo, še posebej zvečer, ko sonce zaide, in svetlobni učinki se začnejo v napravi.

Pozdrav SuncuZadar - Narodni trg Narodni trg v Zadru je okrašen s številnimi zgodovinskimi stavbami, med katerimi je tudi čudovita cerkev sv. Lovre.

Predromanska cerkev je bila dolgo časa ohranjena. Danes krasi del trga in ga bogati s ponudbo - zgodovinsko in kulturno. Na vzhodnem delu trga je bila palača Ghirardini zgrajena v romanskem slogu z balkonom iz 15. stoletja.

Rimski forum Zadar Rimski forum v Zadru je največje območje te vrste na vzhodni strani Jadrana. Ustanovitelj foruma je bil prvi rimski avto Augustin. O tem pričajo dva kamnita napisa iz 3. stoletja, ko je bila končana gradnja foruma. Po površini forum v Zadru zavzema 90 × 45 metrov, vendar se je sčasoma spremenil.

Enkrat je bil v okviru galerij na tleh zaprt rimski forum. Na žalost so danes ohranjeni le prvotni pločnik in stopnice ter dva okrasna monumentalna stebra, od katerih je eden v svojem prvotnem mestu. Zanimivo je, da je v enem samem obdobju služil kot steber sramu, kar dokazujejo verige iz tega obdobja.

Rimski forum ZadarCerkev sv. Donata Zadar Ta zadarska cerkev je tudi zaščitena znamka mesta in spada med najbolj znane in najpomembnejše evropske predromanične cerkve.

Prvotno je bila posvečena Sveti Trojici, od 15. stoletja do današnjega imena, poimenovana po zadarskem škofu Donatu, ki je začel graditi. Cerkev je nenavadne valjaste oblike z dvojnim notranjim prostorom, zato izstopa s svojo izvirnostjo in edinstvenostjo. Nekaterih vzorcev nismo povezali z gradnjo, le nekateri so bili povezani s krstilnico Carle Velike ali s cerkvijo sv. Vitalea v Ravenniju. To je ponos in simbol Zadra, z ostanki rimskega foruma v njegovih temeljih, velik v času gradnje. Danes je cerkev zaradi odličnih akustičnih lastnosti in zaradi dolge odsotnosti sakralne funkcije prostor za glasbene večeri v Donatu.

 Katedrala Zadar - Zadarska katedrala sv. Stošije ali Anastazije je triladijska romanska stavba. Je tudi največja cerkev v Dalmaciji.

Zgrajena je bila dvakrat, v 12. in 13. stoletju, z ohranjenimi starejšimi 9. in 11. stoletjem, ki je zrasla na mestu zgodnjekrščanske bazilike. Začetki izgradnje zadarske katedrale segajo v daljno zgodovino, v 4. ali 5. stoletju.

Sarkofag s silami sv. Stošije je ustvaril zadarski škof Donat. Hrani se v katedrali na oltarju v severni apsidi ali v levem travniku cerkve. Novembra 1202 je mesto Zadar po obleganju osvojilo in opustošilo Benečane s pomočjo vitezov IV. križarska vojska, ko je bila katedrala hudo poškodovana. Obnova katedrale je trajala vse do 13. stoletja, ko pa je bila obnovljena, jo je 27. maja 1285 ponovno posvetil nadškof Lovro Periandar.

Splitska Dioklecijanova palača - Če omenimo Split v kateremkoli kontekstu zgodovine, kulture ali celo današnjega videza tega mesta, se lahko vsi strinjamo, da bodo naše misli prevladovale v Dioklecijanovi palači. Ni nam treba presenečati, ker je Dioklecijanova palača nekakšen simbol mesta in je prva povezava z lepotami Splita, njenimi zgodovinskimi in kulturnimi bogastvi.

Spoznajte malo boljše o Dioklecijanovi palači, si oglejte nekaj skrivnosti in uživajte v lepotah zgodovinskih dejstev, ki nam povedo podrobnosti o zunanjih stenah in notranjosti.

Dioklecijanova palača je starodavna palača Dioklecijanovega cesarja v Splitu. Zgrajen je bil okoli 300 let v času vladavine rimskega cesarja Dioklecijana. Dioklecijan je ostal v palači po upokojitvi s prestola (305) do svoje smrti (316).

DioklecijanovaPrati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala