Stadion Poljud Split je zanimiv sektor, zmogljivost

# Stadion Poljud Split je zanimiv sektor, zmogljivost

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Španci so zelo ponosni na svoj stadion - Poljud, ki vsako leto obišče vse večje število tujih obiskovalcev, da bi videli in se potopili na stadion.
Občinski stadion Poljud, znan kot Poljudska ljepota. Nahaja se v Splitskem okrožju Poljud na severozahodu mesta, na mestu, kjer je bil nekoč zdravilno blato. Stadion je bil zgrajen leta 1979 kot del športnih objektov 8. mediteranskih iger.

Avtor projekta je ugledni reški arhitekt Boris Magas. Stadion je nastal iz faze izgradnje stadiona in močno vplival na arhitekturne poglede mnogih svetovnih stadionov v Italiji, na Japonskem (Kobe) in Maleziji. Po olimpijskem stadionu Minheni je pritegnila največ pozornosti javnosti na področju atletske arhitekture.V igri Poljud svojo domačo igro igra HNK Hajduk SplitHNK Hajduk Split igra doma. Zmogljivost stadiona je 35.000 sedežev. Poleg vzdrževanja Sredozemskih iger, za katere je uradni stadion odprl Josip Broz Tito, je Poljud leta 1990 imel evropsko atletsko prvenstvo, kjer so padli evropski in svetovni rekordi. Francoski rake 4x100m je spustil svetovni rekord s 37,79. Dodeljenih 165 medalj, 125 emitiranih zastav in 43 himen. Prisotnih je bilo celo 1.200 novinarjev z vsega sveta. Luči atletske atletike so bile usmerjene proti Poljudu.Poleg omenjenih dogodkov in dosežkov, desetletje prej v osemdesetih na mednarodnem atletskem rallyju, so nastopili številni športniki, kot so Acherman, Simeoni, Byer, Mennea, Ruth Fuchs pa je vrgla kopje v nov svetovni rekord 69,96 m.

Poljud je eden izmed stadionov, kjer se igra domača tekma in hrvaška nogometna reprezentanca. Gostila je nekaj najmočnejših svetovnih ekip, tako da lahko ločimo Brazilijo, Nemčijo, Italijo, Nizozemsko in druge.

Na stadionu so poleg športnih prireditev tudi glasbeni dogodki. Med koncerti na Poljudu so se še posebej spominjali nastopov Miška Kovača, Thompsona, Vinka Coceja in prijateljev, Iron Maidena, Roger Watwersa in Ultra festivala.

Turistične znamenitostiPred kratkim je HNK Hajduk organiziral ogled stadiona. Z devetimi lokacijami, ki jih spremljajo vodniki, se bodo obiskovalci lahko seznanili z zgodovino kluba in stadiona v 40 minutah s samo 20 kunami.

Z obiskom stadiona boste spoznali veliko zanimivih dejstev. Lahko slišite zgodbo o ustanovitvi Hajduka, pa tudi belega in rjavega salona, si oglejte slike Hajduka, Starom placa in zanimivosti Torcide ter v Trophy Hall, da si ogledate najbolj dragocene trofeje in poslušate zgodbo o Titus pokalu.Na poti so tudi svečane lože, trate in kapelice, ki ponujajo tudi zanimive zgodbe.

V mesecu juniju je stadion mogoče obiskati vsak dan od 9.00 do 19.00 na cel dan, po sredini julija pa za začetek nogometne sezone, je treba vnaprej obvestiti čas prihoda.

Izgled turističnega ogleda stadiona PoljudZaradi vedno večjega števila turistov, ki obiskujejo stadion, so organizirani vodeni ogledi stadiona in klubskih vodnikov. Cena izleta je 35,00 kn (z DDV).

Ogled mesta za skupine je najbolje organiziran vnaprej, čeprav je ogled stadiona na voljo vsak dan od 9. do 19. ure v juniju.

Ogled stadiona traja od 30 do 40 minut in vključuje:

Ustanovitelji

Zgodba o vodniku ustanoviteljem Hajduka, kratki zgodovini, o pivovarni Flek in nastanku Hajdukovega imena.

Saloni

Kratek ogled belih in rjavih salonov s kratko zgodbo, ki jo vsak predstavlja.

Hodnik do dvorane za trofeje

Na desni strani so slike Hajduka, zmagovalcev pokala, Old Plac, Torcida, klubske legende.

Dvorana za pokal

Listina o razglasitvi Hajdukovega častnega moštva Svobodne Francije, najdražje skodelice iz Španije leta 1974, sprejem sv.

Gala Lodge

Obnova, legende o Hajduku, ki imajo rezerviran prostor v koči.

Trava / stadion

Zgodba o vodniku o stadionu, njegovi konstrukciji in tehničnih značilnostih.

Kapela

Ogled kapele, vodnik o uporabi kapele, izdelava zanimivih podrobnosti o kapeli.

Hodnik proti izhodu

Zgodovinski ogledi prvakov držav s pomočjo informacij o najboljših igralcih generacije, najboljši strelec in zanimive stvari o posameznih generacijah.

Izhod: Fan Shop

Če želite tukaj, lahko kupite rekvizite, ki so tematsko pobarvani, ali pa na kakšen drug način povezan s klubom in njegovimi uspehi.

Kaj naj pišem za konec, razen morda - Hajduk živi za vedno!

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala