Arheološki muzej Split deli delovni čas

# Arheološki muzej Split deli delovni čas

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Zanimivo je, da je to najstarejši muzej na Hrvaškem. Da, torej - Arheološki muzej v Splitu je najstarejši muzej na Hrvaškem.
Ustanovljena je bila leta 1820 z odlokom dalmatinske vlade v Zadru. Prvi direktor je bil zdravnik in arheolog Frano Lanza. Tako kot druge ustanove tega namena je bila ob stenah znane Dioklecijanove palače prvotna zgradba Arheološkega muzeja.

Današnja muzejska stavba je bila zgrajena v obdobju od 1912 do 1914.

Od leta 1878 je muzej izdal svoj prvi arheološki časopis. Ta časopis z naslovom Vjesnik za arheologijo in povijest dalmatinskog zgodovine sega tudi danes.Danes je muzej ponosen, da je ohranil okoli 150.000 arheoloških spomenikov in predmetov. Tukaj vključujemo dobro številko, ki jo predstavimo s stalnim napotitvijo. Arheološki muzej v Splitu ima dragoceno zbirko arheoloških predmetov iz prazgodovine, iz časa grške kolonizacije Jadrana, rimskega in zgodnjekrščanskega in zgodnjega srednjega veka. To je zagotovo vredno mesto za obisk. Španci uživajo in skrbno spremljajo svojo zgodovino, vendar vsako leto ta institucija obišče veliko število gostov od zunaj. Poleg ohranjanja zgodovinske resnice, ki predstavlja razvoj mesta, je ta muzej na nek način postal turistična atrakcija. Mnoge goste, ki obiščejo Split, zelo zanima muzej. Raziskujejo eksponate in spoznajo zgodovino Splita.

Delo muzeja danesMuzej nenehno izvaja sistematične arheološke raziskave na Salonih in Issi, ima priročno zbirko in lokacijo Salone ter priročno zbirko Issa v stavbi Marije Batarije in istoimenskem kraju v mestu Vis.

Zgodovina muzeja in razvoj do danesVemo, da veliko zanimanje za hrvaško monumentalno dediščino obstaja že od antičnih časov. Bogati zgodovinski dogodki na teh območjih so pustili veliko sledi, ki jih še danes skrbno preučujemo in jih vsak dan raziskovamo. Svojo zgodbo je muzej začel na samem začetku 16. stoletja, ko je splitski humanist in plemič Dominik Papalić v svojem domu zbral zbirko starinskih napisov. Zbirka, skupaj z Markom Marulićem, "očetom hrvaške književnosti", je bila najdena zaradi številnih sprehodov po ruševinah Salone. V atriju razstavne dvorane Arheološkega muzeja je bilo razstavljenih pet originalnih napisov - koliko so bili iz te zbirke ohranjeni.

Naslednji pomemben datum, ki je bil povezan z razvojem muzejske dejavnosti, je bila ustanovitev nadškofijskega muzeja v Splitu leta 1750. Ta muzej je vseboval veliko zbirko latinskih napisov predvsem iz antične Salone.

Arheološki muzej v Splitu je bil ustanovljen leta 1820 z odlokom dalmatinske vlade v Zadru. Navdih za njegov nastanek je bil prihod cesarja Franca I. v Dalmacijo leta 1818, ko je obiskal Split in svečane spomenike. Prva stavba muzeja je bila postavljena leta 1821 in se je nahajala ob vzhodnih stenah Dioklecijanove palače, kmalu pa je postala preobremenjena z vse večjim številom spomenikov. Muzej se je kasneje preselil v stavbo, ki je še danes.

Razvoj hrvaške arheologije in vloga Arheološkega muzeja v SplituDon Frane Bulić je zaslužen za novo obdobje v razvoju hrvaške arheologije. Od leta 1884 je direktor muzeja in je veliko prispeval k pomenu te ustanove.

Don Frane Bulić (Vranjic, 1846 - Zagreb, 1934) je katoliški duhovnik, arheolog, zgodovinar in konservator. Več kot 50 let dela kot terenski raziskovalec, konservator in pisatelj. Ustanovitelj hrvaškega arheološkega društva "Bihać", ustanovljenega v Splitu leta 1894

Lahko rečemo, da je v veliki meri odgovoren za gradnjo sedanje zgradbe Arheološkega muzeja v Splitu, ki je bila postavljena leta 1914 po načrtih dunajskih arhitektov A. Kirsteina in F. Ohmana. Isti arhitekti so v Carnuntumu pri Dunaju zasnovali podobno zgradbo tudi za muzejske namene.

Arhitekturni kompleks je sestavljen iz glavne stavbe z razstavno dvorano v pritličju in knjižnico ter delovnim prostorom v nadstropju, pokritim lapidarijem in urejenim vrtom. Premestitev je žal zamudila vojno, zato je nova muzejska stavba odprla svoja vrata javnosti šele v začetku leta 1922.Muzej redno izvaja arheološke raziskave o Saloni in Issi. Do leta 2004 so bile opravljene raziskave na lokaciji Narona (Vid pri Metkoviću).

V samostanu v Solinu je muzej Tusculum regionalni objekt in arheološka zbirka Issa v stavbi Matere Božje Batavske v Visu.

Pomembna je zbirka kamnitih napisov iz Salone (približno 6.000 izvodov), zbirka grške grške keramike, rimskega stekla, starodavnih glinastih svetilk (okoli 1600), kosti, kovinskih predmetov in zbirke draguljev (največje v državi).

Muzej ima veliko zbirko starinskega in srednjeveškega denarja (več kot 70.000 kosov) in ima pomemben knjižnični in arhivski sklad. Nova stalna razstava v prenovljenem muzeju je bila odprta 18. decembra 2000.

Danes lahko vsakdo uživa v eksponatih, študijah in učenju zgodovine.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala