Zadar in njegovo območje, kaj videti, kaj videti

# Zadar in njegovo območje, kaj videti, kaj videti

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Ponujamo vam seznam najbolj znanih znamenitosti in lokacij za obisk, če ste v Zadru ali v okolici Severne Dalmacije ali kje najti apartmaje v Zadru.


Rimski forum Zadar

Danes je Zadar okrašen z mnogimi zgradbami iz različnih obdobij. Zanimiv je vsekakor rimski forum, ki je še danes precej ohranjen, skozi zgodovino pa je bil nadgrajen z različnimi detajli iz obdobja, v katerem je minilo samo mesto. Rimski forum v Zadru je največje območje te vrste na vzhodni strani Jadrana. Ustanovitelj foruma je bil prvi rimski avto Augustin. O tem pričajo dva kamnita napisa iz 3. stoletja, ko je bila končana gradnja foruma. Po površini forum v Zadru zavzema 90 × 45 metrov, vendar se je sčasoma spremenil.

Rimski forum ZadarZadar - Narodni trg Narodni trg v Zadru je okrašen s številnimi zgodovinskimi stavbami, med katerimi je tudi čudovita cerkev sv. Lovre.

Predromanska cerkev je bila dolgo časa ohranjena. Danes krasi del trga in ga bogati s ponudbo - zgodovinsko in kulturno. Na vzhodnem delu trga je bila palača Ghirardini zgrajena v romanskem slogu z balkonom iz 15. stoletja.

Pozdravljeni, Sun za Zadar - Poleg velikega števila zgodovinskih stavb, zidov in starih pristanišč je Zadar nedavno postal bogatejši za sodobno arhitekturno postavitev - Pozdrav soncu. Pozdrav soncu je postavitev arhitekta Nikole Bašića, ki se nahaja v pristanišču Zadar v kamnitem pločniku mestne obale.

Riva v Zadru je postala turistična atrakcija in je priljubljeno zbirališče številnih tujcev in gostov, ki prihajajo v Zadar. Pogled z obale bo navdušil vse, kar bo minilo, še posebej zvečer, ko sonce zaide, in svetlobni učinki se začnejo v napravi.

Pozdrav SuncuCerkev sv. Donata Zadar Ta zadarska cerkev je tudi zaščitena znamka mesta in spada med najbolj znane in najpomembnejše evropske predromanične cerkve.

Prvotno je bila posvečena Sveti Trojici, od 15. stoletja do današnjega imena, poimenovana po zadarskem škofu Donatu, ki je začel graditi. Cerkev je nenavadne valjaste oblike z dvojnim notranjim prostorom, zato izstopa s svojo izvirnostjo in edinstvenostjo. Nekaterih vzorcev nismo povezali z gradnjo, le nekateri so bili povezani s krstilnico Carle Velike ali s cerkvijo sv. Vitalea v Ravenniju. To je ponos in simbol Zadra, z ostanki rimskega foruma v njegovih temeljih, velik v času gradnje. Danes je cerkev zaradi odličnih akustičnih lastnosti in zaradi dolge odsotnosti sakralne funkcije prostor za glasbene večeri v Donatu

Donat ZadarZadarska katedrala sv. Stošije ali Anastazija je triladijska romanska stavba. Je tudi največja cerkev v Dalmaciji.

Zgrajena je bila dvakrat, v 12. in 13. stoletju, z ohranjenimi starejšimi 9. in 11. stoletjem, ki je zrasla na mestu zgodnjekrščanske bazilike. Začetki izgradnje zadarske katedrale segajo v daljno zgodovino, v 4. ali 5. stoletju.

Sarkofag s silami sv. Stošije je ustvaril zadarski škof Donat. Hrani se v katedrali na oltarju v severni apsidi ali v levem travniku cerkve. Novembra 1202 je mesto Zadar po obleganju osvojilo in opustošilo Benečane s pomočjo vitezov IV. križarska vojska, ko je bila katedrala hudo poškodovana. Obnova katedrale je trajala vse do 13. stoletja, ko pa je bila obnovljena, jo je 27. maja 1285 ponovno posvetil nadškof Lovro Periandar.

Arheološki muzej v Zadru je bil ustanovljen leta 1832 kot drugi najstarejši muzej na Hrvaškem in eden najstarejših v tem delu Evrope. Ponosni smo na res bogato zbirko eksponatov in vabimo vse ljubitelje zgodovine in kulture, da nas obiščejo, v Arheološkem muzeju pa smo razstavili predmete iz rimskih časov in različne prazgodovinske materiale iz obdobja paleolitika, neolitika in kovin ter arheološke ostanke. 7. in 12. stoletja, ki so večinoma povezani z materialno in duhovno dediščino Hrvatov.

Arheološki muzej Zadar što vidjeti what to visit seeMuzej iluzije Zadar Če ste prišli v Zadar, na poletne počitnice ali ob drugi priložnosti, imate še dodaten čas in si želite ogledati mesto - potem pa zagotovo obiščite Muzej iluzij.

Ta nekoliko nenavadna turistična ponudba za mesto, kot je Zadar, je za to zelo zanimiva. Ko pogledate vse mestne starine ali vsaj večino njih, bo Muzej iluzij osvežil vaše izkušnje in vas vrnil v novo dimenzijo.Trg petih vodnjakov je eden izmed krajev, ki jih morate obiskati. Nahaja se pred kapetanskim stolpom in mestnim zidom. V preteklosti (do 16. stoletja) je obstajala globoka obrambna posoda, danes pa je "okrašena" s starimi vodnjaki, kjer ima trg ime.Pet Bunara ZadarKaj obiskati v Zadru in njegovi okoliciŠibeniška katedrala je zaradi izjemnih vrednot leta 2000 uvrščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Katedrala je bila zgrajena na južni strani osrednjega starega mestnega trga, na mestu romanske cerkve sv. James. Gradnja se ni kmalu končala, še več - trajala je več kot sto let. Katedrala v Šibeniku je vsekakor najpomembnejši arhitekturni dosežek obdobja med 15. in 16. stoletjem na območju Hrvaške. Poseben je za mnoge stvari in danes je simbol tega mesta.

Zamisel o izgradnji velikega katedralnega hrama sega v leto 1298. V tem obdobju je Šibenik dobil lastno škofijo in naziv mesta. Tako je potreba po katedrali prinesla naravna sekvenca, ki je potekala v večini drugih mest.

Šibenska katedralaV bližini Skradina v Šibensko-kninski županiji se nahaja narodni park Krka (Skradin), znan po svojih veličastnih slapovih. Drugi najbolj obiskani nacionalni park na Hrvaškem ponuja turistom številne vrednote, od izjemno ohranjene narave in čudovite pokrajine do kulturnih znamenitosti in aktivnih počitnic. Če ste ljubitelj narave ali želite raziskati kulturo lokalnega prebivalstva, je NP Krka idealna destinacija za vas. Ena od najpomembnejših stvari, ki jih ljudje pogosto pozabimo omeniti, je čudovito mesto Skradin, s katerim se začne skoraj vsako potovanje do NP Krka. Skradin z manj kot 500 prebivalci ponuja zgodovino in kulturno dediščino, ki jo lahko vidijo številna večja mesta. Iz Skradina je več linij, ki neposredno pripeljejo do slapov, prevoz pa je vključen v ceno vozovnice. V manj kot pol ure vožnje lahko uživate v čudoviti reki Krki, lahko pa si ogledate tudi majhno odbojko. Če imate pustolovski duh, lahko v NP Krka pridete na pohodniško ali kolesarsko pot. Priporočljivo je, da park obiščete čim prej, da boste lahko uživali v gozdu slapov in čudoviti naravi.

KrkaDalmatinska etno vas Šibenik je edinstvena atrakcija hrvaške turistične ponudbe. Ta urejen prostor, z vsemi svojimi objekti, se nahaja v središču Solaris Beach Resorta v Šibeniku. Solaris Beach Resort v Šibeniku je zgradil in odprl za svoje goste res poseben ambient. Tukaj lahko uživate v tradicionalnih detajlih dalmatinske vasi, kot se je nekoč zdelo. Skalnata vasica je bila zgrajena na mestu nekdanje dalmatinske vasi, danes pa je popolnoma prilagojena turistom in med najpomembnejšimi turističnimi znamenitostmi Šibenika.

Etno selo SolarisNaravni park Vransko jezero je bil leta 1999 razglašen za park in pokriva 57 km. Vransko jezero je največje naravno jezero na Hrvaškem in je nastalo kot kraško polje, napolnjeno z vodo. Jezero je kriptodepresija, kar pomeni, da je površina nad morsko gladino, dno pod morsko gladino. Zaradi mešanja sladke in slane vode je v jezeru prisotna tudi mešanica rib. Zaradi človekove dejavnosti obstajajo samo dve vrsti avtohtonih vrst: jegulje in rečne dojenčke, preostalih 15 vrst pa je uvedenih za pleme ali naključno. Obstajajo tudi som, krap, babuška, cipal, lubin in druge vrste.Vodice i okolica što posjetitiNacionalni park Kornati je bil razglašen leta 1980, ko je bil postavljen pod zaščito. Skupna površina tega parka je približno 220 kvadratnih kilometrov in je sestavljena iz večjih in manjših otokov ter kamnin, ki izhajajo iz modrega Jadranskega morja. Od celotnega območja Kornatov je zasedenih le ¼ celine. Ostali del narodnega parka je morje in živi svet, ki tam živi.

To je na videz pusto mesto, vendar so Kornati bogati v vsakem pomenu besede. Pravzaprav je narodni park Kornati velik del otoške skupine otokov v Jadranskem morju. Kornati se nahajajo v hrvaškem delu Jadrana v srednji Dalmaciji. Če iščete zemljevid hrvaškega otoka, lahko najdete Kornate, če pogledate zahodno od Šibenika.

Nacionalni park KornatiNacionalni park Paklenica je po razglasitvi drugi na Hrvaškem. Od leta 1949 je bil razglašen za narodni park, natančneje 19. oktobra 1949. Paklenica je bila razglašena za park in nekaj mesecev po narodnem parku Plitvička jezera.

Najvišji vrhovi parka so: Vaganski vrh (višina 1757 metrov) in vrh Peak (nadmorska višina 1753 metrov).

Plaže Zadar in okolicaPlaža Kolovare je mestna plaža, ki se razteza ob isti ulici v Zadru. Zaradi bogate zgodovine mesta in dejstva, da je plaža v središču mesta, tik ob starem mestnem jedru, se ob plaži nahajajo številne stare stavbe. Na severni strani ima ta stara stara obzidja, toda odhod proti jugu se ujema z naravnim okoljem in majhnim gozdom, ki spominja na grm. V bližini te plaže je majhna plaža Karma med barvami Popaj in Portos in če nadaljujete skozi sprehajališče Arbana 10 minut, boste prišli do Podbrig Arbanasi in Punta Bajlo.Kolovare Zadar plažaPortus Beach Club se nahaja v marini D-marin, ki je največja marina na Jadranu in se nahaja med Bibinjami in Sukošanom. Plaža je bila prestrukturirana v letu 2016, vrednost investicije pa je znašala 6,5 milijona evrov za plažo, skupna naložba skupine Doğuş v Marini je znašala 25 milijonov evrov.

Najlepše plaže v okolici ZadraNaravni park Telašćica V globokem zalivu na jugu otoka se nahaja zaliv Telašćica. Telašćica se nahaja v istem imenu Naravnega parka. Vse to območje je obdano z naravnimi zalivi in lepimi plažami. Po eni strani ima Telaščica že omenjene plaže, na drugi strani pa so obkrožene s strmimi pečinami, prekritimi z bujno vegetacijo.Veli Žal je druga plaža na Dugem otoku. To je prodnata plaža pred otočkom Mežanj. Plaža se nahaja na nenaseljenem delu Dugega otoka in gleda na odprto morje. Če greste v Veli Žal, sledite dobro označeni asfaltni cesti in po kratkem sprehodu ste na plaži 5 minut.

Veli žal Zadar what to visit

Jame Brbišćica Dugi Otok Na zahodni strani Dugega otoka je naravni fenomen jame Brbišćica in njene čudovite prodnate plaže. Celotno območje je bilo zgrajeno iz karbonatnih kamnin, ki so nastali pred približno sto milijoni let.Iz Ugljana (dnevni trajektni trajekt iz Zadra) V mestu Preko na otoku Ugljanu najdete številne plaže in plaže, primerne za vse starosti. Glavna plaža v mestu je plaža Jaz, ki ima tudi modro zastavo za čistost morja in vsebine ob plaži.

Preko ugljan Zadar

Plaža Bilotinjak Privlaka Nin Naravna peščena plaža - Bilotinjak - leži med Privlako in Zatonom. Nahaja se v Zadrskem kanalu, skrit pred naseljenimi kraji in je prava naravna oaza za vse ljubitelje takšnega okolja. Morje je plitvo tudi na obali, plaža pa je primerna za celodnevne izlete z družino ali parom.

Bilotinjak Privlaka

Sakarun je peščena plaža, dolga približno 800 metrov. Nahaja se na severozahodni strani Dugega otoka in s svojim pogledom na južno Jadransko morje vas bo očaral vseh gostov, ki si želijo nepozabne trenutke v naravnem ambientu. Čeprav je plaža plitka, le po nekaj metrih globine doseže povprečno 10 metrov. Posebnost te plaže in barve morja, ki diši, daje droben pesek, na obali pa debelejši prodnik, tako imenovani kamniti prodniki. Plaža je obdana z borovim gozdom, ki daje gostom naravno senco. Na plaži Sakarun lahko najdete tri gostinske objekte z izbiro obrokov in pijač. Poleg naravne sence, če jo potrebujete, lahko brezplačno najamete sončnike, izdelane iz platna, ki se odlično prilegajo naravnemu ambientu plaže.

Sakarun

Kraljičina plaža Nin Če greste iz Nina na otok Vir, na desni imate majhno vasico, ki skriva to čudovito peščeno plažo. Plaža Kraljičina se nahaja za majhno cesto ulice Put Škril in kljub temu, da je v letovišču, ta plaža še vedno ponuja povsem naravno ozračje. Morje je plitvo, zelo primerno za otroško igro, igranje piciginov ali drugih vodnih športov. Ob plaži je gostinski objekt z možnostjo zabave na plaži. Pod senčniki so gostje skriti, če pa ste na plaži, se sončite s seboj. Plaža nima naravne sence, zato je dobro imeti dežnik. V bližini je lepa plaža Ninska Laguna.Plaža Beritnica se nahaja na Pagu, južno od majhne vasice Metajna. Posebna je v naravno kompleksnih kamninah v plitki vodi, odlična za fotografije ali preprosto za občudovanje z obale. Sprostite se v Beritnici s čudovito tri-rock sceno. Malo bolj usposobljeni se lahko povzpnejo na eno od njih in si zapomnijo nepozabne trenutke s poletnih počitnic. Plaža je sicer obdana s skalnato pokrajino z manjšo prodnato plažo. Ni naravne sence, kot tudi nobenih kavarn (najbližje plaži Ručice).

Beritnica PagPlaža Slanica je glavna plaža na otoku Murter. Nahaja se na južni strani otoka, v bližini hotela Colentum. To je peščena plaža, in mnogi trdijo, najlepša plaža na tem območju. Zaradi plitve vode, ki se spušča na plažo, je primerna za otroke in ljudi, ki se ne kopajo in ne kopajo. Tudi plaža je odlična izbira za tiste, ki radi uživajo v športnih aktivnostih v vodi, zato bo dobro igrati picigine, odbojko in podobne aktivnosti, ki so specifične za naše morje.

Slanica MurterOkolica mesta ZadarBiograd na moru in Vodice sta oddaljena 30 km ali 60 kilometrov južno od Zadra in sta lepa turistična mesta, ki ju je vredno obiskati. Poudarjene so z lepimi plažami in bogato turistično ponudbo.
Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala