Srđ nad Dubrovnikom – Autom pješice ili žićarom, uživajte u panorami

# Srđ nad Dubrovnikom – Autom pješice ili žićarom, uživajte u panorami

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna
članek
Položaj
Dubrovnik
06.09.2017. 10:41 dodajeIvan

Če govorimo o naravnih lepotah Dubrovnika, potem velja omeniti tudi hrib Srđ. Nahaja se na severni strani, najvišji vrh pa je 415 metrov nad morsko gladino.
Hrib je dobil ime po prvem zaščitniku Dubrovnika, Srđ. Sv. Jurij je bil še pred sv. Augustinom zaščitnik mesta. Vlaha, ki ga danes praznujejo Dubrovčani.

Srđ se nahaja nad mestom Dubrovnik, pobočja pa se spustijo do morja in mesta Dubrovnik.

Ta naravni hribovit teren je že v davnih časih zaščitil Dubrovnik od bure, pa tudi vdor različnih osvajalcev, ki so večkrat poskušali osvojiti takratno Dubrovniško republiko. Na hribu, potem ko je Napoleonova vojska zrušila mesto Dubrovnik, se je začela gradnja cesarske utrdbe. Gradnjo je dokončal avstro-ogrski, z namenom vzpostavitve strateškega obrambnega objekta za mesto na severni strani.

Kako do Srđa?

Med domovinsko vojno je imela od začetka izgradnje trdnjavo Imperial najpomembnejšo vlogo. V trdnjavi in okrog nje so bili obrambni položaji hrvaške vojske, kjer so se pogumni branitelji uspešno upirali silovitim napadom srbsko-četniške vojske in JNA.

1. oktobra 1991 je sovražno letalstvo JNA dvignilo oddajnik HRT, ki je bil na zahodni strani utrdbe. 6. decembra 1991, med najtežjim napadom na Dubrovnik, je sovražna vojska s podporo JRM uspela doseči cesarsko utrdbo, vendar so branilci Srebrenice, ki so jim pomagali s topniškim ognjem, uspeli premagati utrdbo in mesto Dubrovnik iz okupacije. Med tem napadom je bil uničen eden od spomenikov na hribu, kamniti križ, ki ga je leta 1997 zamenjal nov.

Muzej domače vojne


Danes je muzej domače vojne na Srbija v imperialni trdnjavi. Muzej je posvečen obrambi Dubrovnika med domovinsko vojno. V muzeju so razstavljeni dokumenti, umetniška in dokumentarna fotografija, tiskani materiali, orožje, rudniški eksplozivi, vojni zemljevidi in ukazi. Oglejte si tudi dele vojaške opreme, predmete iz vsakdanjega življenja Dubrovnika in branilce v agresivnem okolju. Muzej ima verodostojne posnetke in video materiale, vojne bataljone vojakov, izvirni Srdjin trak iz leta 1991, minske planove, vojne dnevnike in druge predmete iz tega obdobja.

Seveda morate obiskati cesarsko trdnjavo. Poleg bogatih eksponatov v muzeju vas bo Srda očarala tudi s panoramskim pogledom na Dubrovnik. Mnogi pravijo, da je pogled na sončni zahod očarljiv in je najlepši na svetu. Kdo lahko pride na dan. Plezanje na Srđ je posebna izkušnja in mnogi so to pričali.

Kako do Srđa - Plezanje na Srđ




Na Srđ se lahko povzpnemo peš, po majhnih kozjih stezah, z avtomobilom skozi zavito cesto ali z gondolo. Če ste utrujeni, obstaja gostinski objekt s hrano in pijačo, ki vas bo združil s spektakularnim razgledom, da se vrnete v življenje. Slike, ki jih naredite na Srđu, v naravnem okolju, z Dubrovnikom in morjem v ozadju, vas bodo ohranile v lepem spominu na vaše celotno življenje.

Dubrovnik - Srđ pješke - pohodniška pot


Če ste pohodniški in pohodniški navdušenec in ste v Dubrovniku, je pot od Orlandove Stupa do vrha Srđa idealna za vas. Na tej poti boste prečkali številne znamenitosti v Dubrovniku in prispeli boste do čudovite razgledne točke, s katere si lahko ogledate celo mesto. Višinska razlika je 400 metrov. Načrt tečaja Datalian lahko najdete na naslednji povezavi: planinarenje.hr/kt/gorja/hrvatsko/dubrovacko-podrucje/sr/stradun-pile-sr

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala