Narodni parki v bližini Zadra Hrvaška

# Narodni parki v bližini Zadra Hrvaška

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Če ste v Zadru ali njegovi okolici, se nahajate na območju naravnih lepot, med katerimi so v bližini tudi 3 narodni parki in več naravnih parkov. Kornati, Krka in Paklenica so 3 povsem različni parki. Kornati s svojimi 89 otoki in otočki, Krka s svojimi slapovi in Paklenico zagotavljajo izjemno raznolikost na tako majhnem območju, zato je težko ločiti enega od njih na seznamu obiskov.

Nacionalni park Kornati (30 km od Zadra)To je na videz pusto mesto, vendar so Kornati bogati v vsakem pomenu besede. Nacionalni park Kornati je velik del otoške skupine otokov v Jadranskem morju. Kornati se nahajajo v hrvaškem delu Jadrana v srednji Dalmaciji. Če pogledate zemljevid hrvaškega otoka, lahko najdete Kornate, če pogledate zahodno od Šibenika.

Nacionalni park Kornati je bil razglašen leta 1980, ko je bil postavljen pod zaščito. Skupna površina tega parka je približno 220 kvadratnih kilometrov in je sestavljena iz večjih in manjših otokov ter kamnin, ki izhajajo iz modrega Jadranskega morja. Od celotnega območja Kornatov je zasedenih le ¼ celine. Ostali del Narodnega parka je morje in živi svet, ki tam živi. Od Zadra so oddaljeni približno 20 milj. Če želite obiskati Narodni park Kornati iz Zadra, lahko kupite vstopnice za organizirane oglede vsak dan v številnih Zadarskih agencijah, tudi na ulicah.

Več o nacionalnem parku Kornati

Kornati blizu ZadraZadar national parks

Od Zadra do narodnega parka Kornati

Nacionalni park PaklenicaNacionalna Paklenica Paklenica je po razglasitvi druga na Hrvaškem. Od leta 1949 je bil razglašen za narodni park, natančneje 19. oktobra 1949. Paklenica je bila razglašena za park in nekaj mesecev po narodnem parku Plitvička jezera.

Zanimivo je omeniti, da je bil Paklenica prvič razglašen za Narodni park leta 1929, vendar je treba po takratnih zakonih razglasiti vsako leto - kar ni bilo storjeno, in Paklenica že leta nima statusa narodnega parka.

Nacionalni park Paklenica je bil 7. julija 2017 uvrščen na UNESCOV seznam svetovne dediščine v Evropi, kot del skupne svetovne dediščine 13 držav, imenovanih "bukovi gozdovi v Karpatih in drugih območjih Evrope". (nadmorska višina 1757 metrov) in vrh Svete gore (nadmorska višina 1753 metrov).

Več o NP Paklenica

 

Pakelnica pored Zadra

Narodni park Zadarska regijaNarodni park Krka (30 km od Zadra)Nacionalni park Krka, znan po svojih veličastnih slapovih, se nahaja v bližini Skradina na Šibensko-kninski županiji. Drugi najbolj obiskani nacionalni park na Hrvaškem ponuja turistom številne vrednote, od izjemno ohranjene narave in čudovite pokrajine do kulturnih znamenitosti in aktivnih počitnic. Če ste ljubitelj narave ali želite raziskati kulturo lokalnega prebivalstva, je NP Krka idealna destinacija za vas.

Park obsega 109 km2 površine reke Krke in spodnjega toka reke Čikole, dolžina reke Krke pa je 72,5 km, kar je 22. reka na Hrvaškem. Njegovi slapovi imajo skupni padec 225 metrov.

Ena od najpomembnejših stvari, ki jih ljudje pogosto pozabimo omeniti, je čudovito mesto Skradin, s katerim se začne skoraj vsako potovanje do NP Krka. Skradin z manj kot 500 prebivalci ponuja zgodovino in kulturno dediščino, ki bi lahko privabila številna večja mesta.

Do Zadra je približno 1 uro vožnje, približno 30 km. V polkrogu vsakih pol ure od Skradina vozi čoln do vhoda v narodni park.

Več o NP Krka

Krka nacionalni park ZadarNational Park near Zadar 

Naravni park Vransko jezeroNaravni park Vransko jezero je 20 kilogramov južno od Zadra, v bližini Biograda in Pakoštane je bil razglašen za park leta 1999. Pokriva 57 km kvadratnih kilometrov. Vransko jezero je največje naravno jezero na Hrvaškem in je nastalo kot kraško polje, napolnjeno z vodo. Jezero je kriptodepresija, kar pomeni, da je površina nad morsko gladino, dno pod morsko gladino. Jezero je globoko od 2 do 5 metrov, in ker je blizu morja, podzemna voda prodre v jezero in ga rahlo slano. Jezero zbira številne padavinske vode in vode iz okoliških rek.

Jezero je habitat močvirnatih rastlinskih vrst, ki predstavljajo približno eno tretjino od 148 rastlinskih vrst, ki živijo na območju parka. Obstajajo tudi iglasti gozdovi, kot so alpski borovi gozdovi, ki so posajeni v južnem delu jezera. V severnem delu parka so gozdovi hrasta in črnega hrasta.

Preberite več o Vranskem jezeru

Vransko jezero pored Zadra

 


Naravni park TelašćicaNaravni park Telašćica je območje, bogato raznovrstno ali bolje napisati protislovja. Nahaja se na Dugem otoku, zato imamo na eni strani parkirišče, ki ga opišemo kot mirno in mirno obalno območje s čudovitimi plažami, na drugi strani parka (in na samem otoku) pa so divje strme stene in skale, ki najprej onemogočajo dostop do njega. in težko osvojiti.

Zanimivo je, da je na jugovzhodnem delu Dugi otok največje in najvarnejše naravno pristanišče na Jadranu.

Več o Telašćici

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala