Nacionalni parki v bližini Splita Hrvaška

# Nacionalni parki v bližini Splita Hrvaška

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna
članek
Položaj
Split
17.07.2019. 16:23 dodaje

Split je območje, bogato z naravnimi lepotami in je odlično izhodišče za več nacionalnih parkov in naravnih parkov. Najbližji nacionalni park v bližini Splita je Krka, ki je približno 80 kilometrov severno. Približno 200 kilometrov severno od narodnega parka Kornati se nahaja na podobni razdalji, a južno od Narodnega parka Mljet. Oba parka potrebujeta ladijski promet, ker je otok. Najbližji naravni park Biokovo, ki je približno sto kilometrov južno.

Nacionalni park Krka iz SplitaObiščite Narodni park Krka iz Splita z avtobusom ali z avtomobilom. Od centra Splita do parka je približno 80 kilometrov, kar traja približno 1 uro vožnje.

Nacionalni park je možno obiskati s čolnom ali pešcem - kolesarsko stezo iz Skradina. Nacionalni park Skradin - Krka teče vsak dan od aprila do oktobra. Vsako polno uro ladja zapusti Skradin, vrnitev pa je 30 minut kasneje. Na primer, od Skradina do NP se začne ob 13:00, 14:00 itd., Vrnitev pa ob 13:30, 14:30.

Prevoz z ladjo je vključen v ceno vstopnice za nacionalni park. Za tiste, ki iščejo rekreacijo, je pešpot-kolesarska pot, dolga 3,4 milje. Park pokriva 109 km² površine reke Krke in spodnjega toka reke Čikole, dolžina reke Krke pa je 72,5 km, kar je 22. reka na Hrvaškem. Njegovi slapovi imajo skupni padec 225 metrov.

Najdaljši slapovi reke Krke, imenovani Skradinski buk, so verjetno glavni razlog za obisk tega narodnega parka. Skradinski buk z več kot 17 stopnicami in skupno višinsko razliko 45 m upravičuje naziv najlepših naravnih lepot na Hrvaškem. Ob vznožju Skradinskega buka se je možno kopati, da se lahko po dolgem ogledu Krke ohladite, ki ima veliko stvari, ki jih ne smete zamuditi. Ena od teh je etno vas, kjer si lahko ogledate kamnite mlinice iz 19. stoletja in številne predmete, ki jih je lokalno prebivalstvo uporabljalo v preteklosti.

Nacionalni park Krka iz Splita

 
 

Nacionalni park Kornati iz SplitaPreživite izjemen dan in odkrijte čudovit nacionalni park z več kot 140 otoki in otočki. Sprostite se v tem raju na Zemlji, medtem ko uživate v prijetni vožnji z ladjico, uživajte v okusni dalmatinski hrani in uživajte v kopanju v slani vodi jezera Mir. Če ste v bližini Splita, je nekaj prevoznikov neposredno pripeljanih v Narodni park Kornati. Priročno in hitreje do parka je, če se z avtom pripeljete v Šibenik ali Murter in izberete nekaj organiziranih izletov iz bližnjih kornatskih mest.

Nacionalni park Kornati je bil razglašen leta 1980, ko je bil postavljen pod zaščito. Skupna površina tega parka je približno 220 kvadratnih kilometrov in je sestavljena iz večjih in manjših otokov ter kamnin, ki izhajajo iz modrega Jadranskega morja. Od celotnega območja Kornatov je zasedenih le ¼ celine. Ostali del Narodnega parka je morje in živi svet, ki tam živi.

Nacionalni park Kornati 

Nacionalni park Mljet iz SplitaDo splitskega narodnega parka Mljet lahko pridete s katamaranom Split-Brac-Hvar-Korčula-Mljet-Dubrovnik. Na povezavi si lahko ogledate vrstico te vrstice. https://www.krilo.hr/plovidbeni-red/

Nacionalni park Mljet je bil razglašen 11. novembra 1960, njegova površina pa pokriva severozahodni del otoka Mljeta in okoliški del morja.

NP Mljet je prvi institucionaliziran poskus zaščite prvotnega ekosistema v Jadranu.

Park s površino pokriva zahodno tretjino otoka Mljeta. Meje parka prihajajo iz območja Blackbird do najgloblje točke otoka, Cape Goli. Nekateri nacionalni parki so Polače (glavno turistično in turistično pristanišče), Goveđari (najstarejša vas na Jezerih), Soline (majhno mesto na vhodu v Veliko jezero) in Priština (pošta in nacionalni park) in Pomena (edini hotel na otoku).

Nacionalni park Mljet lahko obiščete vse leto. Obstajajo trije uradni vhodi v park: Pomena, Polače in Vrbovica, v času turistične sezone pa smo odprti od 8.00 do 20.00. V zimskem obdobju (od začetka novembra do konca aprila) sprejemamo obiskovalce samo s predhodnimi obvestili.

Nacionalni park Mljet from Split croatiaNaravni park BiokovoČeprav ni narodni park, je naravni park Biokovo nič manj privlačen in bolj privlačen za obisk, če ste v bližini Splita. Biokovo je eden od 11 naravnih parkov na Hrvaškem in vključuje en del planine Biokovo. Od Splita je oddaljen približno 130 kilometrov.

Omeniti velja, da je bil park (Biokovo) razglašen leta 1981 s skupno površino skoraj 200 kvadratnih kilometrov. Najvišji vrh v parku (planinski masiv) je Sveti Jure z nadmorsko višino 1762 metrov. Vrhunec Sv. Jure je tudi najvišji vrh Biokova in tretji najvišji vrh na Hrvaškem.

Za Biokovo je značilen poseben kraški relief in ohranjeno v naravnem izoliranem okolju. Na območju parka so jame in hribi, ki so še posebej zanimivi za raziskovalce in avanturiste, ki ljubijo naravo.

Biokovo iz Splita


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala