Muzej za umetnost in obrt Zagreb

# Muzej za umetnost in obrt Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Muzej za umetnost in obrt v Zagrebu je bil ustanovljen 17. februarja 1880. Ustanovitev te ustanove je nastala na pobudo Društva za umetnost in njenega takratnega predsednika Izidorja Krsnavija. Muzej je bil ena prvih tovrstnih ustanov v Evropi. Danes se muzej nahaja na zagrebškem Trgu Republike Hrvaške, nasproti stavbe Hrvaškega narodnega gledališča.

Muzej je bil prvotno zasnovan z namenom, da bi ustvaril "zbirko primerkov za mojstrske obrtnike in umetnike, ki morajo izpopolniti proizvodnjo predmetov vsakdana". Kljub temu pa ideja postaja vse bolj napredna, kar odpira sintagmo umetnosti in obrti možnosti za širše področje njene prihodnje dejavnosti. Strategija muzeja se je sčasoma spreminjala in je usmerjena v ohranjanje tradicionalnih vrednot ljudske obrti. Ideja je ustvariti nove estetske kulture državljanskega razreda in leta 1882 je bila z muzejem ustanovljena obrtna šola. Zdaj to šolo poznamo kot Šolo uporabne umetnosti in oblikovanja.

Zanimivo je, da je bil projekt na Hrvaškem prvič zasnovan za namene muzejev. Zasnoval ga je arhitekt Herman Bolle.

Stalna razstava muzeja je bila za javnost odprta leta 1995, kot jo je zamislil takratni direktor Vladimir Maleković. Razstava vsebuje nekaj kosov gradiva iz skoraj vseh muzejskih zbirk.

Gradivo je bilo izbrano po kriterijih kakovosti in slogovne reprezentativnosti. Skoraj 3000 eksponatov je razporejenih na približno 2000 kvadratnih metrih prostora.

Če obiščete muzej, si lahko ogledate gradivo iz:

zbirke pohištva

keramika

steklo

kovine

tekstil

slika

skulptura

ure

fotografije

grafični in produktni dizajn

slonovine

knjigoveštvo

poslikane in pozlačene kože

V dveh nadstropjih, skozi 14 dvoran, so predmeti predstavljeni znotraj enot, zasnovanih tako, da kronološko delujejo zaporedje, ki ponazarja slogovna obdobja od gotike do art decoa.

Umetnine v muzejskem prostoru navdušujejo naše goste. Delavnice v muzeju so en poseben in dobro sprejet način predstavitve, še posebej med prazniki, ko si lahko ogledate božične okraske in druga zanimiva dela, ustvarjena v delavnicah.

Muzej za umetnost in obrt ima pogosto dodatne razstave, poleg stalne razstave pa obiskovalcem nudi tematsko izvedene predstavitve in spretnosti mojstrov iz muzejske delavnice.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala