Tehniški muzej - Muzej Nikole Tesle Zagreb

# Tehniški muzej - Muzej Nikole Tesle Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Tehniški muzej - Muzej Nikole Tesle Zagreb



Tehniški muzej Nikole Tesle v Zagrebu se nahaja na avtocesti sever-jug. Temelji na obstoječih velikih znanstveno-tehničnih muzejih na svetu, kot že ime pove - kot specializirani muzej tehnik. Muzej nam prikazuje razvoj tehničnih rešitev, s katerimi si človek skozi svojo zgodovino vedno prizadeva preseči prostor in čas.

Pravzaprav ideja o ustanovitvi tovrstnega muzeja izvira s konca 19. stoletja. Tako je imel Zagreb nekaj časa trgovsko-obrtni muzej, natančneje - zgodovina Tehničnega muzeja v Zagrebu se je začela leta 1954. O njeni ustanovitvi je bila namreč sprejeta odločitev in leta 1959 je muzej uporabljal svoje prostore na Savski cesti 18.

Začetnik in avtor celotne zgodbe o ustanovitvi Tehniškega muzeja v Zagrebu je bil univerzitetni profesor dr. Božo Težak. Pozneje je opravljal funkcijo predsednika sveta muzeja, realizator in prvi direktor muzeja pa Predrag Grdenić. Razstavo je izdelal arhitekt Emil Vičić, zgradbo pa je zasnoval Marijan Haberle.

5. junija 2015 je takratni Tehniški muzej v Zagrebu s sklepom mestne skupščine na predlog župana mesta Zagreba (Milan Bandić) svoje ime spremenil v Tehniški muzej Nikole Tesle.

Kaj si lahko ogledate v Tehničnem muzeju Nikole Tesle v Zagrebu? Domnevate, da so dela tega svetovno znanega izumitelja razstavljena v muzeju. Pobliže si lahko ogledate dejansko delo Nikole Tesle in tako iz njegovih prve strani med največjimi odkritji vidite in artikulirate podobo izumitelja.

Oddelki Tehniškega muzeja v Zagrebu



Razstave v muzeju - Prvi oddelki Tehničnega muzeja omogočajo vpogled v teme: Preoblikovanje energije, Transport in rudarstvo. Ti oddelki so bili odprti za javnost leta 1963, nato pa je bila odprta zbirka Nafte iz leta 1968, planetarij iz leta 1965, demonstracijski kabinet Nikola Tesla leta 1976, oddelek za kmetijstvo leta 1981, gasilska enota leta 1992, čebelnjak 1994 , in muzeji Zemljamjerstva - kataster leta 1994.

Oddelek za preoblikovanje energije - Ta oddelek daje realističen vpogled v zgodovinski razvoj strokovnih rešitev pri prizadevanju, da bi manj dragocene oblike energije preoblikovali v bolj kakovostne in človeške potrebe veliko bolj koristne.

Oddelek za promet - V tem razdelku je predstavljen razvoj transportne opreme v vodi, zemlji in zraku. Vsekakor je zanimiva za ljudi vseh starosti. Navdušila bo tudi mlajše, tudi starejše.

Oddelek za astronavtiko s planetarijem - Oddelek za astronavte razstavlja modele najbolj znanih vesoljskih plovil. Tu lahko vidite rakete in orbitalne postaje, ki prikazujejo začetek razvoja astronavtov.

Oddelek za geologijo, rudarstvo in nafto - Rudniška zbirka predstavlja razvoj tehnik izkoriščanja mineralnih surovin. Ta oddelek bi moral pokazati načine razmnoževanja in predelave rude. Za obiskovalce je še posebej zanimiv rudarski model s skupno dolžino 300 m dolgih rudarskih koridorjev, zgrajen pod muzejsko zgradbo.

Gasilska enota - v tem razdelku boste videli posebna gasilska društva, od gasilske opreme do posebej opremljenih vozil. Predstavljen je tudi razvoj gasilskih tehnik s posebnim poudarkom na ozemlju Hrvaške.

Oddelek za kmetijstvo s čebelnjakom - Razstavni predmeti, predstavljeni v tem razdelku, nazorno prikazujejo zgodovinski razvoj tehničnih rešitev različnih strojev za kopanje in oranje. Posebej zanimiva je razstava - stekleni panj čebel ali čebelnjak z živimi čebelami, katerih življenje in delo si lahko prosto ogledamo v živo.

Oddelek za velike hrvaške naravoslovne in tehnike - Oddelek je doslej realiziral razstavo o Faustu Vrančiču in demonstracijski kabinet Nikole Tesle. Popoln hod skulptur velikanskih hrvaških naravoslovnih tehnik je eden največjih del tega oddelka na prostem v muzejskem parku.

Predstavitveni kabinet Nikole Tesle - Stalna razstava demonstracijskega kabineta, skupne površine 260 kvadratnih metrov, je bila odprta za javnost leta 1976. Datum ni izbran naključno, saj ga zaznamuje tudi 120. obletnica Teslovega rojstva. Razstave nastajajo v muzejskih delavnicah. Stalna razstava je bila obnovljena leta 2006, ki zaznamuje leto Nikole Tesle (2006) pod okriljem hrvaškega parlamenta.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala