Prirodoslovni muzej Dubrovnik Hrvaška

# Prirodoslovni muzej Dubrovnik Hrvaška

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Zgodba o nastanku Prirodoslovnega muzeja v Dubrovniku se začne z neumornimi prizadevanji predsednika GZS v Dubrovniku, farmacevta in naravoslovca Antuna Dropca. Vse skupaj se je zgodilo v drugi polovici 19. stoletja, ko je bila izvedena akcija zbiranja gradiva, potrebnega za opremljanje tehniških in naravoslovnih uradov, kar je bil predpogoj za ustanovitev Tehniške šole.

Antun Drobac je s pomočjo svojih sodržavljanov in lokalnih institucij intenzivno delal na zbiranju zasebne in naravoslovne in kulturno-zgodovinske zbirke GZS, ki je bila sestavljena predvsem iz mineralov. Z delom in zbiranjem je bilo zbranih več predmetov, kot je bilo potrebno, vendar je dunajska vlada vseeno zavrnila zahtevo po ustanovitvi šole. Drobac se ni obotavljal, ampak je prišel na idejo o ustanovitvi lokalnega muzeja. Tako je bil leta 1872 ustanovljen muzej Museo Patrio, naslednje leto pa so ga odprli v veliki dvorani Mestne palače. Po Dropčevi smrti (1882) je bil za upravitelja muzeja izvoljen ljubiteljski naravoslovec, zbiratelj in pripravljalec Baldo Kosić. V času njegovega dela in prizadevanj je raziskovanje dubrovniške favne cvetelo. V tem obdobju so bile zbrane skoraj popolne zbirke ptic, rib, dvoživk, plazilcev in sesalcev dubrovniške regije.

Po Košičevi smrti se je zaradi tega, ker je bilo zbrano veliko število predmetov, pojavil nov prostor. Leta 1932 so muzej preselili v prenovljene prostore prvega nadstropja trdnjave Sv. Janeza, ko so njegovo ime spremenili v "Dubrovniški muzej". Nato se ločijo v posebne oddelke: naravoslovne, kulturno-zgodovinske, arheološke, etnografske in pomorske zbirke. Potem ko je muzej leta 1950 dobil druge razstave, je naravoslovni oddelek zasedel celotno prvo nadstropje utrdbe sv.

Leta 1952 je bila sprejeta odločitev, da se naravoslovni oddelek preseli v palačo Crijević-Pucić. Nato oddelek preraste v Prirodoslovni muzej. Prostor je zaradi intenzivnega zbiranja novega materiala, vključno s proizvodnjo dioram, takrat postal pomanjkljiv, leta 1957 pa se je Muzej združil z biološkim inštitutom JAZU v kulturno-izobraževalno ustanovo in se na ta način preselil v stavbo nekdanjega benediktinskega samostana na Lokrumu, kjer je bil odprt leta 1962 za obiskovalce.

Potres, ki se je zgodil leta 1979, je samostansko zgradbo poškodoval do te mere, da se je muzej zaprl. Zbirke so bile shranjene v trdnjavi svetega Janeza. Kmalu zatem je muzej ostal brez strokovnega osebja. Šele na začetku leta 2009 je bil Naravoslovni muzej Dubrovnik ponovno vzpostavljen, ko so ga marca istega leta slovesno odprli v Androvičevi palači.

Muzej se ponaša z edinstvenimi eksponati in različnimi eksponati. Med eksponati si lahko ogledate vse živalske vrste, ki običajno živijo na območju Dubrovnika. Odličen kraj za preživljanje popoldneva.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala