Narodni parki v bližini Šibenika Hrvaška

# Narodni parki v bližini Šibenika Hrvaška

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna
članek
Položaj
Šibenik
11.07.2019. 12:12 dodaje

Območje Šibenika je obdano s številnimi naravnimi lepotami, otoki in otočki, plažami in čudovitimi obmorskimi kraji, dve največji naravni znamenitosti pa so narodni parki Krka, ki so oddaljeni le 15 km, in Kornati, ki so 30 arov ob morju. Do enega in drugega nacionalnega parka v sezoni je vsak dan več linij. Do NP Krka iz Skradina, čolna odpluje vsakih pol ure, in za Kornate, večina ladij dnevno prevažajo turisti.

Nacionalni park Krka iz ŠibenikaČe želite obiskati Narodni park Krka iz Šibenika, ne morete biti v boljšem kraju. Od središča Šibenika do Skradina je le 17 kilometrov, kar je približno pol ure vožnje z avtomobilom. Nacionalni park je možno obiskati s čolnom ali pešcem - kolesarsko stezo iz Skradina. Nacionalni park Skradin - Krka teče vsak dan od aprila do oktobra. Vsako polno uro ladja zapusti Skradin, vrnitev pa je 30 minut kasneje. Na primer, od Skradina do NP se začne ob 13:00, 14:00 itd., Vrnitev pa ob 13:30, 14:30.

Prevoz z ladjo je vključen v ceno vstopnice za nacionalni park. Za tiste, ki iščejo rekreacijo, je pešpot-kolesarska pot, dolga 3,4 milje

O vrednotah, ki jih ponuja NP Krka, bi lahko napisali celo knjigo, če ne več, vendar nič ne more nadomestiti nesporne izkušnje izletov v ta nacionalni park.

Nacionalni park Krka je poimenovan po reki Krki, ki je sestavni del parka. Reka, skozi prehod skozi naravo, ima čudovito vzdušje, v nekaterih krajih in slapove, ki pravkar očara. S slapovi je park znan, zato je najbolj obiskan v poletnih mesecih, v vročini dneva. Mnogi prihajajo k nam, da se ohladijo, pa tudi da uživajo v naravnem zelenju okoliških kron in modre in zelene barve reke Krke.

Naravne lepote parka so najbolj vidne v slapovih reke Krke, ki imajo 7 in skupaj tvorijo naravni kraški pojav. Najlepšo naravno "razstavo" lahko doživite spomladi in poleti, ko so slapovi polni sijaja in temperature omogočajo osvežitev vode v bližini slapov.

Nacionalni park Krka iz Šibenika prijevozNacionalni park Kornati iz ŠibenikaKornati so le 30 hektarjev oddaljeni od Šibenika. Če načrtujete obisk tega čudovitega narodnega parka, je na voljo veliko možnosti iz Šibenika. Enodnevne obiske parka organizirajo ladjarji ali organizatorji, registrirani za opravljanje prevoza potnikov z ladjo in ki so pri JU "Nacionalni park Kornati" sklenili pogodbo za opravljanje te dejavnosti v NP "Kornati". Ogledate si lahko park iz bližnjih mest Murter, Vodice. Celoten seznam prevoznikov, ki imajo pogodbo z nacionalnim parkom Kornati, lahko preverite na uradnem parku. http://www.np-kornati.hr/hr/turizam/izleti

Nacionalni park Kornati je bil razglašen leta 1980, ko je bil postavljen pod zaščito. Skupna površina tega parka je približno 220 kvadratnih kilometrov in je sestavljena iz večjih in manjših otokov ter kamnin, ki izhajajo iz modrega Jadranskega morja. Od celotnega območja Kornatov je zasedenih le ¼ celine. Ostali del Narodnega parka je morje in živi svet, ki tam živi.

Nacionalni park Kornati Hrvatska iz Šibenika
 


Nacionalni park PaklenicaČeprav malo bolj oddaljeno (približno 100 km severno od Šibenika), je narodni park Paklenica dovolj blizu vsem, ki iščejo drugačno avanturo od ogledov slapov Krka ali izletov z ladjami in uživanja na Kornatih. Paklenica je gora in je idealen kraj za goste, ki iščejo pohodništvo in uživanje na svežem zraku. Šibeniška Paklenica je oddaljena približno uro vožnje. Nadaljujte peš z ustrezno opremo.

Omeniti velja dejstvo, da je park bogat z rastlinskimi vrstami, med katerimi so posebej poudarjene gozdne skupnosti. Gozdovi so sestavljeni iz črnega bora (Pinus nigra), katerega smola "Paklina" je Paklenica in njeno ime.

Poleg borovcev so v gozdovih Paklenice bogati bukev (Fagus sylvatica), obstajajo pa tudi breza. Paklenica ima po površini največji ohranjeni gozdni kompleks v Dalmaciji. Več kot polovica parka je pokrita z vegetacijo, ostalo je kraški relief.

Kot smo že omenili, je vegetacija sestavljena iz bukovih gozdov, črnega bora in krajev, kjer se gozdovi mešajo z dvema omenjenima vrstama. V gozdovih Paklenice in hrasta (Quercus pubescens), belega lipana (Carpinus orientalis) in ruševca (Ostrya carpinifolia) najdemo 7. julija 2017 tudi Nacionalni park Paklenica na seznamu svetovne dediščine UNESCO v Evropi. kot del skupne svetovne dediščine 13 držav, imenovanih "bukovi gozdovi v Karpatih in drugih območjih Evrope".

Nacionalni park Paklenica iz Šibenika 

Nacionalni park MljetMljet je eden najlepših nacionalnih parkov na Hrvaškem. Od Šibenika je oddaljena približno 230 kilometrov, vendar je vsekakor vredno obiskati, se odpravite na jug, če imate en prost dan na počitnicah.

Park s površino pokriva zahodno tretjino otoka Mljeta. Meje parka prihajajo iz območja Blackbird do najgloblje točke otoka, Cape Goli. Nekateri nacionalni parki so Polače (glavno turistično in turistično pristanišče), Goveđari (najstarejša vas na Jezerih), Soline (majhno mesto na vhodu v Veliko jezero) in Priština (pošta in nacionalni park) in Pomena (edini hotel na otoku).

Če se odločite za obisk Mljeta, lahko to storite vse leto. V času turistične sezone je park odprt od 8.00 do 20.00, v zimskem času pa lahko gostje pridejo na obisk.

Če se odločite za organiziran obisk v parku, boste prejeli prevozno vozilo in lahko izberete tudi vrsto upravljanja parka. Standardna vožnja traja 2 uri, lahko pa se odločite tudi za poldnevni ali celodnevni izlet s počitkom in obroki, ki jih organizirate na organiziran obisk.

Prav tako je možno organizirati VIP oglede parka ter sprehajalne in kolesarske ture.
Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala