Muzej stare vasi Kumrovec

# Muzej stare vasi Kumrovec

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Muzej "Stare vasi" KumrovecZamisel o tovrstnem muzeju se je pojavila že zdavnaj leta 1947, ko je Marijana Gušić etnografsko delala v hrvaškem Zagorju in napisala študijo o Kumrovcu, s posebnim napotilom na hišo Broza Tita.

Umetniško in kulturno zgodovino muzejske postojanke sta leta 1950 uredila akademski slikar Edo Kovačević in profesor Zdenko Vojnović, direktor Muzeja za umetnost in obrt. Dom družine Broz je naredil profesor Gušić.

Spominski muzej maršala Tita je bil ustanovljen leta 1953, ki je takrat deloval pod okriljem Etnografskega muzeja v Zagrebu.

Danes je etno vas Kumrovec največji odprti prostor na Hrvaškem, zgrajen po tradiciji, z namenom, da obiskovalcem priskrbi avtentičen videz zagorske vasi z začetka 20. stoletja. V vasi je bilo obnovljenih približno 40 objektov, ki bodo pokazali mlajšim generacijam - kako so živeli naši stari. Urejena ureditev v Muzeju nas bo približala običajem in vsakdanjem življenju kmetov in njihovih družin. Poleg tega se bodo obiskovalci seznanili z različnimi tradicionalnimi obrti, ki so jih za svoje družine zagotavljali prebivalci vasi Zagorje. Obstajajo tradicionalni vrtovi in ​​vrtovi, stojnice in kajti - vse, kar se je zdelo kot bogat mozaik življenja na vasi.

Muzej poleg razstav ponuja tudi številne druge interaktivne vsebine za obiskovalce. V muzeju potekajo različni dogodki in delavnice, ki jih strokovnjaki etnologije izvajajo v sodelovanju z obrtniki tradicionalnih obrti. Delavnice in drugi dogodki so prilagojeni za vse starosti. Zato vas vse vabimo, da obiščete staro vas in si ogledate, kako so nekoč v vasi živeli vaši stari ljudje.

Muzejske zbirkeZbirke, ki jih lahko obiščete v muzeju, so:

Zbirka pohištva za doma in podeželja

Zbirka ljudske sakralne umetnosti

Zbirka ljudskih inštrumentov

Zbirka lesenih otroških igrač

Zbirka košaric in pletenin

Zbirka keramike

Zbiranje tekstila in ročnih izdelkov

Asortiman orodja in orodja

Zbiranje razglednic in voščilnic

Zbiranje pohištva

Zbirka predmetov iz Vile Kumrovec

Likovna zbirka

Zbiranje oreščkov

Zbirka pesmi

Zbirka mask

Spominski predmeti

orožje

Dokumenti in rokopisi

Natisnjeno gradivo

Zbirka redkih fotografij in negativ

 

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala