Narodni muzej Zadar

# Narodni muzej Zadar

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Zadarski narodni muzej se nahaja na štirih različnih lokacijah:

Mestni muzej Zadar pri: Poljana Pape Aleksandra III bb

Etnološki oddelek - Mestna straža: Narodni trg, Zadar

Rektorjeva palača: Poljana Sime Budinica 3, Zadar

Umetnostna galerija, Naravoslovni oddelek: Meduličeva 2, Zadar

Vsa mesta in zbirke predstavljajo bogato zgodovino mesta, njegove lepote in vrednote.

Mestni muzej ZadarMestni muzej Zadar je bil ustanovljen 1. januarja 1960 kot samostojna pravna oseba. Po tem je bila decembra 1962 integrirana v Narodni muzej Zadar pod imenom Oddelek za kulturo in zgodovino. Poznejši politični dogodki (z ustanovitvijo neodvisne Republike Hrvaške) so privedli do reorganizacije Narodnega muzeja, ko sta se dva oddelka, kulturno-zgodovinski oddelek in oddelek za delavsko gibanje, narodnoosvobodilno gibanje in socialistično gradnjo (okrajšava Oddelek za revolucijo), združila v Muzej mesta Zadra.

Ta muzej se nahaja v zgradbi, ki je bila do Napoleona krilo samostana sv. Krševana, kasneje preurejenega v licej, nato pa v javno šolo in ekonomsko šolo.

Etnološki oddelekLeta 1945 je bil ustanovljen Narodni muzej, ki je bil prvotno sestavljen iz etnografskega in naravoslovnega oddelka. Začetna zbirka Etnografskega oddelka je obsegala približno 200 različnih predmetov (tekstil, nakit, orožje in leseni predmeti), to je zbirka Dušana Jurkovića. Dušan Janković je bil pravnik, ki je bil tudi prvi direktor Narodnega muzeja. Muzej je bil nameščen v zasebni vili na območju Brodarice, danes pa se nahaja na Narodnem trgu v Zadru.

Rektorjeva palačaSama lokacija tega oddelka (Rektorjeva palača) je kulturni spomenik iz 13. stoletja. V temeljih te stavbe so arheološka izkopavanja razkrila številne dele stavbe iz rimskega in poznoantičnega obdobja. Palača obsega površino 2000 kvadratnih metrov in že desetletja služi za vzdrževanje številnih kulturnih objektov in ustanov, med katerimi lahko ločimo: Mestno knjižnico, Glasbeno-baletno šolo Blagoje Bersa, Koncertno dvorano in številne druge.

S prenovo palače po koncu leta 2016 smo dobili moderno opremljen kulturni kompleks in novo turistično atrakcijo, ki združuje muzejski prostor, začasne razstavne dvorane, reprezentančne dvorane, urejene v različnih zgodovinskih slogih, video galerijo, koncertno in multimedijsko dvorano.

Umetnostna galerija, Naravoslovni oddelekUmetniška galerija je bila ustanovljena 10. oktobra 1948 (po drugi svetovni vojni). Umetniška galerija je bila od ustanovitve neodvisna ustanova do leta 1963. To je prva tovrstna ustanova v Zadru. Institucija se ukvarja z zbiranjem, hrambo in predstavitvijo umetniškega gradiva. največji posesti so iz 20. stoletja.

Fundus je sprva našteval le 80 del, vendar se je z različnimi pridobitvami in donacijami povečal na 1.700 umetniških del. Danes je ogromno umetniških del, ki si jih lahko ogledate v Umetnostni galeriji. K fondu umetniških slik moramo dodati tudi dragocene negativne fotografije fotoreporterstva Anteja Brkana - teh je približno 30.000.

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala