Zgodovinski in pomorski muzej Istre

# Zgodovinski in pomorski muzej Istre

Istra

Pula

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

PPMI je kratica za Istrski in pomorski muzej Istre. Gre za specializiran muzej regionalnega obsega. Muzej deluje kot javna kulturna in znanstvena ustanova, ki izvaja muzejsko dejavnost po Zakonu o muzejih na Hrvaškem in deluje na območju Istarske županije. Zgodovinski in pomorski muzej Istre se nahaja v beneški trdnjavi, to je stari Kaštel, ki izvira iz 17. stoletja. Grad so postavile oblasti Beneške republike z namenom obrambe njihovega posestva v južni Istri.

Oddelki in zbirke v muzeju

PPMI je javni sektor, ki ima dejavnost, določeno z zakonskimi določbami. Deluje kot enotna enota s štirimi organizacijskimi enotami, in sicer Oddelek za zgodovino mesta Pulja, Oddelek za srednjeveško zgodovino Istre, Oddelek za istrsko zgodovino Nove dobe in Oddelek za pomorsko zgodovino in pomorsko arhitekturo.

Muzej se ponaša z več kot 50.000 muzejskimi predmeti, ki so bili v obdelavi oz. med njimi so predmeti, ki so bili dokumentirani, shranjeni in razvrščeni v 18 muzejskih zbirk: Numizmatična zbirka, Arhivska zbirka, Zbirka filmov in videa, Zbirka fotografij, Zbirka spominov, Medalje, Diplome, pečati in grbi, Zbirka orožja in vojaška oprema, Zbirka plakatov in promocijskih materialov, Naval in Naval Collection, Zbirka spomenikov, Suburban Life Collection, Zbirka tiskov, Zbirka zastav, Zbirka celovečercev, Kartografska zbirka, Zbirka zvočnih zapisov, City Life Collection, Zbirka Old Postcard in še 10 , zbirke dokumentacije.

Čeprav je v vsakem pogledu zelo bogata in dragocena, se bogata gradiva muzeja lahko razlikujejo po posebni hranilnici zbirke starih razglednic, zemljevidov in zbirke orožja, uniform in vojaške opreme ter mornarice.

Muzej se ukvarja z zbiranjem kulturnih dobrin, v časovnem zaporedju od razvitega srednjega veka, torej od 15. stoletja do današnjega časa. Predmeti so strokovno obdelani in shranjeni ter zaščiteni in shranjeni s potrebno dokumentacijo. Nato se ti muzejski predmeti neposredno ali posredno predstavijo javnosti s stalnimi ali občasnimi razstavami ali z objavo vpogleda v muzejsko gradivo s strokovnimi, znanstvenimi in drugimi informativnimi sredstvi.

Muzej danes zaposluje 9 ljudi, na čelu pa je direktor Graciano Kesac.

Zanimiva dejstva, ki jih je treba poudariti

Muzej že skoraj 8 let (od leta 2011) upravlja s podzemnimi predori Zerostrasse, po končani obnovi avstrijske cisterne za vodo (2015) pa upravlja tudi gostujoči center Herman Potočnik Noordung.

Muzej fresk v Draguču deluje kot del muzeja od leta 2016.

izobraževanje

V PPMI deluje od konca leta 2009 Vzgojno-pedagoški oddelek, ki je zadolžen za predstavitev in približevanje muzeja različnim skupinam uporabnikov. Program obravnava tudi izobraževanje otrok in mladih od predšolske do študentske populacije, kar spodbuja sodelovanje z vrtci, šolami, šolami in različnimi drugimi združenji in izobraževalnimi ustanovami. Muzej si prizadeva, da bi bil čim bolj vključen v različne izobraževalne in pedagoške dejavnosti, ki jih organizirajo pod okriljem Pedagoške sekcije hrvaškega muzejskega društva.

Muzejska knjižnica

V muzeju PPMI je knjižnica zaprtega tipa, namenjena strokovnim muzejskim osebjem. V določenih situacijah se dragocena literatura izposoja študentom ali daje na razpolago študentom za pisanje seminarskih in diplomskih nalog ter za strokovnjake in učenjake različnih profilov. V poletnih mesecih se na odprtem prostoru (atrij Muzeja) odvijajo različne javne kulturne in zabavne prireditve, filmske projekcije, gledališke predstave in koncerti.

Osnovne informacije o muzeju

Vrsta muzeja: zgodovinski, regionalni

Področje uporabe: County

Ustanovljeno: 1955

Ustanovitelj: Istrska županija

Režiser: Gracijano Kešac, prvostopenjski študent

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala