Naravoslovni muzej Rijeka

# Naravoslovni muzej Rijeka

Kvarner

Rijeka

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Prirodoslovni muzej Rijeka se ponaša z nazivom prvega regijskega muzeja na območju Reke.

Ustanovljena je bila 16. maja 1876, vendar je bila za javnost odprta šele 1. maja 1946. Muzej se nahaja v parku Nicholas Hosta, v bližini guvernerjeve palače, v družinski zgradbi grofa Negronia.

Muzej ima danes 26 zbirk, v katerih je blizu 90.000 muzejskih predmetov. Zbirke mineralov, gobic in alg so še posebej pomembne in dragocene. Pred kratkim (v dobi digitalizacije in interneta) so bile zbirke na voljo tudi prek spletnega portala na naslovu.

V strokovni knjižnici muzeja je blizu 3500 knjig, ki jih je mogoče iskati tudi po spletu.

Od leta 1998 se je začela stalna namestitev z uporabo modularnega dostopa in večpredstavnosti. S tem projektom so bili urejeni deli stalne razstave Morski psi in rži z oblikovanjem scenografije in multimedijske predstavitve. Zdaj si lahko ogledate razstave na CD-ju, ki vsebuje fotografije, slike in video sekvence. V istem projektu je nastala nova stalna razstava Geološka preteklost Jadrana. Geneza in razvoj porečja Jadranskega morja so bili predstavljeni javnosti. V pritličju stavbe muzeja so prenovili del stalne razstave "Akvarij - multimedijski center".

V sklopu akvarija so odprli delavnico z izobraževalnimi igrami naravne vsebine.

Po zaključku projektov so leta 2004 odprli stalne razstave ptic in sesalcev reškega območja ter plazilcev in dvoživk območja Reke. Leta 2005 so v okolici muzeja prenovili Botanični vrt, v prvem nadstropju leta 2006 pa postavili še eno stalno razstavo "Žuželke na območju Reke". Vse oddaje spremljajo multimedijski zgoščenke naravoslovne vsebine.

Od ustanovitve do danes zaposleni v muzeju pridno delajo, da dopolnjujejo zbirke in popularizirajo naravoslovje. Muzejski strokovnjaki novo pridobljeno znanje predstavljajo s pomočjo znanstvenih in strokovnih del, priljubljenih predavanj in razstav.

Poleg tega, da so občani Rijeke zanimivi, turisti z vsega sveta z veseljem obiščejo tudi naravoslovni muzej na Reki. Muzej je še posebej primeren za krajši ogled družin z otroki, še posebej če upoštevamo zanimive eksponate, ki so še posebej zanimivi za otroke.

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala