Krapinski muzej neandertalcev Hrvaška

# Krapinski muzej neandertalcev Hrvaška

Središnja Hrvatska

Krapina

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Za mnoge je ta muzej najbolj zanimiv na celotnem Hrvaškem. Novi muzej krapinskih neandertalcev se nahaja v bližini svetovno znanega kraja krapinskih neandertalcev "Hušnjakovo", skupaj s katerim naredi edinstveno celoto za ogled. Arhitektura muzeja vzbuja prazgodovinski habitat, torej pol jamo. Z prostornino, proporci in fasado današnje stavbe je arhitekt na poseben način skušal reproducirati nekdanji videz danes porušene krapinske pol jame.

Celotna zgradba je skrbno potopljena v okoliško pokrajino. Muzejska zgradba se nahaja med dvema gričema in je edina vidna fasada, obložena z miocenskim rumenim peskom. Obstoječi potok je speljan pod objekt (ponori), nato pa spet izvira pred muzejem, od koder je bil narisan, tako da ga morajo obiskovalci ob obisku muzeja prečkati. Šumenje vode tega potoka predstavlja tok časa, njegovo prečkanje preko potoka pa simbolično pomeni vrnitev in pogled v daljno preteklost.

Notranjost muzeja je zgrajena iz betona ali umetnega kamna z namenom nadaljnje krepitve simulacije prazgodovinskih habitatov.

Steklena skala je še posebej zanimiva, tako za starejše kot najmlajše goste Muzeja. Projektira film o vsakdanjem življenju človeka. Tako lahko obiskovalci spoznajo življenje človeka z ogledom filma.

Kratka zgodovina muzeja



Ta muzej je bil prvič odprt za javnost septembra 1971. Muzejske zbirke so sprva vsebovale geološko, paleontološko in arheološko zbirko. Koncept takratnega muzeja je temeljil na zbirkah in predstavitvi kamnin in mineralov Hrvaškega Zagorja, na razvoju življenja na Zemlji in na razvoju človeka s posebnim poudarkom na krapinskem neandertalcu.

Najdišče so predstavljali izpostavljeni neandertalski kostni odlitki, zbirka fosilnih živali iz favne in različna kamnita orodja. Seveda je zbirko dopolnila dokumentacija vsakega odkritja.

Muzej evolucije je bil najprej del Sklada za izboljšanje gozdov občine Krapina, kasneje (leta 1971) pa je bil prenesen v pristojnost gozdarskega gospodarstva Zagreb. Zgodba dobi nov zaplet leta 1977, ko je bila ustanovljena organizacija "Kraj prazgodovinskega Krapinskega človeka", in leta 1988, ko je Muzej postal del Centra za kulturo, umetnost in informiranje v Krapini.

Šele leta 1993 je muzej postal last Republike Hrvaške. Novi muzej neandertalcev Krapina gradijo že 11 let in so ga odprli za javnost 27. februarja 2010.

Kaj si lahko ogledate v muzeju?



Muzej je bogat z eksponati, še posebej pa razveseljuje najmlajše obiskovalce. V našem muzeju si lahko otroci ogledajo in spoznajo zanimive podrobnosti o fosilih, starih skoraj 2 milijardi let. Posebej izdelane rekonstrukcije neandertalcev še posebej razveseljujejo najmlajše, pa tudi občutljive meteorite.

Muzej ima tudi posebej zasnovan izobraževalni program. Otroci lahko uživajo v ogledu in se naučijo veliko zanimivih in dragocenih podrobnosti iz zgodovine človeške rase. Poleg tega učno gradivo sledi evoluciji in vplivom iz vesolja, ki so neposredno vplivali na naš razvoj in družbo, ki jo poznamo danes.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala