Vodice (Hrvaška) in okolica za obisk

# Vodice (Hrvaška) in okolica za obisk

Sjeverna dalmacija

Vodice

Pošalji svoj sadržaj

Komentar ali Upgrade this article, napišite novo. Registracija ni potrebna

Ponujamo vam seznam najbolj znanih znamenitosti in lokacij, ki jih morate obiskati, če ste v Vodicah ali okoliških vaseh Srima, Tribunj, Jadrija in drugih ter v regiji Severna Dalmacija.

Kaj obiskati v Vodicah in okolici


Dalmatinska etno vas je edinstvena atrakcija hrvaške turistične ponudbe. Ta okrašen prostor z vsemi svojimi dvorišnimi objekti se nahaja v središču Solaris Beach Resorta, o katerem smo že pisali. Njegova kamnita tlakovana dvorišča in kamnite hiše razkrivajo povsem nov svet. Pravzaprav razkrivajo svet preteklih časov, danes skoraj pozabljenega. To je priložnost, da se spomnimo nekaterih stvari, od časa od začetka sto let.

Vrata dalmatinske etno vasi so odprta za vse. Posebna pozornost bo namenjena ljudem, ki ljubijo in spoštujejo kakovost ponudbe, hkrati pa cenijo globoko zakoreninjeno dalmatinsko tradicijo.

Etno selo Solaris

Šibenska katedrala (samo 15 km od Vodic) Ta stavba je zanimiva in presenetljiva, tako na Hrvaškem kot v svetu. Mnogi se potapljajo v ta objekt, gledajo ga z očmi strokovnjakov ali obiskovalca, ki ima radi zgodovino in staro stavbo, katedrala v Šibeniku pa je zagotovo najpomembnejši arhitekturni dosežek od 15. do 16. stoletja na Hrvaškem. Poseben je za mnoge stvari in danes je simbol tega mesta.

Šibeniška katedrala je zaradi izjemnih vrednot leta 2000 uvrščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Katedrala je bila zgrajena na južni strani osrednjega starega mestnega trga, na mestu romanske cerkve sv. James. Gradnja se ni kmalu končala, še več - trajala je več kot sto let.

Zamisel o izgradnji velikega katedralnega hrama sega v leto 1298. V tem obdobju je Šibenik dobil lastno škofijo in naziv mesta. Tako je potreba po katedrali prinesla naravna sekvenca, ki je potekala v večini drugih mest.

Šibenska katedrala

Nacionalni park Krka, znan po svojih veličastnih slapovih, se nahaja v bližini Skradina v Šibensko-kninski županiji v Vodicah, približno 25 kilometrov stran. Drugi najbolj obiskani nacionalni park na Hrvaškem ponuja turistom številne vrednote, od izjemno ohranjene narave in čudovite pokrajine do kulturnih znamenitosti in aktivnih počitnic. Če ste ljubitelj narave ali želite raziskati kulturo lokalnega prebivalstva, je NP Krka idealna destinacija za vas. Ena od najpomembnejših stvari, ki jih ljudje pogosto pozabimo omeniti, je čudovito mesto Skradin, s katerim se začne skoraj vsako potovanje do NP Krka. Skradin z manj kot 500 prebivalci ponuja zgodovino in kulturno dediščino, ki jo lahko vidijo številna večja mesta.

Krka

Naravni park Vransko jezero se nahaja 30 kilometrov od Vodic, leta 1999 je bil razglašen za park. Pokriva 57 kilometrov kvadratnih kilometrov. Vransko jezero je največje naravno jezero na Hrvaškem in je nastalo kot kraško polje, napolnjeno z vodo. Jezero je kriptodepresija, kar pomeni, da je površina nad morsko gladino, dno pod morsko gladino. Jezero je globoko od 2 do 5 metrov, in ker je blizu morja, podzemna voda prodre v jezero in ga rahlo slano. Jezero zbira številne padavinske vode in vode iz okoliških rek.

V Naravnem parku Vransko jezero so tudi stare stavbe, kot so poznoantični stolpi Osridaka iz 4. stoletja. Stolp je služil kot vojaško opazovanje in zavetje pred slabim vremenom. Obstaja tudi beneški stolp Osridaka iz 15. stoletja in ostanki podobnih beneških predmetov, ki so služili za obrambo Otomanskega cesarstva. Tu so še vedno ostanki benediktinskega samostana in turškega počivališča in gostilne.Vodice i okolica što posjetiti

Nacionalni park Kornati je bil razglašen leta 1980, ko je bil postavljen pod zaščito. Skupna površina tega parka je približno 220 kvadratnih kilometrov in je sestavljena iz večjih in manjših otokov ter kamnin, ki izhajajo iz modrega Jadranskega morja. Od celotnega območja Kornatov je zasedenih le ¼ celine. Ostali del narodnega parka je morje in živi svet, ki tam živi.

Čeprav je na prvi pogled Kornati puščava in zelo osamljen kraj, je ta park bogat z naravnimi in kulturnimi bogastvi. Tudi živalski in rastlinski svet je še vedno posebnost parka. Ima naravne in kulturne značilnosti. Posebno se odlikujejo navpične stene, ki gledajo na odprto morje, ti krono. So nekakšen fenomen Kornatov, habitat pa so redke rastlinske in živalske vrste. Lepote se odlikujejo po naravni raznolikosti in mogočni silhueti tega otoka. Kulturna dediščina bo le dopolnila lepoto Kornatov in ponudila posebno ponudbo za tiste, ki želijo obiskati Narodni park. Kornate karte lahko kupite v številnih turističnih agencijah v Vodicah.

Nacionalni park KornatiNacionalni park Paklenica, približno 70 kilometrov od Vodic. Nacionalna Paklenica Paklenica je po razglasitvi druga na Hrvaškem. Od leta 1949 je bil razglašen za narodni park, natančneje 19. oktobra 1949. Paklenica je bila razglašena za park in nekaj mesecev po narodnem parku Plitvička jezera.

Zanimivo je omeniti, da je bil Paklenica prvič razglašen za Narodni park leta 1929, vendar je po takratnih zakonih razglasitev treba vsako leto revidirati - kar ni bilo storjeno, in Paklenica že leta nima statusa narodnega parka.

Nacionalni park Paklenica je bil 7. julija 2017 uvrščen tudi na seznam svetovne dediščine UNESCO v Evropi, kot del skupne dediščine 13 držav, imenovanih bukovi gozdovi v Karpatih in drugih območjih Evrope. Omeniti velja dejstvo, da je park bogat z rastlinskimi vrstami, med katerimi so posebej poudarjene gozdne skupnosti. Gozdovi so sestavljeni iz črnega bora (Pinus nigra), katerega smola "Paklina" je Paklenica in njeno ime.

Poleg borovcev so Paklenski gozdovi bogati z bukvami (Fagus sylvatica), obstajajo pa tudi breza. Paklenica ima po površini največji ohranjeni gozdni kompleks v Dalmaciji. Več kot polovica parka je pokrita z vegetacijo, ostalo je kraški relief.
Plaže Vodice in okolice


Plaža Hangar se nahaja v Vodicah, nedaleč od centra mesta, pred hotelom Olympia in nedaleč od hotelov Imperial in Miramare. Lokacija hotelov in nedaleč od centra Vodic kažejo, da je ponudba na plaži bogata, tako da skoraj ni vsebine, ki si jo lahko privoščite, če je ne morete najti blizu plaže. Pomanjkanje položaja na plaži je v poletnih mesecih velika množica, zato je na plaži težko najti prostor za brisačo. Plaža je prodnata z deli, ki so tlakovani. Na plaži v večernih urah so različne zabave in zabave na plaži, zato ta plaža ni le za kopanje in sončenje.Modra plaža Vodice se nahaja na izhodu iz Vodic v smeri Tribunja in je ena izmed glavnih kopališč Vodnika in njegovih gostov. Plaža je bogata z zabavo in gastronomijo. V bližini so cafe bari Beach Bar Bamboo, Tropicana restavracije Grill Modra plaža, Tonivan in različne stojnice s sladoledom, fritulami, palačami, pijačami ... Ta plaža ima dobro opremljeno rampo za lažji dostop invalidov in starejših do morja. Osnova je prodnata in na vhodu in v nekaterih delih morje preide v peščeno in je idealna za majhne otroke in obstajajo betonski šesterokotniki, ki so primerni za skakanje v morje.

plaža VodiceBiograd na Moru. Nahaja se približno 30 kilometrov od Vodic, ene izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v regiji. Plaža Dražica je glavna plaža v Biogradu na morju v bližini plaže Soline, ki se nadaljuje na plaži Dražica. Plaža se nahaja na jugovzhodni strani mesta in se začne s hoteli Ilirija in Jadranom. Plaža je vzdolž borovih gozdov po vsej dolžini, tako da je senca zavarovana z vsemi obiskovalci. Ob plaži je sprehajališče, na katerem bodo veliko število objektov s tradicionalno vsekakor pa je tisto, kar boste našli več tega velikega sprehajališča. Obstajajo bari, kavarne, nočni klubi, restavracije, fast food je, stoji z palačinke, sladoled, spominki ... Za vsebino, gostje raje dejavnosti manjka. Obstajajo igrišča za odbojko na mivki, najem skuterja, parasailing, teniška igrišča, tobogani, itd Plaža je označena z modro zastavo. Plaža Soline se nadaljuje na plaži Dražica. Plaža se nahaja na jugovzhodni strani mesta in se nahaja v borovem gozdu, tako bogato senco, razen v osrednjem delu plaže, ki je prekrit s peskom. Na promenadi v središču mesta, ki je približno en kilometer in zelo promenada je polnjeno s dobrine, kot so bari, kavarne, nočni klubi, restavracije, fast food je, stoji z palačinke, sladoled, spominki ...

Dražica
Najlepše plaže v okolici Vodic


Sakarun je peščena plaža, dolga približno 800 metrov. Nahaja se na severozahodni strani Dugega otoka in s svojim pogledom na južno Jadransko morje vas bo očaral vseh gostov, ki si želijo nepozabne trenutke v naravnem ambientu. Čeprav je plaža plitka, le po nekaj metrih globine doseže povprečno 10 metrov. Posebnost te plaže in barve morja, ki diši, daje droben pesek, na obali pa debelejši prodnik, tako imenovani kamniti prodniki. Plaža je obdana z borovim gozdom, ki daje gostom naravno senco. Na plaži Sakarun lahko najdete tri gostinske objekte z izbiro obrokov in pijač. Poleg naravne sence, če jo potrebujete, lahko brezplačno najamete sončnike, izdelane iz platna, ki se odlično prilegajo naravnemu ambientu plaže.

SakarunKraljičina plaža Nin Če greste iz Nina na otok Vir, na desni imate majhno vasico, ki skriva to čudovito peščeno plažo. Plaža Kraljičina se nahaja za majhno cesto ulice Put Škril in kljub temu, da je v letovišču, ta plaža še vedno ponuja povsem naravno ozračje. Morje je plitvo, zelo primerno za otroško igro, igranje piciginov ali drugih vodnih športov. Ob plaži je gostinski objekt z možnostjo zabave na plaži. Pod senčniki so gostje skriti, če pa ste na plaži, se sončite s seboj. Plaža nima naravne sence, zato je dobro imeti dežnik. V bližini je lepa plaža Ninska Laguna.

Plaža Podvrák Murter Ena izmed plaž, ki se jih lahko pohvalijo otočani, je plaža Podvrák. Čeprav se zdi, da domačini Murter skrivajo ta dragulj in ga obdržijo zase, to zagotovo ni res. Vsi gostje so dobrodošli, otočani jim poskušajo pokazati svojo naravno lepoto v najboljši luči. Plaža je posebej prepoznavna zaradi belega peska, ki daje morju modro in kristalno čisto barvo. Morje, ki zboli za plažo, ni globoko, kar pomeni, da bodo šibkejši plavalci lahko v celoti uživali v njem, pa tudi starši, ki prihajajo s svojimi malčki. Če iščete prostor za sprostitev in pomirjujoč učinek, je podmornica plaža za vas.

Podvrške MurterPlaža Beritnica se nahaja na Pagu, južno od majhne vasice Metajna. Posebna je v naravno kompleksnih kamninah v plitki vodi, odlična za fotografije ali preprosto za občudovanje z obale. Sprostite se v Beritnici s čudovito tri-rock sceno. Malo bolj usposobljeni se lahko povzpnejo na eno od njih in si zapomnijo nepozabne trenutke s poletnih počitnic. Plaža je sicer obdana s skalnato pokrajino z manjšo prodnato plažo. Brez naravne sence, brez kavarn (najbližje plaži Ručica).

Beritnica PagPlaža Slanica je glavna plaža na otoku Murter. Nahaja se na južni strani otoka, v bližini hotela Colentum. To je peščena plaža, in mnogi trdijo, najlepša plaža na tem območju. Zaradi plitve vode, ki se spušča na plažo, je primerna za otroke in ljudi, ki se ne kopajo in ne kopajo. Tudi plaža je odlična izbira za tiste, ki radi uživajo v športnih aktivnostih v vodi, zato bo dobro igrati picigine, odbojko in podobne aktivnosti, ki so specifične za naše morje.

Slanica MurterPlaža Primošten se nahaja v morskem zalivu, zelo prostorna in dobro urejena. Na plaži v Primoštenu imate tuše, kabine za preoblačenje in v času sezone reševalec, ki pozorno spremlja varnost gostov. Prodnata je ta plaža, ki je dovolj dolga, da sprejema vse goste, in spet imajo mesta za nove. Ob plaži so zasebne nastanitve, hoteli in trgovine. Vse kar potrebujete je v bližini. V bližini plaže je Velika Rudača.
Soseska Vodice Mesta


Zadar - Narodni trg Narodni trg v Zadru je okrašen s številnimi zgodovinskimi stavbami, med katerimi je tudi čudovita cerkev sv. Lovre.

Predromanska cerkev je bila dolgo časa ohranjena. Danes krasi del trga in ga bogati s ponudbo - zgodovinsko in kulturno. Na vzhodnem delu trga je bila palača Ghirardini zgrajena v romanskem slogu z balkonom iz 15. stoletja.

Pozdrav soncu je postavitev arhitekta Nikole Bašića, ki se nahaja v pristanišču Zadar v kamnitem pločniku mestne obale.

Riva v Zadru je postala turistična atrakcija in je priljubljeno zbirališče številnih tujcev in gostov, ki prihajajo v Zadar. Pogled z obale bo navdušil vse, kar bo minilo, še posebej zvečer, ko sonce zaide, in svetlobni učinki se začnejo v napravi.Pozdrav SuncuRimski forum v Zadru je največje območje te vrste na vzhodni strani Jadrana. Ustanovitelj foruma je bil prvi rimski avto Augustin. O tem pričajo dva kamnita napisa iz 3. stoletja, ko je bila končana gradnja foruma. Po površini forum v Zadru zavzema 90 × 45 metrov, vendar se je sčasoma spremenil.

Enkrat je bil v okviru galerij na tleh zaprt rimski forum. Na žalost so danes ohranjeni le prvotni pločnik in stopnice ter dva okrasna monumentalna stebra, od katerih je eden v svojem prvotnem mestu. Zanimivo je, da je v enem samem obdobju služil kot steber sramu, kar dokazujejo verige iz tega obdobja.Rimski forum ZadarCerkev sv. Donata Zadar Ta zadarska cerkev je tudi zaščitena znamka mesta in spada med najbolj znane in najpomembnejše evropske predromanične cerkve.

Prvotno je bila posvečena Sveti Trojici, od 15. stoletja do današnjega imena, poimenovana po zadarskem škofu Donatu, ki je začel graditi. Cerkev je nenavadne valjaste oblike z dvojnim notranjim prostorom, zato izstopa s svojo izvirnostjo in edinstvenostjo. Nekaterih vzorcev nismo povezali z gradnjo, le nekateri so bili povezani s krstilnico Carle Velike ali s cerkvijo sv. Vitalea v Ravenniju. To je ponos in simbol Zadra, z ostanki rimskega foruma v njegovih temeljih, velik v času gradnje. Danes je cerkev zaradi odličnih akustičnih lastnosti in zaradi dolge odsotnosti sakralne funkcije prostor za glasbene večeri v Donatu.Donat ZadarZadarska katedrala sv. Stošije ali Anastazija je triladijska romanska stavba. Je tudi največja cerkev v Dalmaciji.

Zgrajena je bila dvakrat, v 12. in 13. stoletju, z ohranjenimi starejšimi 9. in 11. stoletjem, ki je zrasla na mestu zgodnjekrščanske bazilike. Začetki izgradnje zadarske katedrale segajo v daljno zgodovino, v 4. ali 5. stoletju.

Sarkofag s silami sv. Stošije je ustvaril zadarski škof Donat. Hrani se v katedrali na oltarju v severni apsidi ali v levem travniku cerkve. Novembra 1202 je mesto Zadar po obleganju osvojilo in opustošilo Benečane s pomočjo vitezov IV. križarska vojska, ko je bila katedrala hudo poškodovana. Obnova katedrale je trajala vse do 13. stoletja, ko pa je bila obnovljena, jo je 27. maja 1285 ponovno posvetil nadškof Lovro Periandar.

Splitska Dioklecijanova palača - Če omenimo Split v kateremkoli kontekstu zgodovine, kulture ali celo današnjega videza tega mesta, se lahko vsi strinjamo, da bodo naše misli prevladovale v Dioklecijanovi palači. Ni nam treba presenečati, ker je Dioklecijanova palača nekakšen simbol mesta in je prva povezava z lepotami Splita, njenimi zgodovinskimi in kulturnimi bogastvi.

Spoznajte malo boljše o Dioklecijanovi palači, si oglejte nekaj skrivnosti in uživajte v lepotah zgodovinskih dejstev, ki nam povedo podrobnosti o zunanjih stenah in notranjosti.

Dioklecijanova palača je starodavna palača Dioklecijanovega cesarja v Splitu. Zgrajen je bil okoli 300 let v času vladavine rimskega cesarja Dioklecijana. Dioklecijan je ostal v palači po upokojitvi s prestola (305) do svoje smrti (316).Dioklecijanova


Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala